Logo De Belofte

TIEL - Er zijn geen extra maatregelen nodig om Tiel schoon te houden. Die conclusie heeft wethouder Frank Groen getrokken. Hij trekt het voorstel in dat hij eerder deed om extra te laten schoonmaken en opruimen, voorlichting te geven en meer controles te verrichten en te bekeuren.

door Menno Provoost

Het voorstel Tiel Schone Stad is gemaakt vanwege de gevreesde gevolgen van het nieuwe afvalsysteem in de regio. Omdat het lastiger en duurder is gemaakt om restafval weg te gooien, vreesde Tiel dat het een zooitje zou worden in de stad. Bijvoorbeeld door het bijplaatsen van zakken bij ondergrondse containers, afvaldumpingen en het volstoppen van openbare prullenbakken met huisvuil. Dit blijkt volgens Groen erg mee te vallen.

'Het is geen puinhoop geworden', zegt hij. 'We zien wel dat er dingen misgaan, maar het gaat steeds beter. Zo werden er in de eerste maand 140 bijplaatsingen opgehaald. In augustus waren dat er 47. We zitten er als Avri en gemeente ook bovenop.'

Kosten te hoog 

De vrees voor verrommeling van de stad was een belangrijk argument voor Tiel om tegen de invoering van dit afvalsysteem te stemmen. Toen duidelijk werd dat het er tóch kwam, maakte Groen zich hard voor een uitzonderingspositie voor Tiel met veel extra maatregelen om de stad schoon te houden.

Aanvankelijk was het voorstel om de kosten hiervan, 220.000 euro voor 2019 en 2020, vanuit Avri te betalen. Daar voelden de overige gemeenten echter weinig voor. Als Tiel de extra maatregelen wil, moet de gemeente die zelf betalen. Ook dat is een belangrijk argument om ervan af te zien, zegt Groen.

Geen noodzaak

'Als we geld genoeg hadden, zou je het misschien wel willen doen om de stad nog schoner te krijgen. Maar zoals Tiel er financieel voorstaat is het wikken en wegen wat we kunnen doen. Ik ben blij dat we de conclusie kunnen trekken dat de noodzaak er niet is de portemonnee te trekken.'

Volgens de wethouder is dit voor een belangrijk deel ook aan de inwoners te danken. 'De inwoners gaan, wellicht soms met tegenzin, goed met het nieuwe systeem om. Daarbij zijn er tientallen vrijwilligers actief om de stad schoon te houden. Dat zijn hele intensieve clubjes geworden. Zonder die mensen zag het er echt een stuk beroerder uit.'

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Werk aan Tielse Waalkade kost ton meer door Appelpop

  11 september 2019
  TIEL - Het onderbreken van het werk aan de Tielse Waalkade voor festival Appelpop kost veel meer dan gedacht. Volgens de gemeente Tiel zijn de meerkosten om het festival op de kade plaats te laten vinden op dit moment opgelopen tot 100.000 euro.
 • Tiel werkt aan Global Goals

  09 september 2019
  TIEL - Op woensdag 25 september is Global Goals het onderwerp van de beeldvormende avond van de Tielse gemeenteraad. Global Goals zijn 17 ontwikkelingsdoelen om de wereld en het leven voor iedereen toekomstbestendig en duurzaam te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het terugdringen van ongelijkheid en armoede. En ook aan het tegenhouden van klimaatverandering en stimuleren van duurzame productie en consumptie. Hoe kan Tiel op gemeentelijk niveau een bijdrage leveren aan deze doelen? Dat is de centrale vraag op deze beeldvormende avond.
 • Wethouder trekt voorstel voor schoner Tiel in: 'Ik ben blij dat het niet nodig is'

  06 september 2019
  TIEL - Er zijn geen extra maatregelen nodig om Tiel schoon te houden. Die conclusie heeft wethouder Frank Groen getrokken. Hij trekt het voorstel in dat hij eerder deed om extra te laten schoonmaken en opruimen, voorlichting te geven en meer controles te verrichten en te bekeuren.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend