Logo De Belofte

EDE - Vanaf 1 januari 2019 is door het Rijk de zogenaamde verkabelingsregeling uitgebreid. Met deze regeling kunnen nu ook gemeenten en provincies de hoogspanningslijnen in hun bebouwde kom ondergronds brengen. De gemeente Ede zet, in samenwerking met Liander, het traject in gang om de hoogspanningslijn in Ede ondergronds te brengen.

Al geruime tijd bestaat volgens de gemeente de wens vanuit omwonenden van hoogspanningslijnen en politiek om deze lijn ondergronds te brengen. De gemeenteraad heeft in 2015 met een motie het college verzocht te onderzoeken hoe de hoogspanningslijn ondergronds kan worden gebracht. Nu de nieuwe regeling van het Rijk van kracht is, kan Liander, in samenwerking met de gemeente Ede, van start.

Wethouder Lex Hoefsloot is blij met deze ontwikkeling: 'Hoewel het nog een aantal jaren gaat duren voordat de lijn daadwerkelijk ondergronds is gebracht is het heel goed nieuws. Voor veel Edenaren en ook mijzelf is het een doorn in het oog dat je tegen die lijn aan kijkt. Ik kijk uit naar het moment dat alles uit het zicht is.'

Huidig tracé hoogspanningslijn

Boven de kern van Ede loopt een 50 kV hoogspanningslijn van Ede-Noord (Knuttelweg) via de Zeeheldenbuurt, Indische buurt, Klaphek en Galvanistraat naar de Pascalstraat waar de lijn in tweeën splitst. Een deel gaat ondergronds door de Rietkampen in zuidelijke richting naar Wageningen en het andere deel gaat ondergronds in westelijke richting naar het onderstation op bedrijventerrein Frankeneng.

Planning

Samen met Liander wordt onderzocht welk nieuw ondergronds tracé voor de hoogspanningskabels mogelijk is. Vanwege de vele bestaande kabels en leidingen in de grond en de eisen aan beschikbare ruimte voor zowel onder- als bovengronds is het een moeilijke puzzel om te komen tot een nieuw tracé. Als het tracé bekend is, volgt een plan van aanpak voor de aanleg van de ondergrondse kabels, het loskoppelen van de huidige bovengrondse hoogspanningslijn en het verwijderen van de masten. 

De verwachting is dat eind 2020 wordt gestart met de aanleg van de nieuwe ondergrondse kabelverbinding. Eind 2021 is het project naar verwachting gereed.

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

  • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

    02 september 2021
    EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
  • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

    12 juli 2021
    EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

    29 juni 2021
    EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
  • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

    29 juni 2021
    EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend