Logo De Belofte

EDE - Het klimaatakkoord heeft grote gevolgen voor Ede. De gemeente moet haar doelstellingen voor het bouwen van zonneparken en windmolens fors opschroeven.

Ede dacht met 14 windmolens in 2050 klaar te zijn. 'Nu blijkt dat we eerder moeten denken aan 30 of 40 windmolens', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). 'En dat al in 2030, niet in 2050.'

'Razend tempo' wel haalbaar?

'Dat is in een razend tempo.' Het is nog maar de vraag of de gemeente dat überhaupt kan halen. Gemiddeld duurt het opleveren van een windmolen namelijk zeven jaar, stelde de wethouder eerder.

De doelstelling van de gemeente zelf was om er voor 2023 twee windmolens bij te hebben. Maar de oppositie twijfelt of dat relatief makkelijke doel wel gehaald wordt. De gemeente heeft nog geen enkele vergunning verleend en er zijn slechts drie locaties in beeld. Maar het zijn alle drie 'geen makkelijke' locaties, liet wethouder Hoefsloot weten. 

'Het is een gigantische grote opgave en dat zal ontzettend spannend worden in Ede', zegt Hoefsloot. 'Aan de andere kant denk ik hé hé, eindelijk. We willen de temperatuurstijging beperken tot maximaal twee graden, daar is dit voor nodig.'

Zonnevelden

Om de gemeente een handje te helpen bij het realiseren van de klimaatambities, kwam de SGP vorige week met een lijst van acht locaties voor zonnevelden. 'Uiteraard zijn deze niet op landbouwgrond, want deze is schaars en hard nodig voor onze agrariërs', zei Nico van de Poel.

In het collegeakkoord is afgesproken dat er voor 2023 50 hectare aan zonnevelden in Ede bij komt. Maar op dit moment is er maar een aanvraag in behandeling, waarbij draagvlak in de omgeving ontbreekt.

De gemeenteraad in Ede praat in september verder over het onderwerp.

Lees ook: Gemeente Ede haalt eigen energiedoelstelling niet

Het laatste nieuws uit Ede

 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.

Overig verkiezingsnieuws

 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend