Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen onderzoekt de mogelijkheid om oude diesels te weren uit de hele stad. Funest voor ondernemers, stelt onder meer MKB Nederland. Het grote merendeel van die oude diesels is namelijk in handen van bedrijven.

door Sven Strijbosch

'We willen de luchtkwaliteit in de hele stad verbeteren', valt er te lezen in het Nijmeegse coalitieakkoord. Een milieuzone zou daarbij moeten helpen. Niet alleen voor het centrum, maar voor de gehele stad. 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil éénduidige milieuzones in het hele land. Dit om te voorkomen dat er in iedere stad een ander beleid van kracht is. Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2020 kiezen tussen het weren van diesels van vóór 2006, of diesels van vóór 2001. Gemeenten zijn dat overigens niet verplicht. 

Dertig procent van bedrijfsvoertuigen

Nijmegen koerst dus op een milieuzone voor de hele stad. In Nijmegen rijden bijna 3800 diesels rond van vóór 2006, zo blijkt uit cijfers van de RDW. Als Nijmegen voor de strenge variant van Van Veldhoven kiest, zijn die voertuigen straks dus niet meer welkom in de gehele Waalstad. 

Ondernemers maken zich zorgen. Ruim dertig procent van alle bedrijfsvoertuigen in Nijmegen zijn diesels van vóór 2006. Het gaat om ruim 1800 voertuigen. Die zouden dan allemaal vervangen moeten worden door nieuwere, schonere modellen. Dat vraagt flinke investeringen.

'Ik kan geen nieuwe bus betalen'

Jim Nillesen is ondernemer, woont in Nijmegen en rijdt met zijn frietkar en oude dieselbus door de hele regio. 'Ik moet daar mijn centen mee verdienen. Een nieuwe bus kost zo 10.000 euro. Dat kan ik niet betalen', vertelt hij. Als de milieuzone er komt, zal hij wel moeten. Jim woont immers in de stad.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder video)

MKB Nederland noemt de milieuzone symboolpolitiek en kapitaalvernietiging. 'In Duitsland zijn er al langer steden met milieuzones. Dat heeft nul effect. Je dwingt ondernemers om bussen die nog niet zijn afgeschreven te vervangen. Realiseer je nou eens goed wat dat betekent', zegt directeur Leendert-Jan Visser. 'Bezint eer ge begint.'

Roetreductienorm halen

Volgens het huidige college in Nijmegen is de zone nodig om de zogenoemde roetreductienorm te halen. Veertig procent roetvermindering in 2022 ten opzichte van 2014 is de zelfopgelegde doelstelling. 

Als Nijmegen dan toch echt een milieuzone wil, moeten er goede voorwaarden komen, zo stelt Visser. Denk daarbij aan sloop- of overgangsregelingen. 'Neem de tijd en spreid het zodat ondernemers zich voor kunnen bereiden op investeringen.' 

Gemeente: nog in onderzoek

'Laat me gewoon mijn bus oprijden', stelt Nillesen. Hij hoopt dat de gemeente straks in zijn voordeel beslist. Nijmegen benadrukt dat het nog in de onderzoekende fase zit. Wel wordt er gekoerst op een stadsbrede milieuzone. Met het groene college in de Waalstad lijkt de variant met diesels van voor 2006 het meest voor de hand liggend.

De cijfers zijn als volgt: In Nijmegen rijden 66.878 personenauto's rond. Het aantal bedrijfsvoertuigen ligt op 5818. (CBS) Van de 66.878 personenauto's zijn er 1886 een diesel van vóór 2006, dat is 2,8 procent van het totaal. Van de 5818 bedrijfsvoertuigen zijn er 1844 een diesel van vóór 2006, dat is 31,7 procent van het totaal. (RDW) Het totaal aantal diesels van vóór 2006 ligt in Nijmegen op 3779, inclusief 36 bromfietsen en 13 bussen. (RDW)

Zie ook: Nijmegen wil milieuzone voor de hele gemeente

 

 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend