Logo De Belofte

EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil dat informatie rondom terugkeerders uit het IS-kalifaat beter gedeeld wordt. De gemeente loopt nu 'achter de feiten aan', staat in een brief aan de raad. De gebrekkige informatie-uitwisseling verklaart mogelijk ook waarom twee kinderen bij hun grootouders werden gehuisvest, terwijl die volgens de gemeente geradicaliseerd zijn.

door Joukje Valkenburg - Beiboer 

In Ede werden vorig jaar twee kleine kinderen bij hun opa in huis geplaatst. De man stond bij het Openbaar Ministerie (OM) bekend als een geradicaliseerde IS-aanhanger. Dat bleek tijdens een rechtszaak tegen de moeder van de kinderen, meldde het NRC.

De man schreef bijvoorbeeld een brief aan terreurgroep IS, waarin staat dat hij met het hele gezin in het kalifaat wilde wonen. Ook bij de gemeente stond het gezin bekend als geradicaliseerd. Toch werden de kinderen bij opa in huis geplaatst.

Het Openbaar Ministerie, de reclassering, de gemeente en de Kinderbescherming hebben allemaal informatie over zogenoemde terugkeerders, aanhangers van terreurgroep IS die terug naar Nederland komen. Die informatie is heel lastig te delen, zegt burgemeester Verhulst van Ede. 

Naar aanleiding van de ophef rond de IS-kinderen heeft het gemeentebestuur een brief naar de raad gestuurd met uitleg over wat er precies schort aan de uitwisseling van informatie. 'De informatie die in het ene proces ter beschikking komt, kan niet voor het andere proces worden ingezet', is te lezen. 

Onderzoeken mogen niet gedeeld worden

Eerdere onderzoeken mogen niet zomaar gedeeld worden, staat in de memo. 'Als de gemeente informatie wil vragen bij betrokken partijen, dan kan dit alleen met toestemming van de terugkeerder.' De informatie uit een strafrechtelijk onderzoek is überhaupt niet in te zien voor de gemeente. 

Zelfs de Raad voor de Kinderbescherming, die adviseert over een veilige woonplek voor kinderen uit IS-gebied, geeft aan dat informatie in een nog te voeren rechtszaak ook door hen niet altijd gebruikt mag worden. Gevolg is dat partijen onvolledige informatie hebben.

En daar zit de frustratie. 'Gemeente en partners kunnen alleen handelen op basis van de informatie die zij mogen ontvangen', laat het college weten. Als uit een onderzoek blijkt dat er een gevaar dreigt, maar een instantie heeft geen toegang tot die informatie, is die informatie er formeel niet en kan het gevaar niet bestreden worden.

Of er bij het huisvesten van de twee IS-kinderen in Ede ook sprake was van gebrekkige informatieoverdracht, is niet met zekerheid te zeggen. De gemeente Ede, de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg Gelderland wilden niet ingaan op de specifieke casus.

Beter geregeld

Burgemeester René Verhulst vindt in ieder geval dat de informatie-uitwisseling beter geregeld moet worden. Hij is verantwoordelijk voor de nazorg en de re-integratie van IS-gangers die naar zijn gemeente komen. Maar Verhulst geeft aan zijn taken niet goed te kunnen doen als hij niet alle informatie heeft. Daarom wil hij dat de gemeente informatie van alle partijen mag ontvangen. 

Verhulst hoopt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het ministerie een oplossing te vinden voor het probleem.

De burgemeester van Ede vertelt wat er mis gaat bij de informatie-uitwisseling over IS-terugkeerders

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

  15 juli 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend