Logo De Belofte

EDE - Het valt de D66-fractie op dat de eerder aangekondigde korting op paspoorten en ID-kaarten in de huidige conceptbegroting niet doorgaat, waardoor de legitimatiebewijzen 25 euro duurder worden.

Op donderdag 18 oktober werd door wethouder Financiën Leon Meijer de begroting 2019-2022 gepresenteerd. De Edese raad buigt zich over de conceptbegroting en bespreekt half november tijdens de algemene beschouwingen de uitkomst van de begroting. 

Edese inwoners mogen er niet op achteruit gaan

EDE TV Nieuws sprak met D66-fractievoorzitter Stephan Neijenhuis over de aangekondigde maatregel. ‘Een paar jaar geleden is de zogenaamde kabeltaks ingevoerd, wat de gemeente miljoenen per jaar oplevert.’ De kosten voor energie en water zijn volgens de fractievoorzitter voor de Edese inwoners gestegen. 

‘We hebben daarom binnen de gemeenteraad afgesproken dat 25 procent van de opbrengst van de kabeltaks naar lastenverlichting zou gaan, waaronder de korting op legitimatiebewijzen. Nu wordt het geld in de algemene pot gestopt en dat vind ik niet kunnen.’ De bewoners moeten er niet op achteruit gaan en dat gaat met deze maatregel volgens de fractievoorzitter wel gebeuren.

Potje Impulsfonds kleiner maken

Neijenhuis vervolgt: ‘In het impulsfonds zit nu ongeveer 4,8 miljoen euro, daar kan je leuke dingen voor doen, dat begrijp ik. ’D66 vindt echter met oog op de bezuinigingen in de zorg de lastenverlichting in de vorm van korting op legitimatiebewijzen belangrijker. ‘Ik ga zeker proberen het besluit terug te laten draaien en hoop daarin op brede steun van de andere partijen’, besluit de fractievoorzitter.

Bekijk het hele gesprek met D66-fractievoorzitter Stephan Neijenhuis hier.

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend