Logo De Belofte

ZALTBOMMEL - Zaltbommel heeft eindelijk de knoop doorgehakt over de huisvesting van arbeidsmigranten. De raad wil dat er in 2025 geen arbeidsmigrant meer in de dorpskernen woont. Dat betekent dat ook geconcentreerde locaties tot 150 personen vanaf nu mogelijk zijn.

In het uiteindelijke beleidskader is huisvesting bij de tuinders mogelijk. Net als geconcentreerde huisvesting. In het beleidsvoorstel van de wethouder was 'verkamering', een term voor meerdere arbeidsmigranten in een eengezinswoning, nog toegestaan in dorpskernen. 

De raad paste dit aan: zij wilde dat er vanaf 2025 geen arbeidsmigranten meer in eengezinswoningen wonen. Dat heeft wel als gevolg dat geconcentreerde locaties gerealiseerd moeten worden - want de arbeidsmigranten moeten wel ergens naartoe verhuizen. 'Zonder geconcentreerde locaties kunnen we de arbeidsmigranten niet kwijt', zegt wethouder Gijs van Leeuwen.

Hij is blij dat de raad unaniem tot een besluit is gekomen en er een beleidskader ligt. Nu kunnen initiatiefnemers, zoals uitzendbureaus, verder. 'Het is natuurlijk zo dat tuinders nu aanvragen zullen indienen om arbeidsmigranten te huisvesten.'

Een lange weg 
Verantwoordelijk wethouder Gijs van Leeuwen (SGP) praatte lang en uitvoerig met inwoners, uitzendbureaus en tuinders. Die gesprekken startten in juli 2018. In maart van dit jaar presenteerde de wethouder trots het plan. Toen hij het beleid aan de raad voorlegde bleek dat er niet voldoende draagvlak was: twee keer moest er extra vergaderd worden en ook achter de schermen spraken de partijen uitvoerig met elkaar. Een paar weken geleden diende de raad tijdens een speciale vergadering vijf moties in. Die moties heeft de wethouder de afgelopen weken in het vastgestelde beleid verwerkt.

Lees ook: Uitzendbureau over huisvesting arbeidsmigranten: 'Gemeenten schiet eens op!'

De discussie in de raad ging ook nog over de integratie van arbeidsmigranten die langer blijven. Zij zouden hulp moeten krijgen bij het leren van de taal met als doel goed te integreren. 

De wethouder beloofde hiernaar te kijken nadat hij duidelijkheid had over het aantal arbeidsmigranten dat in Zaltbommel blijft hangen - al verwacht hij dat het merendeel slechts tijdelijk blijft. Van Leeuwen: 'Het gaat in dit beleid vooral om seizoensarbeiders bij tuinders.'

Ook met het aangepaste beleid door de raad zegt de wethouder uit de voeten te kunnen: 'ik denk dat het goed is voor de samenleving, voor de arbeidsmigranten en ook voor de bedrijven.'

Mogelijke locaties

Aanleiding voor de lange gesprekken was het partycentrum Heeren van Suylighem. Destijds was het plan om daar 200 tot 400 arbeidsmigranten te huisvesten. Inwoners van het dorp kwamen daar echter tegen in opstand. Zoals het beleid er nu ligt mogen daar straks maximaal 150 arbeidsmigranten wonen. In een vorige raadsvergadering benadrukten verschillende partijen deze plek niet uit te willen sluiten.

Lees ookPolenhotel in Zuilichem is van de baan

Door: Esther Hendriks

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

 • Zaltbommelse jongeren krijgen alcohol vaak gewoon mee

  12 februari 2020
  ZALTBOMMEL - Een biertje in het dorpshuis of een fles Bacardi bij de slijterij. Jongeren onder de 18 jaar hoeven in de gemeente Zaltbommel hun legitimatie vaak niet te laten zien als ze alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.
 • Gemeente wil 'theater met buurthuisfunctie' redden van faillissement

  29 november 2019
  ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel wil theater de Poorterij redden. Dat moet gebeuren met een reddingsplan, waar Zaltbommel 190.000 euro voor uittrekt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente het theater met buurthuisfunctie moet redden. Toch vindt de meerderheid van de partijen dat zij weer moeten bijspringen: 'We vinden het veel geld, maar het is toch de Poorterij,' aldus de grootste partij Zaltbommel Veranderen Met Visie.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Zaltbommelse raad wil dat afvalbedrijf excuusbrief stuurt aan inwoners

  31 juli 2019
  ZALTBOMMEL - Excuses van de Avri over de gang van zaken en de slechte communicatie in een 'realistische brief' aan de inwoners. Dat is een van de actiepunten die in een brandbrief staan van de raadsfracties van Zaltbommel aan de wethouder, opgesteld na een spoedoverleg. De excuses moeten helpen de relatie tussen inwoners en de Avri te herstellen.
 • Zaltbommelse partijen praten over afvalcontainers ondanks zomerreces

  29 juli 2019
  ZALTBOMMEL - Vakantie of niet: er moet iets gedaan worden aan de kuren van de nieuwe ondergrondse containers. Dat vinden diverse Zaltbommelse partijen. Daarom komen zij maandagavond - ondanks het zomerreces - bijeen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend