Logo De Belofte

TIEL - Tielse Clubs willen graag meedenken over extra inkomsten of mogelijke andere bezuinigingen voor de gemeente, maar de huidige plannen moeten van tafel. Dat is hun boodschap aan de gemeenteraad. Die moet over twee weken over de plannen besluiten en heeft niet veel keus, waarschuwt Wim de Boer van de grootste coalitiepartij, de Parij van de Burgers (PvdB).

door Menno Provoost

Vrijwel alle dertien insprekers sloegen het stadsbestuur om de oren met hun eigen beleid of het nu gaat om erfgoed, sport, cultuur, evenementen of armoedebestrijding; de voorgestelde bezuinigingen druisen er recht tegenin. Wim de Boer van de PvdB, de grote winnaar van de verkiezingen in 2018, erkent dit.

Maar er is weinig aan te doen, stelt hij, want curatele door de provincie ligt op de loer. 'Toen we er vorig jaar instapten wisten we ook niet dat we 2,5 miljoen moesten bezuinigen. De situatie is niet leuk, het is een vervelende boodschap maar daar moet je ook niet voor weglopen. Om Tiel weer gezond te krijgen zullen er dingen gedaan moeten worden. Het raakt iedereen en als we niks doen dan komt de provincie om de hoek kijken.'

Drie sprekers braken een lans voor het behoud van de beiaardier die het carillon van de Sint Maartenstoren bespeelt. Veel Tielenaren kunnen zich een stad zonder de klanken van het carillon nauwelijks voorstellen. Onder aanvoering van de Oudheidkamer zijn de afgelopen tijd 1.754 handtekeningen opgehaald van inwoners die deze bezuiniging van tafel willen.

'Geen evenementenstad meer'

Het Fruitcorso was met een vertegenwoordiging van vier mensen gekomen. Naast de overkoepelende stichting Vierstromenland wilden ook de clubs uit Passewaaij, Drumpt en Tiel hun zorgen over de plannen uitspreken. Zij dreigen hun subsidie op de huisvesting te verliezen. Op die locaties bouwen zij vijf corsowagens. Zonder de bouwlocaties geen corsowagens. Zonder corsowagens geen Fruitcorso en zonder Fruitcorso geen evenementenstad, redeneerden zij.

Bij dat laatste kan Kees van Keulen zich als voorzitter van Appelpop aansluiten. Appelpop heeft het financieel erg zwaar op het moment, liet hij weten. De laatste twee jaar is het evenement al gedwongen om 180.000 euro te bezuinigen door teruglopende inkomsten. Op dit moment is er volgens Van Keulen nog een gat op de begroting van twee ton.

'Ik heb er wel vertrouwen in dat we dat weer dicht krijgen, maar de grenzen zijn wel bereikt', aldus de voorzitter. Ook wat het vrijwilligerswerk betreft zit de organisatie aan de limiet, stelt Van Keulen, die daarmee het overnemen van nog meer taken rond het evenement uitsluit.

'Moeten we de vrijwilligers die al twaalf uur gewerkt hebben dan zeggen: jullie moeten ook nog even dit of dat gaan doen. Het is nu arbotechnisch al op het randje.'

Gebrek aan waardering

De sport- en muziekclubs voelen de bezuiniging als een gebrek aan waardering voor wat zij voor de stad betekenen. De Federatie Tielse Sportverenigingen stelt zelfs dat de clubs niet meer met de gemeente meewerkt om inwoners aan het bewegen te krijgen, als de plannen doorgaan. De voorzitter van Duurzaam Rivierenland kwam met een pleidooi om subsidies juist te vergroten door met duurzame projecten en vrijwilligers meer inkomsten te genereren.

De cliëntenraad Participatiewet drukte de gemeenteraad op het hart dat het een slecht idee is om de regionale Werkzaak Rivierenland te verlaten en dat de minima de individuele inkomenstoeslag echt niet kunnen missen.

Fractievoorzitter Wim de Boer vindt dat de plannen wel goed afgewogen zijn. 'Ik snap de emotie', zegt hij. 'Het is ook nog niet duidelijk hoeveel er precies bezuinigd gaat worden bij sommigen. Er wordt overal wat vanaf gehaald met de insteek dat het wel kan blijven bestaan. Alleen bij de beiaardier ligt er een voorstel om het hele budget weg te bezuinigen. Maar we beslissen daar pas 26 juni over dus dat is nog niet aan de orde.'

Een beetje ruimte om de plannen te veranderen is er dus wel. 'Maar weinig', stelt De Boer. 'Of er moet echt een andere onderbouwing komen om het bedrag toch op tafel te krijgen.'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend