Logo De Belofte

ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.

door Rik Kapitein

Onder meer Heerde, Nunspeet, Ermelo en Barneveld kennen nog een ambtsgebed tijdens de raadsvergadering. En Elburg, maar daar is al langer duidelijk dat het ambtsgebed geen verplichting is.

Het ambtsgebed is van oudsher voor veel gemeenten de opening van de raadsvergadering. Tegenwoordig gebeurt dat lang niet meer overal, maar in sommige gemeenten heeft de gemeenteraad er voor gekozen dat ambtsgebed te handhaven.

Vergadering begint en eindigt met God

'Aan het begin van de vergadering vragen wij een zegen aan God', vertelt burgemeester Rozendaal van Elburg. 'En aan het eind van de avond danken wij Hem voor wat we met elkaar konden doen.'

Tekst gaat verder onder de reportage.

'Het ambtsgebed toont voor mij aan wat de basis is voor mijn functioneren', legt Agaath de Weerd van Algemeen Belang in Elburg uit. 'Ik begin en eindig de dag met God, en zo beginnen en eindigen we ook de vergadering met God.'

Maar in Elburg doet niet iedereen mee met dat ambtsgebed. Marga Schoots en Rick van Velthuysen van de VVD zijn niet in de zaal aanwezig als burgemeester Rozendaal het gebed uitspreekt. 'Wij laten de Bijbel thuis', legt Schoots uit. 'Maar we willen de rest, die de vergadering wel met gebed wil beginnen, daar de ruimte voor geven.'

Kamervragen over ambtsgebed

Begin van dit jaar kreeg minister Ollongren Kamervragen over het karakter van het ambtsgebed. In een brief aan de gemeenten schrijft zij nu dat het ambtsgebed niet in strijd is met de scheiding van Kerk en Staat, maar dat het wel belangrijk is dat raadsleden niet verplicht hierbij aanwezig hoeven te zijn. Zij spoort de gemeenten dan ook aan om dat laatste te vermelden in de algemene organisatieverordening, waarin de gang van zaken tijdens een raadsvergadering wordt beschreven.

'Dat betekent dat wij die regel zullen moeten toevoegen', erkent burgemeester Rozendaal. 'In Elburg is die ruimte er al voor raadsleden, zoals je merkt, maar we zullen als college voorstellen dat ook zwart op wit te zetten.'

Schoots denkt dat het een goed idee is van de minister. 'In die verordening is te lezen hoe wij werken. Dit maakt ook duidelijk voor onze burgers dat het ambtsgebed geen verplichting is.' Overigens vindt zij het goed om hier met de raad over te praten. 'Er zijn ook andere manieren om de vergadering te openen, dat zie je ook in de gemeenten om ons heen.'

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend