Logo De Belofte

EDE - Wethouders van de gemeente Ede willen betere zorg realiseren met minder geld. De gemeente moet miljoenen bezuinigen op het sociaal domein. Door de zorg 'slimmer' in te richten worden de WMO- en de Jeugdzorg niet alleen goedkoper, maar ook beter, zo deden de verantwoordelijke wethouders donderdagavond voorkomen.

door Joukje Beiboer 

In de raad werd gesproken over nieuwe bezuinigingsplannen. Er liggen nu 23 maatregelen op de tekentafel die samen moeten zorgen voor een kostenbesparing van 7,5 miljoen euro.* Onder andere in de jeugdzorg, de thuiszorg, de schuldhulpverlening en het leerlingenvervoer dreigen veranderingen. Maar verandering betekent niet per definitie achteruitgang, die boodschap leken de drie verantwoordelijke wethouders heel nadrukkelijk uit te willen dragen.

Waarom bezuinigen? 
Ede komt nu structureel 10 miljoen euro tekort op het sociaal domein. In de programmabegroting van de gemeente zijn al maatregelen opgenomen die naar verwachting leiden tot een besparing van 6,5 miljoen euro. Maar aanvullende maatregelen zijn dus nodig om het volledige begrotingstekort weg te werken. 

Zo vindt wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) dat het doorverwijzen naar zorg beter én goedkoper kan als bijvoorbeeld een ggz-psycholoog dat doet. 'Heel veel huisartsen hebben geen diepgravende opleiding in de jeugdzorg', zegt hij. 'Dus als een kind binnenkomt met klachten, kunnen ze moeilijk ontdekken wat het kind nodig heeft.' Het kan nu nog zo zijn dat een kind dan onnodig een heftig en duur zorgtraject ingaat, stelt hij.

'Het gaat om de centjes'

Democratische Kiezers Ede (DKE) kijkt wantrouwend naar het plan van de wethouders. Rasit Görgülü (DKE) was fel: 'Het gaat om de centjes.' Als het om een verbetervoorstel ging, had de raad dit wel op een ander moment besproken, stelt hij. 

Ook wethouder Hoefsloot (GroenLinks) wil dat frame van tafel vegen: 'Als wij denken, dit is enkel financieel gedreven en we hebben geen inhoudelijk verhaal dat dit bijdraagt aan een betere zorgstructuur in Ede, dan moeten we het niet doen', zei hij tijdens de raadsvergadering. 

'Opvoeden doet soms pijn'

Op de lijst met voorgestelde maatregelen staat onder meer dat de vervangende mantelzorg (respijtzorg) geminderd wordt tot 'enkele dagdelen' en ondersteuning meer door vrijwilligers gedaan gaat worden. Daar was de raad twee weken geleden best kritisch over.

Eén plan is dat mensen niet meer als vanzelfsprekend naar een opvanglocatie gaan. En dat kan dan toch eerst wel even 'pijn' doen, denkt wethouder Meijer. Als bijvoorbeeld een vader en dochter veel ruzie hebben, kan het zijn dat de dochter soms naar een logeeropvang gaat. Maar dat moet volgens hem niet bij iedere ruzie de uitweg zijn. 'Opvoeden doet soms pijn. Het is soms helemaal niet leuk.' Het is volgens hem dan beter en goedkoper om er een gezinsondersteuner bij te roepen. 

4 miljoen investeren

Een deel van het geld dat de gemeente met de 23 maatregelen bespaart, wil de gemeente weer investeren in het sociaal domein. Het gaat om 4 miljoen euro. Dat extra geld is onder andere nodig vanwege nieuwe WMO-regels. Vanaf januari dit jaar mag de gemeente maximaal €17,50 eigen bijdrage vragen van mensen die bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of medische hulpmiddelen nodig hebben. Dat is een stuk minder dan voorheen.

De gemeente verwacht daarom dat de inkomsten uit de WMO dalen. Daarvoor krijgt ze compensatie vanuit het Rijk. Maar het college denkt dat dat niet genoeg is, onder andere omdat het aantal mensen met WMO-begeleiding sneller stijgt dan waar het Rijk rekening mee heeft gehouden.

Leidende principes, geen onomkeerbare keuzes

Hoewel er pas in de zomer een definitief pakket met maatregelen voor het sociaal domein moet liggen, zijn het nu al wel spannende tijden. Er worden namelijk leidende principes opgesteld. Over twee weken stemt de raad erover. Dan is er ook de lijst met maatregelen die verder uitgewerkt gaan worden definitief bekend. Wat niet op het lijstje staat, zal waarschijnlijk ook niet geraakt worden door de 'noodzakelijke' bezuinigingsmaatregelen.

Zes voorgestelde principes van het college aangaande het sociaal domein
1. Niemand is normaal: Incidenten en moeilijkheden horen bij het leven. Dit vraagt niet automatisch om hulp of ondersteuning.
2. Informele ondersteuning is duurzaam: Als iemand ondersteuning nodig heeft, wordt er eerst gekeken naar het eigen netwerk, bijvoorbeeld familie, en (vrijwilligers)organisaties.
3. Basisvoorwaarden eerst op orde: er is werk of een andere zinvolle dagbesteding, er is een onderkomen, de financiën zijn op orde en er is een sociaal netwerk.
4. Onze ondersteuning is efficiënt, gericht op zelfstandig functioneren en eigenlijk gebruik: Als professionele hulp nodig is, dan wil het college dat de tijdelijkheid daarvan vanaf het eerste moment duidelijk is voor alle betrokkenen, en die hulp meer gericht is op zelfstandig functioneren dan op genezen.
5. Gemeente aan zet: Het college wil dat dat gemeente de regie voert over welke partijen welke  zorg aanbieden.
6. Partnerschappen met aanbieders die onze visie onderschrijven: De gemeente zou alleen moeten samenwerken met partners die de visie van de gemeente onderschrijven, stelt het college. Ookal betekent dit dat de zorgbehoevende minder keus heeft uit zorgaanbieders. 

Wethouder Hester Veltman (VVD) benadrukte donderdagavond dat de gemeenteraad nog niet onomkeerbare zorgkeuzes maakt. 'Nee, het gaat ons nu om steun om dat verder te verkennen. U hoeft zich geen zorgen te maken voor een onomkeerbare richting.'

Bekijk de voorlopige lijst voorgestelde maatregelen voor het sociaal domein op de website van de gemeente Ede. 

* In een eerdere versie van dit artikel stond dat de 23 maatregelen naar verwachting leiden tot een besparing van 3,5 miljoen euro. Dat is de totale besparing na verrekening van de 4 miljoen euro investering. De 23 maatregelen alleen zouden volgens de wethouders 7,5 miljoen op moeten leveren. 

Lees ook: Ede wil 3,5 miljoen extra bezuinigen op zorg

 

Het laatste nieuws uit Ede

  • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

    02 september 2021
    EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
  • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

    12 juli 2021
    EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

    29 juni 2021
    EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
  • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

    29 juni 2021
    EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend