Logo De Belofte

ZALTBOMMEL - Zaltbommel heeft eindelijk de knoop doorgehakt over de huisvesting van arbeidsmigranten. De raad wil dat er in 2025 geen arbeidsmigrant meer in de dorpskernen woont. Dat betekent dat ook geconcentreerde locaties tot 150 personen vanaf nu mogelijk zijn.

In het uiteindelijke beleidskader is huisvesting bij de tuinders mogelijk. Net als geconcentreerde huisvesting. In het beleidsvoorstel van de wethouder was 'verkamering', een term voor meerdere arbeidsmigranten in een eengezinswoning, nog toegestaan in dorpskernen. 

De raad paste dit aan: zij wilde dat er vanaf 2025 geen arbeidsmigranten meer in eengezinswoningen wonen. Dat heeft wel als gevolg dat geconcentreerde locaties gerealiseerd moeten worden - want de arbeidsmigranten moeten wel ergens naartoe verhuizen. 'Zonder geconcentreerde locaties kunnen we de arbeidsmigranten niet kwijt', zegt wethouder Gijs van Leeuwen.

Hij is blij dat de raad unaniem tot een besluit is gekomen en er een beleidskader ligt. Nu kunnen initiatiefnemers, zoals uitzendbureaus, verder. 'Het is natuurlijk zo dat tuinders nu aanvragen zullen indienen om arbeidsmigranten te huisvesten.'

Een lange weg 
Verantwoordelijk wethouder Gijs van Leeuwen (SGP) praatte lang en uitvoerig met inwoners, uitzendbureaus en tuinders. Die gesprekken startten in juli 2018. In maart van dit jaar presenteerde de wethouder trots het plan. Toen hij het beleid aan de raad voorlegde bleek dat er niet voldoende draagvlak was: twee keer moest er extra vergaderd worden en ook achter de schermen spraken de partijen uitvoerig met elkaar. Een paar weken geleden diende de raad tijdens een speciale vergadering vijf moties in. Die moties heeft de wethouder de afgelopen weken in het vastgestelde beleid verwerkt.

Lees ook: Uitzendbureau over huisvesting arbeidsmigranten: 'Gemeenten schiet eens op!'

De discussie in de raad ging ook nog over de integratie van arbeidsmigranten die langer blijven. Zij zouden hulp moeten krijgen bij het leren van de taal met als doel goed te integreren. 

De wethouder beloofde hiernaar te kijken nadat hij duidelijkheid had over het aantal arbeidsmigranten dat in Zaltbommel blijft hangen - al verwacht hij dat het merendeel slechts tijdelijk blijft. Van Leeuwen: 'Het gaat in dit beleid vooral om seizoensarbeiders bij tuinders.'

Ook met het aangepaste beleid door de raad zegt de wethouder uit de voeten te kunnen: 'ik denk dat het goed is voor de samenleving, voor de arbeidsmigranten en ook voor de bedrijven.'

Mogelijke locaties

Aanleiding voor de lange gesprekken was het partycentrum Heeren van Suylighem. Destijds was het plan om daar 200 tot 400 arbeidsmigranten te huisvesten. Inwoners van het dorp kwamen daar echter tegen in opstand. Zoals het beleid er nu ligt mogen daar straks maximaal 150 arbeidsmigranten wonen. In een vorige raadsvergadering benadrukten verschillende partijen deze plek niet uit te willen sluiten.

Lees ookPolenhotel in Zuilichem is van de baan

Door: Esther Hendriks

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

  • Zaltbommelse jongeren krijgen alcohol vaak gewoon mee

    12 februari 2020
    ZALTBOMMEL - Een biertje in het dorpshuis of een fles Bacardi bij de slijterij. Jongeren onder de 18 jaar hoeven in de gemeente Zaltbommel hun legitimatie vaak niet te laten zien als ze alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.
  • Gemeente wil 'theater met buurthuisfunctie' redden van faillissement

    29 november 2019
    ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel wil theater de Poorterij redden. Dat moet gebeuren met een reddingsplan, waar Zaltbommel 190.000 euro voor uittrekt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente het theater met buurthuisfunctie moet redden. Toch vindt de meerderheid van de partijen dat zij weer moeten bijspringen: 'We vinden het veel geld, maar het is toch de Poorterij,' aldus de grootste partij Zaltbommel Veranderen Met Visie.
  • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

    21 augustus 2019
    ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
  • Zaltbommelse raad wil dat afvalbedrijf excuusbrief stuurt aan inwoners

    31 juli 2019
    ZALTBOMMEL - Excuses van de Avri over de gang van zaken en de slechte communicatie in een 'realistische brief' aan de inwoners. Dat is een van de actiepunten die in een brandbrief staan van de raadsfracties van Zaltbommel aan de wethouder, opgesteld na een spoedoverleg. De excuses moeten helpen de relatie tussen inwoners en de Avri te herstellen.
  • Zaltbommelse partijen praten over afvalcontainers ondanks zomerreces

    29 juli 2019
    ZALTBOMMEL - Vakantie of niet: er moet iets gedaan worden aan de kuren van de nieuwe ondergrondse containers. Dat vinden diverse Zaltbommelse partijen. Daarom komen zij maandagavond - ondanks het zomerreces - bijeen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend