Logo De Belofte

TIEL - Het stadsbestuur van Tiel wil het avondparkeren weer afschaffen. Dat heeft wethouder Frank Groen dinsdag bekendgemaakt. Het betaald parkeren in de avonduren tussen 18.00 uur en 22.00 uur is ingevoerd bij de opening van de parkeergarage Westluidense Poort in 2017.

door Menno Provoost

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, is de parkeergarage nu de enige plek waar bezoekers in de avonduren blijven betalen voor parkeren. De garage wordt dan vooral veel gebruikt door bezoekers van de naastgelegen schouwburg Agnietenhof. 'Het is een duurdere voorziening, met meer service', verklaart Groen. 'We willen samen met De Agnietenhof kijken naar een koppeling tussen de kaartverkoop en het parkeren in de parkeergarage.'

Misbruik

Tegelijkertijd wordt het systeem met kraskaarten voor bezoekers van bewoners in de binnenstad aangepakt. Dit is met de invoering van het avondparkeren ingesteld, om bewoners tegemoet te komen. Zij kunnen de kraskaarten voor 1 euro kopen om aan hun bezoekers te geven. Maar dit blijkt tot ongewenste neveneffecten te leiden. 'Er wordt ontzettend veel misbruik van gemaakt', zegt Groen. 'We vermoeden dat er een levendige handel in de kraskaarten is. Mensen staan de hele dag, en soms drie of vier dagen, met zo'n kraskaart op de parkeerplaatsen voor kort parkeren. Die moeten normaal 24 euro per dag opleveren.'

Om dit tegen te gaan wordt voortaan gemonitord waar de kraskaarten naartoe gaan, en wordt per woonadres een maximum van dertig kraskaarten per jaar ingesteld. Het komt nu regelmatig voor dat mensen met een vergunning in de binnenstad geen plek kunnen vinden. Het gebied waarvoor de vergunning geldig is wordt daarom verruimd. Ook de vergunningen voor bewoners en bedrijven op de grote parkeerterreinen in de stad worden voor meer terreinen inzetbaar en er worden meer en goedkopere vergunningen voor bedrijven verstrekt.

Meeropbrengsten

De maatregelen komen voort uit een enquête die is gehouden onder ruim duizend bewoners, bezoekers, ondernemers en werknemers van de binnenstad. Om het afschaffen van het avondparkeren te betalen, wordt het tarief voor kort parkeren langs een aantal straten in de binnenstad verhoogd van 1,85 naar 2,80 per uur. De overige tarieven blijven gelijk en gelden nu dus alleen nog tussen 8.00 en 18.00 uur. Volgens Groen kan het afschaffen van het avondparkeren makkelijk betaald worden uit meeropbrengsten uit die straten, en doordat er in de avonduren geen parkeerwachters meer ingezet hoeven te worden.

Het voorstel wordt in april in de commissie besproken, wanneer de gemeenteraad er waarschijnlijk in mei een beslissing over neemt.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend