Logo De Belofte

TIEL - Vertegenwoordigers van verenigingen voor sport en cultuur in Tiel hebben donderdagavond uiterst kritisch gereageerd op de plannen van het gemeentebestuur om te bezuinigingen. Zo dreigt de Federatie Tielse Sportverenigingen (FTS) de samenwerking met de gemeente voor nieuw sportbeleid te staken.

door Menno Provoost

Met name door grote tekorten op de jeugdzorg moet Tiel jaarlijks zo'n 2,5 miljoen euro bezuinigen. Hiervoor is een groot pakket aan maatregelen bedacht aan bezuinigingen en extra inkomsten door ozb-verhoging. De clubs waren uitgenodigd voor een toelichting door het college van burgemeester en wethouders op de plannen. Eerder sprak het stadsbestuur al met zorgorganisaties. Op 13 juni is een inspreekavond voor alle inwoners op de plannen. Uiteindelijk moet er op 26 juni door de gemeenteraad over besloten worden.

Voor de sportclubs betekenen de bezuinigingen in ieder geval dat het budget voor activiteiten en waarderingssubsidies teruggaat van 43.000 naar 18.000 euro. Daarbij komt er een onderzoek naar het privatiseren van buiten- en binnensportaccommodaties. De clubs zouden dan zelf verantwoordelijk worden voor het onderhoud en beheer.

'Stekker uit Heel Tiel beweegt'

Voorzitter van de Federatie Tielse Sportverenigingen Bert de Rooij reageert bitter op de bezuinigingen. Vooral omdat de clubs met de gemeente hard werken aan het plan 'Heel Tiel beweegt' om inwoners meer te laten sporten. 'De gemeente wil nu meer dan 60 procent van dit budget wegbezuinigen. Als dit doorgaat is voor ons de lol er wel af. Dan wordt iedere stimulans om meer jeugd aan het sporten te krijgen ons ontnomen. Zoals ik het nu bekijk: als dit doorgaat, trekken wij de stekker uit Heel Tiel beweegt.'

Volgens De Rooij kiest de gemeente helemaal de verkeerde aanpak om de begroting weer sluitend te krijgen. 'Ze moeten wat doen aan die hoge kosten. In Tiel zitten blijkbaar veel kinderen in de jeugdzorg. Dan moet je daar eerst eens naar gaan kijken: hoe komt dat, welke kinderen zitten erin. Als je nu dit stukje weg gaat nemen bij de clubs om kinderen te stimuleren, wordt de jeugdzorg misschien nog wel hoger. Misschien heeft het wel een heel averechts effect.'

Beluister hier de reportage

Meer greep op jeugdzorg

Wethouder van sport en zorg Carla Kreuk begrijpt de reactie van de clubs. 'De emoties zijn heel begrijpelijk. Zij rekenen natuurlijk op die subsidie om hun clubs vitaal te houden.' Maar Kreuk vindt niet dat de bezuiniging een gebrek aan waardering betekent. 'Dat is het zeker niet. De gemeente investeert jaarlijks zo'n 1,5 miljoen in sport. Daarin is zichtbaar dat de gemeente Tiel sporten en bewegen heel belangrijk vindt, ook in het kader van de gezondheid van onze inwoners.'

Tiel probeert met onderzoeken en diverse middelen meer greep te krijgen op de jeugdzorg. Vanaf 2023 is een bezuiniging ingeboekt van een miljoen door de toegang tot de zorg te vereenvoudigen. Het is de bedoeling dat er nog veel meer gedaan wordt aan problemen voorkomen en snel oplossen, voordat iemand in de dure specialistische zorg terecht komt.

De wethouder sluit niet uit dat in deze aanpak geld dat nu bij sport verdwijnt, via die zorgtaken mogelijk weer bij de clubs terug kan komen. 'Sporten is geen doel op zich, het is een manier om vitaler en gezonder te worden op allerlei gebieden. Het is dus geen rare gedachte dat zorgbudget bij sport terecht kan komen. Maar dan zou het wel moeten bijdragen aan het voorkomen van een zorgbehoefte.'

Nieuw geld voor sportakkoord

Naast de bezuinigingen, is de gemeente ook op zoek naar creatieve manieren om geld toe te voegen aan de begroting. Kreuk: 'We hebben een intentieovereenkomst gesloten voor een lokaal sportakkoord met een aantal partijen, waaronder de FTS. Dat maakt dat we vanuit het rijk 15.000 euro krijgen voor een sportformateur om met elkaar een goed plan te maken om meer mensen in beweging te krijgen. Daaraan is een uitvoeringsbudget gekoppeld van 30.000 euro voor in ieder geval de komende twee en waarschijnlijk de komende drie jaar.'

Kreuk hoopt dat dit ook voor voorzitter De Rooij aanleiding is om toch mee te blijven werken aan het sportbeleid in Tiel. 'Ik kan me voorstellen dat hij de vraag van de gemeente om ons samen hard te maken voor het stimuleren van sport niet te rijmen vindt met deze bezuinigingen. Maar we moeten gewoon die begroting sluitend zien te krijgen en vooral ook gewoon creatief en samen aan de slag om op andere manieren toch acties te verzinnen om mensen in beweging te krijgen.'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend