Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem verbreekt de ruim 20 jaar bestaande stedenband met Wuhan vanwege de mensenrechtenschendingen richting de Oeigoeren in China. Lange tijd leek er geen meerderheid voor dit voorstel, maar GroenLinks draaide op het laatste moment van standpunt. Aan dat besluit ging een protest vooraf waarbij onder meer Nederlandse Oeigoeren in gesprek gingen met raadsleden.

"Voor mij heeft die demonstratie wel een rol gespeeld", erkent GroenLinks-raadslid Tülay Gemici. "Ik had al veel beelden gezien en artikelen gelezen over de gruwelijke wandaden die daar plaatsvinden. Als ik dan zo'n groep mensen zie staan en een man vertelt mij dat hij negentien van zijn familieleden al vier jaar lang niet ziet, omdat ze vermist zijn: dat draagt wel bij aan het complete beeld en versterkt het gevoel dat wij hier als Arnhem niet aan moeten deelnemen."

Dat verhaal komt van Abdurehim Gheni. De Oeigoer heeft foto's van zijn familieleden op zijn lichaam geplakt. Hij weet niet of ze nog leven of in een concentratiekamp zitten. Sinds 23 mei 2017 is er geen contact meer, vertelt hij. Op allerlei manieren probeert hij die situatie bij de autoriteiten onder de aandacht te brengen, zonder resultaat.

De tekst gaat verder onder de video.

Toch had de groep demonstranten na afloop niet de verwachting dat de stemming alsnog deze kant op zou vallen. Wel was initiatiefnemer Melchior Philips van de Arnhemse Piratenpartij 'blij verrast met de dialoog die raadsleden met mensen die het onrecht is aangedaan aangingen'. "Maar we vrezen dat die stedenband toch behouden blijft", sprak hij toen nog. "Zie genocide niet door de vingers", sprak hij richting de raadsleden.

Ahmedjan Kasim was een van de Oeigoeren die in discussie ging met de toegestroomde volksvertegenwoordigers. Enkele weken geleden sprak hij nog open met Omroep Gelderland over zijn vlucht uit China en vertelde onder meer over zijn vader die in een concentratiekamp zit en waarvan hij niet weet of hij nog leeft.

"Wow, hoe dan?", reageert Ahmedjan wanneer hij in de loop van de avond hoort dat zijn inspanningen mogelijk toch effect hebben. "Dit had ik echt niet verwacht", jubelt hij als de stemming definitief is. "Echt goed!"

Wij zijn een gemeenschap met een trauma, die familieleden mist en ons daar heel machteloos in voelen

De Oeigoer Alerk Ablikim, die ook meeprotesteerde, had het 'pijnlijk en lastig' gevonden als Arnhem de stedenband had aangehouden. Het feit dat ze tijdens de demonstratie gehoord werden, voelde voor hem wel goed. Het voorstel om de band te behouden is namelijk niet besproken met de Oeigoers-Nederlandse gemeenschap in Arnhem, is zijn kritiek. "Veel besluiten die effect hebben op Oeigoeren worden niet samen met de Oeigoeren genomen. Terwijl wij een gemeenschap zijn met een trauma, die familieleden mist en ons daar heel machteloos in voelen."

Lange arm van Beijing

Vorige week nog werden zijn social media-accounts gehackt. Door de Communistische Partij van China, vermoedt Alerk. Hij deed daar aangifte van. "Dat is slechts een van de vormen waar Oeigoerse activisten mee moeten dealen. Het toont ook dat de lange arm van Beijing best ver reikt."

Alerk stelt dat er te weinig principes zijn in Nederland waar het gaat om de mensenrechten. "We moeten laten zien dat meebewegen geen zin heeft met een autoritair regime dat daar niet over wil praten. Dan moet je een lijn in het zand trekken en laten zien dat wij dat niet accepteren."

'Situatie daar aankaarten'

VVD-raadslid Nicky Eppich was ook na het aanhoren van de demonstranten niet overtuigd. "Wij zijn van mening dat we de situatie daar moeten aankaarten. We moeten dat op zijn minst proberen. Als China dat gesprek niet wil voeren, wordt het een ander verhaal."

Zover komt het dus niet. Arnhem verbreekt nu al de stedenband met het Chinese Wuhan. Naast GroenLinks stemden D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, PVV en SP voor het voorstel van DENK Verenigd Arnhem waar die partij al jaren voor strijdt. "We hebben daar aardig wat voor gelobbyd", laat raadslid Suayip Dilekci weten.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend