Logo De Belofte

TIEL - Er zijn geen extra maatregelen nodig om Tiel schoon te houden. Die conclusie heeft wethouder Frank Groen getrokken. Hij trekt het voorstel in dat hij eerder deed om extra te laten schoonmaken en opruimen, voorlichting te geven en meer controles te verrichten en te bekeuren.

door Menno Provoost

Het voorstel Tiel Schone Stad is gemaakt vanwege de gevreesde gevolgen van het nieuwe afvalsysteem in de regio. Omdat het lastiger en duurder is gemaakt om restafval weg te gooien, vreesde Tiel dat het een zooitje zou worden in de stad. Bijvoorbeeld door het bijplaatsen van zakken bij ondergrondse containers, afvaldumpingen en het volstoppen van openbare prullenbakken met huisvuil. Dit blijkt volgens Groen erg mee te vallen.

'Het is geen puinhoop geworden', zegt hij. 'We zien wel dat er dingen misgaan, maar het gaat steeds beter. Zo werden er in de eerste maand 140 bijplaatsingen opgehaald. In augustus waren dat er 47. We zitten er als Avri en gemeente ook bovenop.'

Kosten te hoog 

De vrees voor verrommeling van de stad was een belangrijk argument voor Tiel om tegen de invoering van dit afvalsysteem te stemmen. Toen duidelijk werd dat het er tóch kwam, maakte Groen zich hard voor een uitzonderingspositie voor Tiel met veel extra maatregelen om de stad schoon te houden.

Aanvankelijk was het voorstel om de kosten hiervan, 220.000 euro voor 2019 en 2020, vanuit Avri te betalen. Daar voelden de overige gemeenten echter weinig voor. Als Tiel de extra maatregelen wil, moet de gemeente die zelf betalen. Ook dat is een belangrijk argument om ervan af te zien, zegt Groen.

Geen noodzaak

'Als we geld genoeg hadden, zou je het misschien wel willen doen om de stad nog schoner te krijgen. Maar zoals Tiel er financieel voorstaat is het wikken en wegen wat we kunnen doen. Ik ben blij dat we de conclusie kunnen trekken dat de noodzaak er niet is de portemonnee te trekken.'

Volgens de wethouder is dit voor een belangrijk deel ook aan de inwoners te danken. 'De inwoners gaan, wellicht soms met tegenzin, goed met het nieuwe systeem om. Daarbij zijn er tientallen vrijwilligers actief om de stad schoon te houden. Dat zijn hele intensieve clubjes geworden. Zonder die mensen zag het er echt een stuk beroerder uit.'

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend