Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen heeft opnieuw geblunderd met stukken die geheim hadden moeten blijven. Het gaat om de financiële tegemoetkoming voor woonbooteigenaren die moesten vertrekken bij de Oostkanaaldijk. De stukken hebben vanaf 12 februari ruim een week openbaar gestaan op de website van de gemeente. De PvdA gaat het college om opheldering vragen.

door Karel de Jong

Het college had eind vorig jaar de raad juist om geheimhouding gevraagd rondom de regeling voor de woonbooteigenaren. Charlotte Brand (PvdA): 'Schokkend was dat de bedragen betreffende een financiële tegemoetkoming aan de woonbooteigenaren in de stukken stonden.'

'Stukken waren integraal gepubliceerd'

De woonbooteigenaren zelf hebben deze bedragen tot op de dag van vandaag nog niet gehoord. Want de dag nadat de stukken - per ongeluk - online kwamen, bleek dat zij voorlopig toch mogen blijven als gevolg van een recente uitspraak van de rechtbank Limburg.

Dat de stukken op de website voor raadsleden stonden, vindt Brand nog tot daaraan toe. Maar zo vervolgt zij: 'Nog groter werd onze verbazing toen ons bleek dat deze geheime stukken ook op de gemeentelijke website onder collegebesluiten op 12 februari jongstleden integraal waren gepubliceerd.'

Eerst bedragen weggelakt, toen pas stukken weggehaald

De stukken hebben daar van 12 tot en met 20 februari in zijn geheel gestaan. Pas na herhaaldelijk aandringen van de PvdA werden eerst de bedragen weggelakt, en vervolgens werden de stukken pas op 22 februari in zijn geheel verwijderd. Brand: 'Het college publiceerde dus zelf geheime stukken op de openbare gemeentelijke website; de hele wereld kon meekijken.'

Het is niet de eerste keer dat de gemeente blundert met geheime stukken. Eerder was er al verwarring rondom de stukken over het warmtenet die op 27 november 2018 online stonden. 'Per ongeluk' volgens wethouder Tiemens, die ze een dag later weer weg liet halen.

Charlotte Brand: 'De PvdA-fractie is zeer geschrokken en verbijsterd over de gang van zaken.' Vooral omdat volgens haar in de geheime besprekingen tussen college en de raad telkens werd gewezen op het feit dat schending van de geheimhoudingsplicht een misdrijf is dat strafbaar is met een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van de vierde categorie (artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht).

'Onzorgvuldig en onprofessioneel'

Belangrijker vindt Brand nog dat de woonbooteigenaren, die al jaren in onzekerheid zitten, een zorgvuldig proces verdienen en dit ook door het college is toegezegd. 'Met openbaring van deze geheime stukken lijkt van zorgvuldigheid in elk geval geen sprake te zijn.'

De PvdA vindt het van wezenlijk belang dat het gemeentelijke bestuur open en transparant is en dat geheimhouding slechts in zeer uitzonderlijke gevallen en dan alleen goed beargumenteerd moet plaatsvinden. De gang van zaken is volgens de PvdA-fractie onzorgvuldig, onprofessioneel en het Nijmeegse stadsbestuur onwaardig.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Studenten in Nijmegen binnenkort dakloos?

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Blijft één van de oudste dispuuthuizen van Nijmegen bestaan of komt er een einde aan een traditie van dertig jaar? Dat is in handen van de bestuursrechter die woensdag moet beslissen over het lot van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel 80. De eigenaren van het pand zijn in beroep gegaan tegen de weigering van Nijmegen om een vergunning af te geven voor het studentenhuis.
 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.
 • Nijmegen niet voor lokaal vuurwerkverbod nu Den Haag maatregelen aankondigt

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Het grootste deel van de Nijmeegse gemeenteraad ziet een algeheel lokaal vuurwerkverbod in de Waalstad niet zitten. Dat bleek woensdagavond bij de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling. Daar was om gevraagd door GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Een deel van de raad vroeg zich af waarom, omdat de landelijke politiek al maatregelen heeft aangekondigd.
 • Nijmegen bouwt 15.000 huizen, maar groene karakter blijft

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Nijmegen bouwt de komende jaren 15.000 woningen, maar wel binnen de bestaande stad. Het college wil het groene karakter van de stad behouden en zelfs versterken. De werkgelegenheid groeit met 1000 banen per jaar. Deze ambities staan in de ontwerp-Omgevingsvisie Nijmegen 2020-2040 Stad in Beweging.

Overig verkiezingsnieuws

 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Geen brug of tunnel na dichtgooien spoorwegovergang, er komt een omleiding

  18 februari 2020
  WOOLD - Geen brug of tunnel na het afsluiten van de spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold. Het college van Winterswijk houdt vast aan het oorspronkelijke plan, namelijk een omleiding voor fietsers en wandelaars over het aanpalende bedrijventerrein.
 • Zorgen over stort granuliet blijven, ook na gesprek met Rijkswaterstaat

  18 februari 2020
  DREUMEL - Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal heeft van Rijkswaterstaat geen openheid van zaken gekregen als het gaat om het storten van granuliet in de Maas bij Alphen.
 • 'Voedsel van de toekomst' kan doorgaan, kwekers krijgen uitstel van provincie

  18 februari 2020
  HUISSEN - Het waterlinzenproject in Lingewaard kan voorlopig doorgaan. Het project waarbij eendenkroos wordt gekweekt voor menselijke consumptie dreigde ten onder te gaan aan bureaucratie: de provincie Gelderland wilde de subsidie intrekken omdat de Europese Commissie nog geen groen licht had gegeven voor menselijke consumptie. En zo dreigde het project 'van het voedsel van de toekomst' vermalen te worden tussen twee overheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend