Logo De Belofte

TIEL - Er zijn geen extra maatregelen nodig om Tiel schoon te houden. Die conclusie heeft wethouder Frank Groen getrokken. Hij trekt het voorstel in dat hij eerder deed om extra te laten schoonmaken en opruimen, voorlichting te geven en meer controles te verrichten en te bekeuren.

door Menno Provoost

Het voorstel Tiel Schone Stad is gemaakt vanwege de gevreesde gevolgen van het nieuwe afvalsysteem in de regio. Omdat het lastiger en duurder is gemaakt om restafval weg te gooien, vreesde Tiel dat het een zooitje zou worden in de stad. Bijvoorbeeld door het bijplaatsen van zakken bij ondergrondse containers, afvaldumpingen en het volstoppen van openbare prullenbakken met huisvuil. Dit blijkt volgens Groen erg mee te vallen.

'Het is geen puinhoop geworden', zegt hij. 'We zien wel dat er dingen misgaan, maar het gaat steeds beter. Zo werden er in de eerste maand 140 bijplaatsingen opgehaald. In augustus waren dat er 47. We zitten er als Avri en gemeente ook bovenop.'

Kosten te hoog 

De vrees voor verrommeling van de stad was een belangrijk argument voor Tiel om tegen de invoering van dit afvalsysteem te stemmen. Toen duidelijk werd dat het er tóch kwam, maakte Groen zich hard voor een uitzonderingspositie voor Tiel met veel extra maatregelen om de stad schoon te houden.

Aanvankelijk was het voorstel om de kosten hiervan, 220.000 euro voor 2019 en 2020, vanuit Avri te betalen. Daar voelden de overige gemeenten echter weinig voor. Als Tiel de extra maatregelen wil, moet de gemeente die zelf betalen. Ook dat is een belangrijk argument om ervan af te zien, zegt Groen.

Geen noodzaak

'Als we geld genoeg hadden, zou je het misschien wel willen doen om de stad nog schoner te krijgen. Maar zoals Tiel er financieel voorstaat is het wikken en wegen wat we kunnen doen. Ik ben blij dat we de conclusie kunnen trekken dat de noodzaak er niet is de portemonnee te trekken.'

Volgens de wethouder is dit voor een belangrijk deel ook aan de inwoners te danken. 'De inwoners gaan, wellicht soms met tegenzin, goed met het nieuwe systeem om. Daarbij zijn er tientallen vrijwilligers actief om de stad schoon te houden. Dat zijn hele intensieve clubjes geworden. Zonder die mensen zag het er echt een stuk beroerder uit.'

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel bezuinigt op mantelzorg: 'Een heel verkeerd signaal'

  09 november 2019
  TIEL - Het is de week van de mantelzorg. Ook in Tiel worden inwoners die voor een naaste zorgen deze week extra in de watten gelegd. Zo kunnen zij het mantelzorgcompliment aanvragen; een extraatje van 90 euro. Maar of dit met de voorgestelde bezuinigingen volgend jaar nog kan, is de vraag.
 • Tiel vervangt alle straatlantaarns na klachtenregen

  07 november 2019
  TIEL - De gemeente Tiel krijgt steeds meer klachten over de straatverlichting. Wethouder Frank Groen wil nu alle lantaarnpalen in een keer vervangen. Kosten: 125.000 euro.
 • Tiel stapt niet uit Werkzaak, maar wil wel betere organisatie

  01 november 2019
  TIEL - Tiel wil een meer eenvoudige, transparante en eerlijke verdeling van de kosten van Werkzaak Rivierenland. En de gemeente wil meer te zeggen hebben over de organisatie van de instelling voor werk en inkomen. Maar uit Werkzaak stappen, is nu niet aan de orde. Dat is de uitkomst van een onderzoek.
 • Kort geding om aanleg staatsnetwerk voor breedband te voorkomen

  01 november 2019
  TIEL - Glasvezel Buitenaf heeft een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de regio Rivierenland met Digitale Stad in zee gaat om glasvezel aan te leggen in het buitengebied van zeven gemeenten in Rivierenland.
 • Tiel wil centrale woongebouwen voor buitenlandse arbeiders

  29 oktober 2019
  TIEL - Tiel wil speciale woongebouwen mogelijk maken waarin honderden arbeidsmigranten kunnen wonen. Het college van burgemeester en wethouders heeft regels opgesteld waaraan deze gebouwen moeten voldoen. Het stadsbestuur is met twee uitzendbureau's in gesprek over zo'n gebouw.

Overig verkiezingsnieuws

 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Rhedense oppositie moet het met de 'kruimels' doen

  13 november 2019
  DE STEEG - De Rhedense bezuinigingen gaan te ver, vindt de voltallige oppositie van GroenLinks, SP en GPR Burgerbelangen. Zij kwamen met een scala aan voorstellen om bezuinigingen op met name zorg, maar ook armoedebeleid, klimaat en sport terug te draaien. Eén voor één werden ze vrijwel allemaal afgeschoten door een eensgezinde coalitie.
 • Velp, Rheden én Dieren behouden hun bibliotheek

  13 november 2019
  DE STEEG - De drie bibliotheken in Velp, Rheden en Dieren blijven open. Dat besloot de Rhedense gemeenteraad dinsdagavond. Maar de besparing van 100.000 euro zal wel moeten worden gehaald.
 • Veerboot Rheden blijft varen

  13 november 2019
  DE STEEG - De veerdienst tussen Rheden en Rhederlaag blijft behouden. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Er wordt bekeken of er alsnog bespaard kan worden op de subsidie aan de veerboot.
 • Motie van treurnis in Berkelland: 'Wij voelen ons bedonderd door coalitie'

  12 november 2019
  BORCULO - De oppositiepartijen in de gemeente Berkelland zijn woedend op de coalitie. 'We voelen ons bedonderd, ik voel me vies en ik geef onze inwoners groot gelijk dat ze van ons balen.' Het zijn de woorden van Andra Weg van GroenLinks.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend