Logo De Belofte

- Het nog te bouwen World Food Center Experience (WFC) in Ede is een grote gok. Dat zeggen experts uit de wereld van de themaparken. Ze waarschuwen de politiek om niet klakkeloos tientallen miljoenen euro's gemeenschapsgeld in het project te steken.

door Harry Hekkert en Ellen Kamphorst

De gemeente Ede en de provincie Gelderland verlekkeren zich al zeven jaar aan de komst van het World Food Center Experience. De provincie stelde al 17 miljoen beschikbaar voor het themapark op het gebied van eten. Ede besluit komende donderdag over een gift van 6 miljoen en een lening van 26 miljoen euro.

Kijk hier naar een video over het WFC. Tekst loopt hieronder door. 

'Ik zou er zo geen geld in steken', zegt Hans van Driem. De Epenaar is ontwikkelaar van themaparken en was directeur van onder meer de Flevohof, Walibi en Floriade 1992. 'Ik vind het WFC een sympathiek idee. Maar ik zie hier van alles misgaan. Ik vrees dat hier veel miljoenen euro's bijgelegd moeten worden om het na de opening op de been te houden. Dit is eigenlijk een groot experiment.'

Experts zeggen 'nee'

Op verzoek van Omroep Gelderland bekeken Van Driem en Albert van Schendel de plannen. Van Schendel doet aan de Breda University of Applied Sciences onderzoek naar businessmodellen. Ze worstelden honderden pagina’s door van het masterplan, haalbaarheidsonderzoek en businesscase, op basis waarvan de politiek ‘ja’ of ‘nee’ moet zeggen.

Beide experts trekken dezelfde conclusie: nee. Van Schendel: 'Dit is een educatiepark, geen attractiepark. Dat is een groot verschil. Dan moet je heel voorzichtig zijn met hoge bezoekersaantallen.'

Geen attractie voor massa

'Het entertainment ontbreekt’, zegt Van Driem. 'Dit is veel te intellectueel voor een breed publiek. Het is een idee van overheid en wetenschappers. Daar gaat het mis. Een themapark moet een 'wow-factor' hebben, iets verrassends waardoor een bezoeker terugkomt.  Dat ontbreekt hier echt. Dit is niet voor de massa.'

Het is vooral veel leren over voedsel, lezen de experts in de plannen. 'Het is de bedoeling veel kinderen op schoolreisje of met ouders te trekken’, zegt Van Schendel. 'Iedereen in deze sector weet dat de markt van schoolreisjes erg klein is. Er zit geen geld in. En is dit een dagje uit waar kinderen naar uitkijken? Ik vraag het me ernstig af.’

Grote bureaus

De gemeente Ede huurde grote bureaus in om de plannen te ontwikkelen en de haalbaarheid te checken. Het Britse LDP becijferde bijvoorbeeld dat 330.000 bezoekers per jaar mogelijk is.

Tekst loopt door onder de foto: 

Het nog te bouwen World Food Center Experience (WFC) in Ede is een grote gok. Dat zeggen experts uit de wereld van de themaparken. Ze waarschuwen de politiek om niet klakkeloos tientallen miljoenen euro's gemeenschapsgeld in het project te steken.

Van Schendel: 'Het is niet realistisch om veel bezoekers uit een cirkel van twee uur rijden van Ede te trekken, zoals ik hier lees. Als je in een auto met kinderen zit, kom je onderweg heel wat meer tegen wat veel leuker is voor een dagje uit. Bovendien: Maastricht en Groningen is twee uur met de auto van Ede, maar de doelgroep die wat met voedsel heeft is ook milieubewust. Die komen met de trein en dan is het echt wat langer reizen.’

'Die 330.000 bezoekers is maximaal', zegt Van Driem. 'In de eerste jaren komen die niet, dus dan draai je verlies. In de businesscase vind ik dat nergens terug. Wie draait daar dan voor op? Ik zie ook dat er jaarlijks anderhalf miljoen euro sponsoring nodig  is. Als ik raadslid van Ede was, wilde ik eerste getekende contracten voor vijf jaar zien voordat ik akkoord ging.’

Geen ondernemer

Een van de grootste fouten volgens de experts is het ontbreken van een ondernemer die het park laat draaien. Van Driem: 'De overheid stopt er tientallen miljoenen in en ontwikkelt alle plannen. Alles ligt al vast. Daar stapt toch niet zomaar een ondernemer in? Je moet eerst of tegelijk een ondernemer hebben. Dit is zelden vertoond, het lijkt één groot experiment.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Het nog te bouwen World Food Center Experience (WFC) in Ede is een grote gok. Dat zeggen experts uit de wereld van de themaparken. Ze waarschuwen de politiek om niet klakkeloos tientallen miljoenen euro's gemeenschapsgeld in het project te steken.

Van Driem voorziet scenario’s zoals in Emmen, waar gemeente en provincie honderden miljoenen in dierenpark Wildlands stopten. Dat blijkt nu niet rendabel en dus zal de overheid er weer aan te pas om de jaarlijks tekorten aan te vullen. Anders gaat het park failliet en spoelt de miljoeneninvestering weg.

'Ede investeert nu miljoenen, maar daar moeten nog vele miljoenen bij. Binnen vijf jaar na opening ligt het op zijn gat. Zelfs als er allerlei verbeteringen worden doorgevoerd en de politiek garanties krijgt over sponsoring en ze toch een exploitant krijgen die het ziet zitten, schat ik de kans op vijftig procent in dat er geld bij moet. Dat hoeft niet erg te zijn. Voor de sector en Gelderland vind ik het prima, maar wees er eerlijk over.’

Wethouder: geen garanties

Wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) van Ede gaat niet garanderen dat er géén geld bij moet. Hij heeft een heilig vertrouwen dat het World Food Center een succes wordt en een aanwinst voor Ede en Gelderland. 'We hebben die bureaus er niet voor niks naar laten kijken. Stel dat er een tegenvaller is, bijvoorbeeld de treinen staken en mensen kunnen niet komen. Dan hebben we een buffer, bij 245.000 bezoekers schrijven we nog zwarte cijfers. Het WFC een experiment? Met geld van de gemeenschap ga ik niet experimenteren.’

Een Amerikaans bureau ontwierp het WFC, het Britse LDP bekeek het potentieel aan bezoekers en stelde de prijs van het kaartje vast. Die prijs is overigens geheim, zoals de gemeente wel meer informatie over het project geheim houdt. Meijer: 'Die bureaus adviseren veel attracties over de hele wereld. Als ze er echt naast zitten, worden ze niet meer gevraagd. Dus je kunt er vanuit gaan dat ze niet zomaar wat verkondigen.’

Het laatste nieuws uit Ede

  • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

    02 september 2021
    EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
  • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

    12 juli 2021
    EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

    29 juni 2021
    EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
  • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

    29 juni 2021
    EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend