Logo De Belofte

ARNHEM - Er moet tempo worden gemaakt met het creëren van extra passende onderwijsplekken voor hoogbegaafde leerlingen. Dat zegt Lisa Westerveld, GroenLinks-Kamerlid na berichtgeving van Omroep Gelderland over de problematiek rondom deze doelgroep.

Ook de Arnhemse politiek wil in gesprek met specialisten en ervaringsdeskundigen. Volgens Westerveld moeten leerkrachten zo snel mogelijk worden bijgeschoold om zo 'deze kinderen onderwijs op maat' te kunnen geven. "Er zijn allerlei plannen en er worden verschillende scenario’s onderzocht, maar het duurt gewoon te lang. Voor deze kinderen en hun ouders kan dat te laat zijn. Veel hoogbegaafde kinderen zijn uitgevallen binnen het onderwijs, terwijl de problemen waar ze tegenaan lopen allang bekend zijn."

Omroep Gelderland bracht eerder het verhaal van de zesjarige Duane die vanwege zijn hoogbegaafdheid vastloopt en binnenkort naar zijn vierde school moet. De honderden Gelderse kinderen voor wie mogelijk hetzelfde geldt, leidde al tot lokale politieke ophef. Afgelopen weekend volgde meerdere verhalen van volwassen hoogbegaafden die lieten zien hoe lang en heftig de gevolgen van niet-passend onderwijs doorwerken in hun levens.

Zie ook: Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

Geld is daarbij niet het eerste obstakel, ziet Westerveld. Volgens haar hebben sommige samenwerkingsverbanden, die verantwoordelijk zijn voor het bieden van het passende onderwijs, steeds grotere financiële reserves. "Terwijl kinderen geen ondersteuning krijgen. Onder druk van de Kamer heeft de minister daar nu afspraken over gemaakt, maar ook dat had al eerder moeten gebeuren."

'Te weinig resultaat'

Westerveld herkent het beeld in de berichten van Omroep Gelderland dat hoogbegaafden problemen hebben om begrepen te worden en mee te kunnen doen. "Bij debatten hebben we het regelmatig over deze groep. Helaas met te weinig resultaat tot nu toe."

Ook VVD-Kamerlid Mariëlle Paul laat weten dat het onderwerp 'zeker haar aandacht heeft'. "Het is complex en er zijn veel partijen betrokken. Een one size fits all-oplossing gaat helaas geen oplossing bieden." Paul wil zich beter in de problematiek verdiepen om de komende periode met 'adequate acties' te komen.

Fundamenteel andere aanpak

Arnhem Centraal, Arnhemse Ouderenpartij en de Arnhemse fracties van ChristenUnie, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren willen nu in gesprek met deskundigen en specialisten. "Ik wil weten welke problematiek scholen en zorginstellingen tegenkomen en of daar wel een werkende aanpak voor wordt ingezet", legt Lea Manders van Arnhem Centraal uit die de 'nare gevolgen' van hoogbegaafdheid ook bij een van haar zoons ziet.

"Deze hoogbegaafden hebben een fundamenteel andere aanpak nodig", zegt Manders. "Veel van hen passen niet in de bestaande, vaak overgereguleerde systemen binnen deze maatschappij. Zij hebben de vrijheid nodig om te mogen zijn wie ze zijn en hun genialiteit vrij te ontplooien. Dat kan bijna nergens."

"Deze ervaringsdeskundigen moeten worden ingezet om het onderwijs te verbeteren", vindt Nathalie Nede (ChristenUnie). "Maar ook om de bewustwording van de problematiek die hoogbegaafdheid met zich mee kan brengen in de hele maatschappij te vergroten."

'Niet traumatiseren of depressief laten worden'

Manders hoopt uit dat rondetafelgesprek te leren wat er anders en beter kan. "Buiten dat het vreselijk is voor henzelf, is het zeker ook zonde voor de samenleving dat deze 'bijzondere genieën' zo verloren gaan", besluit Manders.

PvdA-raadslid Giovanni Visser onderschrijft het belang van een gesprek met de betrokkenen. "De mensen die Omroep Gelderland gesproken heeft, laten zien dat zij tegen drempels aanlopen. Dat is dus een interessante vraag waar wij aandacht voor willen." Visser ziet graag dat de samenwerking met scholen, jeugdzorg en andere ondersteuning blijvend wordt versterkt.

Klaartje van Dillen (CDA) is van plan raadsvragen te stellen aan wethouder Bob Roelofs. "Het college kon de vorige keer geen duiding geven over de aantallen hoogbegaafden of het aantal kinderen dat thuis zit. Je ziet welke schade er zowel bij jongeren als volwassenen ontstaat, als zij niet op tijd en goed worden geholpen", constateert zij.

Zie ook:

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend