Logo De Belofte

ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.

door Rik Kapitein

Onder meer Heerde, Nunspeet, Ermelo en Barneveld kennen nog een ambtsgebed tijdens de raadsvergadering. En Elburg, maar daar is al langer duidelijk dat het ambtsgebed geen verplichting is.

Het ambtsgebed is van oudsher voor veel gemeenten de opening van de raadsvergadering. Tegenwoordig gebeurt dat lang niet meer overal, maar in sommige gemeenten heeft de gemeenteraad er voor gekozen dat ambtsgebed te handhaven.

Vergadering begint en eindigt met God

'Aan het begin van de vergadering vragen wij een zegen aan God', vertelt burgemeester Rozendaal van Elburg. 'En aan het eind van de avond danken wij Hem voor wat we met elkaar konden doen.'

Tekst gaat verder onder de reportage.

'Het ambtsgebed toont voor mij aan wat de basis is voor mijn functioneren', legt Agaath de Weerd van Algemeen Belang in Elburg uit. 'Ik begin en eindig de dag met God, en zo beginnen en eindigen we ook de vergadering met God.'

Maar in Elburg doet niet iedereen mee met dat ambtsgebed. Marga Schoots en Rick van Velthuysen van de VVD zijn niet in de zaal aanwezig als burgemeester Rozendaal het gebed uitspreekt. 'Wij laten de Bijbel thuis', legt Schoots uit. 'Maar we willen de rest, die de vergadering wel met gebed wil beginnen, daar de ruimte voor geven.'

Kamervragen over ambtsgebed

Begin van dit jaar kreeg minister Ollongren Kamervragen over het karakter van het ambtsgebed. In een brief aan de gemeenten schrijft zij nu dat het ambtsgebed niet in strijd is met de scheiding van Kerk en Staat, maar dat het wel belangrijk is dat raadsleden niet verplicht hierbij aanwezig hoeven te zijn. Zij spoort de gemeenten dan ook aan om dat laatste te vermelden in de algemene organisatieverordening, waarin de gang van zaken tijdens een raadsvergadering wordt beschreven.

'Dat betekent dat wij die regel zullen moeten toevoegen', erkent burgemeester Rozendaal. 'In Elburg is die ruimte er al voor raadsleden, zoals je merkt, maar we zullen als college voorstellen dat ook zwart op wit te zetten.'

Schoots denkt dat het een goed idee is van de minister. 'In die verordening is te lezen hoe wij werken. Dit maakt ook duidelijk voor onze burgers dat het ambtsgebed geen verplichting is.' Overigens vindt zij het goed om hier met de raad over te praten. 'Er zijn ook andere manieren om de vergadering te openen, dat zie je ook in de gemeenten om ons heen.'

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • Museumdirecteur 'blij verrast' met 'hoognodig' extra geld

  11 juli 2019
  ELBURG - Anne-Marie van Hout, directeur van Museum Elburg, is verrast door de brede steun voor extra geld voor haar museum. Woensdagavond werd een motie daarvoor, ingediend door Elburg Beleid en de VVD, unaniem aangenomen. 'Dat had ik niet verwacht, maar ik ben er enorm blij mee.'
 • 'Van Elburgs vuurwerk blijf je af'

  10 juli 2019
  ELBURG - Elburg zal dit jaar geen vuurwerkvrije zones creëren. Een oproep daartoe, ingediend door de ChristenUnie en de SGP, werd woensdagavond door bijna alle andere partijen weggestemd. Alleen de PvdA steunde de motie.
 • Doornspijk krijgt geld om Zuiderzeestraatweg over te steken

  10 juli 2019
  DOORNSPIJK - De gemeente Elburg stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor de 'oversteekbaarheid' van de Zuiderzeestraatweg in Doornspijk. Dat blijkt uit de behandeling van de Kadernota, woensdagmiddag.
 • VVD Elburg: 'Rechtszaak om herrie dancefestival onnodige escalatie'

  30 juni 2019
  ELBURG - De VVD-fractie in Elburg noemt de gang naar de rechter door de gemeente Elburg vanwege de herrie van dancefestival Defqon.1 in Biddinghuizen 'een onnodige escalatie'. De gemeentes Elburg, Nunspeet en Oldebroek kondigden deze week aan naar de rechter te zullen stappen vanwege de nieuwe omgevingsvergunning die is afgegeven voor Defqon.1.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend