Logo De Belofte

NIJMEGEN - De tippelzone nog twee jaar open houden. Dat wil het college in Nijmegen wel. Maar uiteindelijk moet de veilige haven voor sekswerkers dicht, vinden burgemeester en wethouders nog steeds. Ondanks een herhaalde noodkreet van sekswerkers en hulpverleners. En tegen de wens van een ruime meerderheid van de gemeenteraad die pleit voor het openhouden van de tippelzone.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twee prostituees deden een klemmend beroep op de Nijmeegse raadsleden om vrouwen de veiligheid van de tippelzone te laten behouden. Ze kwamen woensdagavond naar het stadhuis voor een emotioneel betoog. 'Ondanks alle pogingen om sekswerk te laten verminderen, zoals een tippelvergunningssysteem en een uitsterfbeleid, blijkt uit het onderzoek dat er toch een toename van straatwerkers lijkt te zijn', legde een vrouw die zich Mischa noemt de raadsleden voor. 'Men lijkt te denken dat als men sekswerk verbiedt, dat dan alle andere problemen zoals bijvoorbeeld verslaving, schulden, uitsluiting op de arbeidsmarkt, of de zorgen voor een zieke moeder ook vanzelf oplossen'.

Af en toe zit er een schoft tussen

'We zijn het er met zijn allen over eens dat de zone het veiliger maakt voor vrouwen. Een zone faciliteren betekent niet misbruik faciliteren, maar veilige en legale werkplekken faciliteren. Sekswerkers bedienen heel veel mannen en de meeste klanten zijn leuke en aardige kerels. Maar af en toe zit er een schoft tussen. Geef die schoft niet die kans. Schoften zoeken alleen slachtoffers op als ze weten dat ze er mee weg kunnen komen'.

De woorden van de insprekers laten angst weerklinken. 'Twee jaar geleden is er in Arnhem een transvrouw vermoord terwijl zij aan het werk is. Haar naam is Bianca', houdt Mischa de raadsleden voor. 'Niet overal worden tippelbanen gesloten. De gemeente Arnhem heeft vorig jaar besloten voor het openhouden van de tippelbaan en het versoepelen van het vergunningssysteem. De burgemeester, wethouders en gemeenteraad Arnhem hebben gezamenlijk gekozen voor de veiligheid van sekswerkers. Zij hebben gekozen met hun hart'.

Sekswerkers zijn ook mensen

'Een burgervader hoort zorg te dragen voor en veiligheid te bieden aan zijn inwoners. Ik vraag u om ook de rechten van deze inwoners te steunen. Sekswerkers zijn ook mensen. Sekswerk is misschien geen normaal werk in de ogen van anderen, maar het is wel werk. Alle sekswerkers zouden een beroep op politie en hulpverlening moeten kunnen doen zonder angst voor de gevolgen. Heb respect voor deze mensen, dat zij zelfstandig in hun onderhoud voorzien. Jaag werkende vrouwen, mannen en transpersonen niet het illegale circuit in. Met alle risico's van dien. Jaag ons niet het bos in'.

Haar collega Audrey valt haar bij in het hartstochtelijke pleidooi voor het openhouden van de tippelzone in Nijmegen. 'Mensen kunnen nooit gelijk weg. Er zijn camera's.' Ze roemt de veiligheid van haar werkplek. 'Je hebt altijd iemand nodig. Iemand die je in de gaten houdt. Ook in hotels kan er heel veel gebeuren. Iemand wou mij vastbinden. Dat is niet gebeurd doordat er iemand bij was, dus kon ik wegkomen.

Wat er achter het gordijn gebeurt weten we allemaal

Ze heeft veel lof voor de toezichthouder die over haar en haar collega's waakt op de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat.  'Die kent ons. Bij elk seintje staat hij voor de gordijnen. Wat er achter het gordijn gebeurt weten we allemaal. Daar moet een gordijn voor. Bij elk seintje wat hij hoort, vreemd tutertje, fluitje, belletje wat we hebben – we hebben een dingetje gekregen wat we uit kunnen trekken wat 'wieuw-wieuw-wieuw' gaat doen, weet je wel. Dan staat hij voor de deur en dan vraagt hij eerst netjes: Is er iets? Wordt-ie geweigerd, dan mag hij het gordijn opentrekken. Daar heeft hij de verantwoordelijkheid voor. Dan sta je naakt en zo, dat weten we allemaal. Dat maakt voor ons niet uit. Het gaat op die manier. Dus als wij ons onveilig voelen komt hij'.

Mi Jung van der Velde spreekt de raadsleden ook toe, zoals ze al eerder deed. Ze houdt zich als onderzoeker bezig met de rechtspositie van tippelaarsters in Nederland. Ze wijst erop dat een ruime meerderheid van de raad voorstander is van het openhouden van de zone en ruimte wil maken voor nieuwe instroom. Het is de 'meest geschikte manier', aldus Van der Velde.

Tippelzones bieden veiligheid

Ze noemt de situatie op de tippelzone in Nijmegen uniek. 'Want de vrouwen kunnen de toezichthouder bij problemen met onder andere klanten, passanten en partner inschakelen. Op deze manier kunnen zij hun rechten ter plekke afdwingen. En ik wil even benadrukken dat het echt heel belangrijk is. Ik geloof zelf zeker dat tippelzones veiligheid bieden. De veiligheid in Nijmegen is goed. Echter is het op dit moment niet voor iedereen mogelijk. Want er is ook een heel aantal vrouwen zonder registratie.'

Die groep wordt steeds groter, aldus onderzoeker. Vrijwel alle vrouwen geven aan dat het een eigen keuze is om sekswerker te zijn. Verslaving is vaak de reden. 'Het is denk ik ook belangrijk om te beseffen dat niet elke vrouw verslaafd is. Iedereen heeft eigen redenen. Ook zoiets als financiële vrijheid. Bijvoorbeeld om per dag te kunnen bepalen om te gaan werken. Maar ook op dat moment ook meteen het geld in de handen te hebben. Voor tekorten in de maand, maar bijvoorbeeld ook voor andere uitgaven als schoenen of make-up.'

Gedwongen in de illegaliteit 

'Er was ook een sekswerker die het sociale aspect noemde. Je maakt iemand blij en iemand maakt jou blij. Dus het is eigenlijk een win-win. Door de tippelzone te sluiten wordt de vrouwen met registratie juist een keuze ontnomen. De keuze voor legaal en veiliger werk. Degenen die door zullen werken moeten dat dan vervolgens in de illegaliteit gaan doen, met meer veiligheidsrisico's en andere problematiek. Ook de gratis drugsvoorziening word door de meeste vrouwen niet als een alternatief gezien'.

De onderzoekster deed een prangend verzoek, ook namens de vrouwen. Specifiek ook die vrouwen die nu zonder vergunning op straat werken, buiten de tippelzone. 'Ik wil vragen om ja te zeggen. Tegen veiligheid voor alle vrouwen die nu tippelen in Nijmegen. Laat deze vrouwen alstublieft niet langer aan hun lot over'.

Morele discussie

De raadsleden lijken onder de indruk van de verhalen van de sekswerkers en de onderzoeker. 'Dit raakt me heel erg', zegt Sonia Davelaar van Stadspartij DNF. 'Jaag ons niet het bos in. Dat trof me', bekent Leo Venderbosch van VoorNijmegen.nu. 'Het is een groot dilemma.'

Quirijn Lokker van GroenLinks is blij met de insprekers en - naast hen op de publieke tribune - ook veel medewerkers van IrisZorg. 'Dat laat zien dat het onderwerp leeft in de stad en dat mensen het heel belangrijk vinden. Dat geldt voor ons als raad volgens mij ook. En we voeren hier als raad volgens mij ook deels niet alleen een beleidsdiscussie maar ook een principiële discussie of een morele discussie. Het gaat niet alleen over de toekomst van de tippelzone, maar het gaat ook over de vraag of sekswerk een plek heeft in onze stad.'

De visie van het college staat van meet af aan haaks op die van een meerderheid van de raad. 'De stip aan de horizon is het op termijn sluiten van de tippelzone', stelt wethouder Grete Visser nog maar eens. Al klinkt er ook nuance. 'Ons standpunt is niet in beton gegoten. Je moet die zone nu niet sluiten zonder dat er een alternatief is. Wij willen heel graag, en in eerste instantie is dat twee jaar, kijken: hoe kunnen we de dames die een carrière-switch willen maken begeleiden?'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend