Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem verbreekt de ruim 20 jaar bestaande stedenband met Wuhan vanwege de mensenrechtenschendingen richting de Oeigoeren in China. Lange tijd leek er geen meerderheid voor dit voorstel, maar GroenLinks draaide op het laatste moment van standpunt. Aan dat besluit ging een protest vooraf waarbij onder meer Nederlandse Oeigoeren in gesprek gingen met raadsleden.

"Voor mij heeft die demonstratie wel een rol gespeeld", erkent GroenLinks-raadslid Tülay Gemici. "Ik had al veel beelden gezien en artikelen gelezen over de gruwelijke wandaden die daar plaatsvinden. Als ik dan zo'n groep mensen zie staan en een man vertelt mij dat hij negentien van zijn familieleden al vier jaar lang niet ziet, omdat ze vermist zijn: dat draagt wel bij aan het complete beeld en versterkt het gevoel dat wij hier als Arnhem niet aan moeten deelnemen."

Dat verhaal komt van Abdurehim Gheni. De Oeigoer heeft foto's van zijn familieleden op zijn lichaam geplakt. Hij weet niet of ze nog leven of in een concentratiekamp zitten. Sinds 23 mei 2017 is er geen contact meer, vertelt hij. Op allerlei manieren probeert hij die situatie bij de autoriteiten onder de aandacht te brengen, zonder resultaat.

De tekst gaat verder onder de video.

Toch had de groep demonstranten na afloop niet de verwachting dat de stemming alsnog deze kant op zou vallen. Wel was initiatiefnemer Melchior Philips van de Arnhemse Piratenpartij 'blij verrast met de dialoog die raadsleden met mensen die het onrecht is aangedaan aangingen'. "Maar we vrezen dat die stedenband toch behouden blijft", sprak hij toen nog. "Zie genocide niet door de vingers", sprak hij richting de raadsleden.

Ahmedjan Kasim was een van de Oeigoeren die in discussie ging met de toegestroomde volksvertegenwoordigers. Enkele weken geleden sprak hij nog open met Omroep Gelderland over zijn vlucht uit China en vertelde onder meer over zijn vader die in een concentratiekamp zit en waarvan hij niet weet of hij nog leeft.

"Wow, hoe dan?", reageert Ahmedjan wanneer hij in de loop van de avond hoort dat zijn inspanningen mogelijk toch effect hebben. "Dit had ik echt niet verwacht", jubelt hij als de stemming definitief is. "Echt goed!"

Wij zijn een gemeenschap met een trauma, die familieleden mist en ons daar heel machteloos in voelen

De Oeigoer Alerk Ablikim, die ook meeprotesteerde, had het 'pijnlijk en lastig' gevonden als Arnhem de stedenband had aangehouden. Het feit dat ze tijdens de demonstratie gehoord werden, voelde voor hem wel goed. Het voorstel om de band te behouden is namelijk niet besproken met de Oeigoers-Nederlandse gemeenschap in Arnhem, is zijn kritiek. "Veel besluiten die effect hebben op Oeigoeren worden niet samen met de Oeigoeren genomen. Terwijl wij een gemeenschap zijn met een trauma, die familieleden mist en ons daar heel machteloos in voelen."

Lange arm van Beijing

Vorige week nog werden zijn social media-accounts gehackt. Door de Communistische Partij van China, vermoedt Alerk. Hij deed daar aangifte van. "Dat is slechts een van de vormen waar Oeigoerse activisten mee moeten dealen. Het toont ook dat de lange arm van Beijing best ver reikt."

Alerk stelt dat er te weinig principes zijn in Nederland waar het gaat om de mensenrechten. "We moeten laten zien dat meebewegen geen zin heeft met een autoritair regime dat daar niet over wil praten. Dan moet je een lijn in het zand trekken en laten zien dat wij dat niet accepteren."

'Situatie daar aankaarten'

VVD-raadslid Nicky Eppich was ook na het aanhoren van de demonstranten niet overtuigd. "Wij zijn van mening dat we de situatie daar moeten aankaarten. We moeten dat op zijn minst proberen. Als China dat gesprek niet wil voeren, wordt het een ander verhaal."

Zover komt het dus niet. Arnhem verbreekt nu al de stedenband met het Chinese Wuhan. Naast GroenLinks stemden D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, PVV en SP voor het voorstel van DENK Verenigd Arnhem waar die partij al jaren voor strijdt. "We hebben daar aardig wat voor gelobbyd", laat raadslid Suayip Dilekci weten.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Willemstunnel in hartje Arnhem gaat week dicht voor onderhoud

  03 augustus 2021
  ARNHEM - De Willemstunnel in het Arnhemse centrum gaat een week op slot. Van 23 tot 29 augustus is deze niet toegankelijk voor verkeer. De beruchte 'brokkentunnel' is toe aan onderhoud en de veiligheid moet worden verbeterd. De waarschuwingsborden werden maandagavond alvast opgehangen.
 • Even opstappen bij dit bushokje? Dat wordt lastig.

  30 juli 2021
  ARNHEM - Een merkwaardig beeld bij het bushokje in de Oogststraat in de Arnhemse wijk Klarendal. De plek die normaal gesproken bestemd is voor wachtende passagiers, is gevuld met plantenbakken. Enthousiaste buurtbewoners hebben er wat 'tegels gewipt', legt een gemeentewoordvoerder uit.
 • 'Eerste Gelderse fietsvlonder', fietsenrekken in ruil voor een autoplek

  27 juli 2021
  ARNHEM - In de Driekoningenstraat in het Arnhemse Spijkerkwartier werd dinsdagochtend een fietsvlonder geplaatst. Volgens de gemeente is het de eerste in Gelderland. Een tijdelijke vlonder met fietsenrekken erop wordt op een autoparkeervak gezet. Dat gebeurt alleen als minimaal vijf straatgenoten het daarmee eens zijn.
 • Ondernemer springt bij voor Erics vogelhuisjes na rekening gemeente

  23 juli 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is niet van plan een uitzondering te maken voor de rekening aan Eric van Maanen, voor de vergunningen die nodig bleken voor de bouw van vogelhuisjes in zijn eigen achtertuin. Toch kan Eric zijn zwaluwtil en mussenhotel laten staan. Een ecologisch adviesbureau besloot de honderden euro's aan kosten voor hem te dekken, na het zien van Erics verhaal bij Omroep Gelderland.
 • Steeds meer 'noodsignalen' van Arnhemse ouders met hoogbegaafd kind

  22 juli 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Bob Roelofs krijgt steeds meer 'noodsignalen' van ouders met kinderen die compleet vastlopen in het onderwijs vanwege hoogbegaafdheid. Dat vertelde hij na raadsvragen van zeven fracties naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stank Renkumse papierfabriek 'onwenselijk voor gezondheid' omwonenden

  03 augustus 2021
  RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
 • Willemstunnel in hartje Arnhem gaat week dicht voor onderhoud

  03 augustus 2021
  ARNHEM - De Willemstunnel in het Arnhemse centrum gaat een week op slot. Van 23 tot 29 augustus is deze niet toegankelijk voor verkeer. De beruchte 'brokkentunnel' is toe aan onderhoud en de veiligheid moet worden verbeterd. De waarschuwingsborden werden maandagavond alvast opgehangen.
 • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

  03 augustus 2021
  BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.
 • BOA's van zes gemeenten gaan samenwerken

  03 augustus 2021
  GROESBEEK - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen gaan samenwerken. Dit betekent dat de BOA’s voortaan in alle zes gemeenten hun werk mogen uitvoeren.
 • Even opstappen bij dit bushokje? Dat wordt lastig.

  30 juli 2021
  ARNHEM - Een merkwaardig beeld bij het bushokje in de Oogststraat in de Arnhemse wijk Klarendal. De plek die normaal gesproken bestemd is voor wachtende passagiers, is gevuld met plantenbakken. Enthousiaste buurtbewoners hebben er wat 'tegels gewipt', legt een gemeentewoordvoerder uit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend