Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nijmegen is de groene hoofdstad van Europa. Althans, op papier: de Waalstad mag zich een jaar lang Green Capital noemen, vanwege de inspanningen op het gebied van verduurzaming. Maar wat kost zo'n project en waar had dat geld óók naartoe kunnen gaan?

Margot Ribberink, meteoroloog en woonachtig in Nijmegen, is een van de gezichten van Green Capital. Hoe kreeg de stad deze titel? We praten erover in de uitzending van Gelderland Stemt.

Ribberink: 'Green Capital, daar moet je echt wel wat voor doen. Je moet plannen hebben om het groener en duurzamer te maken en je moet daar veel dikke rapporten bij leveren. Dan kom je in een voorverkiezing en wij werden uiteindelijk gekozen, nadat we onze plannen verdedigd hadden.'

Margot Ribberink in de uitzending van Gelderland Stemt

Maar laten zien dat je Green Capital wilt zijn kost wel geld, beaamt ook Ribberink.

'Bedroevend'

Inge van Dijk van de Nijmeegse VVD: 'Ik ben trots dat we Green Capital zijn, maar als ik zie hoeveel geld ernaartoe gaat denk ik: dat kunnen we beter investeren in het groener maken van onze stad. Daarbij scoren we bedroevend laag op bereikbaarheid, met name voor vrachtverkeer en ondernemers. We moeten Nijmegen op de kaart zetten voor bedrijven.'

Het is hard nodig om de aandacht voor een schone stad aan te wakkeren, denkt Noël Vergunst van GroenLinks. En een titel als Green Capital helpt daarbij. Door een jaar lang die titel te dragen en burgers te betrekken bij verduurzaming ontstaan allerhande projecten, legt hij uit.

Vergunst geeft toe dat het project geld kost. 'We hebben enkele tonnen geïnvesteerd, maar uiteindelijk gaat het om klimaatverandering. Dat tegengaan is noodzakelijk. We moeten stoppen met fossiele brandstoffen gebruiken en kijken naar alternatieven. Het grote probleem is niet de bereikbaarheid, maar juist de luchtkwaliteit.'

Samenwerken

'Met die slechte luchtkwaliteit valt het wel mee', reageert Van Dijk. 'En moeten wij dat dan alleen tegengaan? De lucht stopt niet bij de gemeentegrenzen.' Van Dijk pleit voor samenwerking bij het oplossen van milieuvraagstukken. 

Ze vervolgt: 'Uit onderzoek van de NOS blijkt dat het een ratjetoe wordt als iedereen verschillende milieuzones invoert. Het wordt dan heel onduidelijk. Wij zijn voor een Duits model: overal moeten dezelfde regels gelden. Ook moeten we investeren in alternatieve energie en huizen van het gas af halen.'

Verantwoordelijkheid nemen

'Maar juist door het lijdzaam toezien door VVD-ministers is er in de afgelopen jaren helemaal niets gebeurd op het gebied van duurzaamheid' verwijt Vergunst zijn collega-raadslid. 'Wij kunnen daar niet op gaan wachten; we hebben een verantwoordelijkheid.' Vergunst wil die verantwoordelijk nu nemen, onder meer door Green Capital daarbij te gebruiken.

Weervrouw Margot Ribberink haakt in: 'Door Green Capital-challenges werken burgers, onderwijsinstellingen en de overheid samen. Daar ontstaan ontzettend mooie plannen uit en als we straks Green Capital-af zijn, gaan we verder. Deze prijs heb je voor het leven.'

Zie ook: VVD: 'Milieuzone Arnhen niet in beton gegoten'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Gemeente Nijmegen overspoeld met hulpvragen door corona getroffen zelfstandigen

  25 maart 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - De gemeente Nijmegen heeft in korte tijd een enorme hoeveelheid hulpvragen binnengekregen van zelfstandigen die in de financiële problemen raken als gevolg van de coronacrisis. De gemeente neemt maatregelen om ze te helpen.
 • Nijmegen neemt onder meer maatregelen tegen hamsteren

  24 maart 2020
  NIJMEGEN - Supermarkten in Nijmegen mogen tijdelijk bevoorraden in de nacht. Die maatregel neemt de gemeente omdat supermarkten koste wat kost hun winkels goed willen bevoorraden om zo verder hamsteren tegen te gaan. Het is een van de lokale maatregelen die Nijmegen neemt om mensen te ondersteunen in de coronacrisis.
 • Goffertpark deels afgesloten voor publiek

  23 maart 2020
  NIJMEGEN - Een deel van het Goffertpark is met borden en linten afgesloten voor het publiek. Dat heeft burgemeester Hubert Bruls besloten. Het gaat om het veldje met sporttoestellen en het skateveldje.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Overbetuwe stelt betalingen aan gemeente uit tot en met de zomer

  01 april 2020
  ELST - Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hoeven tot en met de zomer hun portemonnee niet te trekken voor betalingen aan de gemeente Overbetuwe. Daarnaast worden subsidies voor sociale, maatschappelijke en culturele verenigingen nog wel uitgedeeld.
 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend