Logo De Belofte

EDE - De vijf formerende partijen ChristenUnie, CDA, Gemeentebelangen, GroenLinks en VVD zijn in een vergevorderd stadium om te komen tot een nieuw college. Er word momenteel gewerkt de laatste puntjes voor wat betreft het concept bestuursakkoord. 

Het akkoord wordt deze week aangeboden aan de Edese raad. Daarnaast zijn ook de kandidaat-wethouders bekend. Leon Meijer (ChristenUnie) en Willemien Vreugdenhil (CDA) keren terug in het college.

Oudgedienden en nieuwkomers 

Peter de Pater (Gemeentebelangen) en Hester Veltman (VVD) verlaten hun raadszetel om wethouder te worden. Beiden waren fractievoorzitter. De Pater wordt tot zover bekend als fractievoorzitter opgevolgd door Gabriëlle Hazeleger.

Vermoedelijk zal Bart Omlo bij de VVD deze taak gaan vervullen. Lex Hoefsloot van GroenLinks was al eerder wethouder in Wageningen. Hoefsloot is voor Edese begrippen een nieuwkomer.

Geven en nemen

Cora Otter van de ChristenUnie reageert: 'De volle breedte van de Edese raad en de Edese samenleving is vertegenwoordigd in deze coalitie. Dat vroeg om veel gesprekken. Soms was het best makkelijk, maar soms was het ook lastig. Ik noem windmolens: de één heeft daar geen behoefte aan, de ander wil er graag twintig.'

'De ene partij wil koopzondag in heel de gemeente Ede, de ander wil het liefst het terug draaien. Soms was het geven, soms was het nemen. Wij leggen nu de laatste hand aan het bestuursakkoord. Ook zijn de kandidaat-wethouders bekend - er komt nu een onderzoek naar deze kandidaten', zegt Otter.


 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Er zijn zorgen over de brandweer

  15 mei 2020
  EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.
 • Onderzoek biomassa Ede: 'Publieke belangen niet geborgd'

  12 mei 2020
  EDE - Over de manier waarop Warmtebedrijf Ede energie moet leveren, is niet goed genoeg nagedacht. De betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid hebben meer richtlijnen nodig voor de toekomst. Dat staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Ede. 
 • Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

  08 mei 2020
  EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'
 • Jongerenhuis Ederveen kan er komen

  08 mei 2020
  EDERVEEN - In Ederveen komt een appartementencomplex voor jongeren met een psychiatrische hulpvraag. De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met plannen daarvoor.
 • 'Wethouder Ede bemoeide zich met carrière partner'

  07 mei 2020
  EDE - Wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede heeft zich bemoeid met de positie van haar partner, een ambtenaar bij dezelfde gemeente, en moest daarom vertrekken. Dat stelt haar partij, CDA Ede.

Overig verkiezingsnieuws

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend