Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nijmegen is de groene hoofdstad van Europa. Althans, op papier: de Waalstad mag zich een jaar lang Green Capital noemen, vanwege de inspanningen op het gebied van verduurzaming. Maar wat kost zo'n project en waar had dat geld óók naartoe kunnen gaan?

Margot Ribberink, meteoroloog en woonachtig in Nijmegen, is een van de gezichten van Green Capital. Hoe kreeg de stad deze titel? We praten erover in de uitzending van Gelderland Stemt.

Ribberink: 'Green Capital, daar moet je echt wel wat voor doen. Je moet plannen hebben om het groener en duurzamer te maken en je moet daar veel dikke rapporten bij leveren. Dan kom je in een voorverkiezing en wij werden uiteindelijk gekozen, nadat we onze plannen verdedigd hadden.'

Margot Ribberink in de uitzending van Gelderland Stemt

Maar laten zien dat je Green Capital wilt zijn kost wel geld, beaamt ook Ribberink.

'Bedroevend'

Inge van Dijk van de Nijmeegse VVD: 'Ik ben trots dat we Green Capital zijn, maar als ik zie hoeveel geld ernaartoe gaat denk ik: dat kunnen we beter investeren in het groener maken van onze stad. Daarbij scoren we bedroevend laag op bereikbaarheid, met name voor vrachtverkeer en ondernemers. We moeten Nijmegen op de kaart zetten voor bedrijven.'

Het is hard nodig om de aandacht voor een schone stad aan te wakkeren, denkt Noël Vergunst van GroenLinks. En een titel als Green Capital helpt daarbij. Door een jaar lang die titel te dragen en burgers te betrekken bij verduurzaming ontstaan allerhande projecten, legt hij uit.

Vergunst geeft toe dat het project geld kost. 'We hebben enkele tonnen geïnvesteerd, maar uiteindelijk gaat het om klimaatverandering. Dat tegengaan is noodzakelijk. We moeten stoppen met fossiele brandstoffen gebruiken en kijken naar alternatieven. Het grote probleem is niet de bereikbaarheid, maar juist de luchtkwaliteit.'

Samenwerken

'Met die slechte luchtkwaliteit valt het wel mee', reageert Van Dijk. 'En moeten wij dat dan alleen tegengaan? De lucht stopt niet bij de gemeentegrenzen.' Van Dijk pleit voor samenwerking bij het oplossen van milieuvraagstukken. 

Ze vervolgt: 'Uit onderzoek van de NOS blijkt dat het een ratjetoe wordt als iedereen verschillende milieuzones invoert. Het wordt dan heel onduidelijk. Wij zijn voor een Duits model: overal moeten dezelfde regels gelden. Ook moeten we investeren in alternatieve energie en huizen van het gas af halen.'

Verantwoordelijkheid nemen

'Maar juist door het lijdzaam toezien door VVD-ministers is er in de afgelopen jaren helemaal niets gebeurd op het gebied van duurzaamheid' verwijt Vergunst zijn collega-raadslid. 'Wij kunnen daar niet op gaan wachten; we hebben een verantwoordelijkheid.' Vergunst wil die verantwoordelijk nu nemen, onder meer door Green Capital daarbij te gebruiken.

Weervrouw Margot Ribberink haakt in: 'Door Green Capital-challenges werken burgers, onderwijsinstellingen en de overheid samen. Daar ontstaan ontzettend mooie plannen uit en als we straks Green Capital-af zijn, gaan we verder. Deze prijs heb je voor het leven.'

Zie ook: VVD: 'Milieuzone Arnhen niet in beton gegoten'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend