Logo De Belofte

NIJMEGEN - Allerhande bewegwijzeringsborden over van alles en nog wat leiden bezoekers niet goed door Nijmegen. Dat stelt het gemeentebestuur. Het college van burgemeester en wethouders komt daarom met een alternatief: een knalgroene 2,5 cm brede lijn, dwars door de straten van de stad.

Een opvallende en doeltreffende manier om bezoekers gericht door de stad te (ver)leiden, noemt de gemeente het zelf. 'Walk The Line' is het plan gedoopt. Citymarketing kun je op verschillende manieren doen. Zo lanceerde Nijmegen onlangs een website die als online reclamezuil dient voor de stad.

'Lijn nodigt uit'

Borden in de stad kan ook, maar de gemeente constateert dat het effect daarvan zeer beperkt is en dat bezoekers zich niet uitgenodigd voelen om de borden te volgen. Met zo'n groene lijn door de stad zou dat beter kunnen, denken ze in het stadhuis. Kleine beeldjes, Krupertjes (genoemd naar het officieuze Nijmeegse volkslied Al Mot Ik Krupen), zullen de route gaan markeren.

'De lijn nodigt uit om te volgen doordat het een belofte in zich heeft dat je wordt beloond: met culturele hotspots, kunstwerken, historische en iconische bouwwerken en gebieden, bijzondere uitzichten en de mooiste en gezelligste plekjes van de stad', valt te lezen in het collegevoorstel.

Het idee is overgenomen uit Frankrijk. 'Beter goed gejat dan slecht verzonnen', zegt wethouder Monique Esselburgge. Daar ligt al zo'n knalgroene lijn - La Ligne Verte - in Nantes. Haar collega-wethouder Noel Vergunst was op vakantie in Nantes en zag naar eigen zeggen dingen van de stad die hij anders nooit zou hebben gezien. De route in Nijmegen wordt samen met een kunstenaar vormgegeven.

Ophef niet erg

De gemeente verwacht op voorhand ophef over het plan om de streep door de stad te trekken. Het college acht de kans zeer groot dat er bewoners zijn die ontevreden zijn met deze lijn langs hun deur. En dat er juist ook ondernemers ontevreden zullen zijn omdat de lijn juist niet langs hun deur loopt. Nijmegen houdt ook rekening met dat er allerlei partijen opstaan die de lijn maar een lelijk ding in het straatbeeld vinden. 'Reuring en discussie over de lijn is onvermijdelijk en helemaal niet erg', schrijft het college. 'Want het is juist de bedoeling dat erover wordt gesproken'.

Het ontwerpen, ontwikkelen en aanbrengen van de route kost in totaal 60.000 euro. Dit is een totaalbedrag inclusief het bedrag voor onderhoud van de lijn, dat jaarlijks maximaal 9.000 euro zal vergen. In overleg met verschillende partijen in de stad moet duidelijk worden hoe de lijn exact door de stad gaat lopen, maar de gemeente heeft al wel een opzetje op papier gezet.

Conceptroute (afbeelding: gemeente Nijmegen)

Zie ook:

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend