Logo De Belofte

EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil dat informatie rondom terugkeerders uit het IS-kalifaat beter gedeeld wordt. De gemeente loopt nu 'achter de feiten aan', staat in een brief aan de raad. De gebrekkige informatie-uitwisseling verklaart mogelijk ook waarom twee kinderen bij hun grootouders werden gehuisvest, terwijl die volgens de gemeente geradicaliseerd zijn.

door Joukje Valkenburg - Beiboer 

In Ede werden vorig jaar twee kleine kinderen bij hun opa in huis geplaatst. De man stond bij het Openbaar Ministerie (OM) bekend als een geradicaliseerde IS-aanhanger. Dat bleek tijdens een rechtszaak tegen de moeder van de kinderen, meldde het NRC.

De man schreef bijvoorbeeld een brief aan terreurgroep IS, waarin staat dat hij met het hele gezin in het kalifaat wilde wonen. Ook bij de gemeente stond het gezin bekend als geradicaliseerd. Toch werden de kinderen bij opa in huis geplaatst.

Het Openbaar Ministerie, de reclassering, de gemeente en de Kinderbescherming hebben allemaal informatie over zogenoemde terugkeerders, aanhangers van terreurgroep IS die terug naar Nederland komen. Die informatie is heel lastig te delen, zegt burgemeester Verhulst van Ede. 

Naar aanleiding van de ophef rond de IS-kinderen heeft het gemeentebestuur een brief naar de raad gestuurd met uitleg over wat er precies schort aan de uitwisseling van informatie. 'De informatie die in het ene proces ter beschikking komt, kan niet voor het andere proces worden ingezet', is te lezen. 

Onderzoeken mogen niet gedeeld worden

Eerdere onderzoeken mogen niet zomaar gedeeld worden, staat in de memo. 'Als de gemeente informatie wil vragen bij betrokken partijen, dan kan dit alleen met toestemming van de terugkeerder.' De informatie uit een strafrechtelijk onderzoek is überhaupt niet in te zien voor de gemeente. 

Zelfs de Raad voor de Kinderbescherming, die adviseert over een veilige woonplek voor kinderen uit IS-gebied, geeft aan dat informatie in een nog te voeren rechtszaak ook door hen niet altijd gebruikt mag worden. Gevolg is dat partijen onvolledige informatie hebben.

En daar zit de frustratie. 'Gemeente en partners kunnen alleen handelen op basis van de informatie die zij mogen ontvangen', laat het college weten. Als uit een onderzoek blijkt dat er een gevaar dreigt, maar een instantie heeft geen toegang tot die informatie, is die informatie er formeel niet en kan het gevaar niet bestreden worden.

Of er bij het huisvesten van de twee IS-kinderen in Ede ook sprake was van gebrekkige informatieoverdracht, is niet met zekerheid te zeggen. De gemeente Ede, de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg Gelderland wilden niet ingaan op de specifieke casus.

Beter geregeld

Burgemeester René Verhulst vindt in ieder geval dat de informatie-uitwisseling beter geregeld moet worden. Hij is verantwoordelijk voor de nazorg en de re-integratie van IS-gangers die naar zijn gemeente komen. Maar Verhulst geeft aan zijn taken niet goed te kunnen doen als hij niet alle informatie heeft. Daarom wil hij dat de gemeente informatie van alle partijen mag ontvangen. 

Verhulst hoopt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het ministerie een oplossing te vinden voor het probleem.

De burgemeester van Ede vertelt wat er mis gaat bij de informatie-uitwisseling over IS-terugkeerders

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend