Logo De Belofte

EDE - Het college van Ede en de Gedeputeerde Staten van de provincie willen 3 miljoen euro extra reserveren voor het World Food Center. Daarmee zouden ze samen 23 miljoen euro steken in het kenniscentrum en attractiepark over voeding. In totaal moet het World Food Center 60 miljoen euro gaan kosten. 

door Joukje Bijboer

'Ik krijg het gevoel dat ik de raad wel meekrijg', zegt wethouder Leon Meijer na afloop van een lange raadsvergaring in Ede. Tot 01.30 uur werd er gesproken over de nieuwste plannen voor het World Food Center. De vraag is of de gemeente het budget hiervoor wil verhogen van 5 naar 6 miljoen euro en een lening van 26 miljoen euro wil verstrekken voor het gebouw. 

De raad reageerde overwegend positief op het voorstel, maar deelde ook twijfels. De financiële risico's zouden onder andere door de miljoenenlening, te veel komen te liggen bij de overheid. 'En de bijdrage van het bedrijfsleven is minder dan afgesproken', stelt Jan Pieter van der Schans (CDA).

Ook zijn er breed gedragen bedenkingen bij de verwachte bezoekersaantallen. De inschatting van 330.000 bezoekers per jaar zou te hoog zijn. 'Het aantal bezoekers is cruciaal voor het succes', zegt Timo Harmsen (VVD). 'We hangen hier heel veel aan op. Is het nog mogelijk om de bezoekersaantallen te dubbelchecken?' 

De wethouder zegt dat toe. 'Voordat we gaan aanbesteden en verbouwen en bouwen, laten we nog een keer narekenen: kloppen die bezoekersaantallen.' Als dat niet zo is, gaat er niet gebouwd worden, zegt Meijer. 

Wat is het World Food Center?

Het World Food Center in Ede moet een kenniscentrum en publieksattractie worden waar boer, burger en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. “Het WFC wordt voor consumenten, kennisinstellingen, bedrijfsleven, agrariërs en lokale voedselproducenten een plaats van ontmoeting en verbinding rond kennis over voedsel”, stelt de gemeentecoalitie in haar akkoord.

Binnen 4 jaar wil de coalitiepartijen ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, VVD en Groenlinks een WFC Experience, een plek waar consumenten inzicht kunnen krijgen in de voedselketen. De Experience moet mensen inspireren om gezonde keuzes te maken. 

Alles of niets

In het provinciehuis werd afgelopen woensdag al gediscussieerd over een verhoogde bijdrage van 17 miljoen in plaats van 15 miljoen euro. Ook daar waren zorgen over de bezoekersaantallen. Toch zijn de coalitiepartijen van de Staten enthousiast over de nieuwste plannen met het World Food Center. Ook hier lijkt een meerderheid te zijn voor de budgetverhogingen. 

Maar het is alles of niets. Alleen als ook het Rijk 5 miljoen wil bijdragen aan het World Food Center en zowel de gemeente als de provincie akkoord gaan met een budgetverhogingen, komt er daadwerkelijk meer geld beschikbaar. Over twee weken neemt de provincie een besluit. En 21 maart stemt de gemeente Ede.

Het miljoenenproject wordt niet alleen gefinancierd van overheidsgeld. Ook bedrijven gaan naar verwachting miljoenen in het World Food Center steken. In ruil voor 50 tot 200 duizend euro per jaar kunnen bedrijven 'exclusieve rechten' krijgen. Ze mogen bijvoorbeeld congressen houden in het Food Center of kunnen gratis toegangskaartjes uitdelen.  

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Ede

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Er zijn zorgen over de brandweer

  15 mei 2020
  EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.
 • Onderzoek biomassa Ede: 'Publieke belangen niet geborgd'

  12 mei 2020
  EDE - Over de manier waarop Warmtebedrijf Ede energie moet leveren, is niet goed genoeg nagedacht. De betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid hebben meer richtlijnen nodig voor de toekomst. Dat staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Ede. 
 • Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

  08 mei 2020
  EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'
 • Jongerenhuis Ederveen kan er komen

  08 mei 2020
  EDERVEEN - In Ederveen komt een appartementencomplex voor jongeren met een psychiatrische hulpvraag. De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met plannen daarvoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend