Logo De Belofte

EDE - Het klimaatakkoord heeft grote gevolgen voor Ede. De gemeente moet haar doelstellingen voor het bouwen van zonneparken en windmolens fors opschroeven.

Ede dacht met 14 windmolens in 2050 klaar te zijn. 'Nu blijkt dat we eerder moeten denken aan 30 of 40 windmolens', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). 'En dat al in 2030, niet in 2050.'

'Razend tempo' wel haalbaar?

'Dat is in een razend tempo.' Het is nog maar de vraag of de gemeente dat überhaupt kan halen. Gemiddeld duurt het opleveren van een windmolen namelijk zeven jaar, stelde de wethouder eerder.

De doelstelling van de gemeente zelf was om er voor 2023 twee windmolens bij te hebben. Maar de oppositie twijfelt of dat relatief makkelijke doel wel gehaald wordt. De gemeente heeft nog geen enkele vergunning verleend en er zijn slechts drie locaties in beeld. Maar het zijn alle drie 'geen makkelijke' locaties, liet wethouder Hoefsloot weten. 

'Het is een gigantische grote opgave en dat zal ontzettend spannend worden in Ede', zegt Hoefsloot. 'Aan de andere kant denk ik hé hé, eindelijk. We willen de temperatuurstijging beperken tot maximaal twee graden, daar is dit voor nodig.'

Zonnevelden

Om de gemeente een handje te helpen bij het realiseren van de klimaatambities, kwam de SGP vorige week met een lijst van acht locaties voor zonnevelden. 'Uiteraard zijn deze niet op landbouwgrond, want deze is schaars en hard nodig voor onze agrariërs', zei Nico van de Poel.

In het collegeakkoord is afgesproken dat er voor 2023 50 hectare aan zonnevelden in Ede bij komt. Maar op dit moment is er maar een aanvraag in behandeling, waarbij draagvlak in de omgeving ontbreekt.

De gemeenteraad in Ede praat in september verder over het onderwerp.

Lees ook: Gemeente Ede haalt eigen energiedoelstelling niet

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend