Logo De Belofte

AFFERDEN - Midden in een weelderig natuurgebied legt Druten een drijvend zonnepark neer dat stroom opwekt voor 7000 huishoudens. De gemeente is dolenthousiast dat bijna alle panelen er eindelijk liggen, maar er is ook weerstand. Een groep omwonenden is naar de rechter gestapt met de hoop dat het park wordt afgebroken.

Al die panelen dragen bij aan het doel van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn. Het kolossale project moet eind mei klaar zijn. “Dit is één van de eerste initiatieven die ik onder mijn hoede kreeg. Dan is dit een mooi moment”, deelt wethouder André Springveld trots.

Natuurgebied de Uivermeertjes is een paar jaar geleden aangelegd in Deest, waarna het Rijk al vrij snel 46 miljoen euro beschikbaar stelde om er panelen neer te leggen. Energiebedrijf GroenLeven kreeg de opdracht om het park te bouwen.

"Door de panelen op een plas te laten drijven, ontstaat er een dubbelfunctie”, weet woordvoerder Maarten de Groot. “Daardoor hoeft vruchtbare, agrarische grond of natuur niet gebruikt te worden voor energietransitie. Dat is belangrijk in een klein land.”

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Breek het park af'

Een boze groep omwonenden spreekt schande van het project. De panelen zouden de natuur verstoren, het uitzicht belemmeren en de waarde van hun huis verminderen. “Dit is allemaal big business. De gemeente heeft voor een makkelijke oplossing gekozen”, denkt Ans ter Voert van Vereniging Uivermeer. “Wij zijn voor duurzaamheid, maar zonnepanelen horen op het dak, niet in de natuur. Dit wordt ons gewoon ordinair door de strot geduwd.”

Nadat de gemeente vorig jaar een bezwaar van de Vereniging Uivermeer afwees, is de organisatie inmiddels naar de rechter gestapt. “Wij hopen dat GroenLeven het zonnepark straks af moet breken.”

Maar dat blijkt een zware strijd. Onlangs wees de rechter nog een kort geding van Hengelsportstichting de Uiver af. Die club had hetzelfde doel voor ogen. “Toch geven we niet op. We moeten zuinig zijn op de paar stukjes natuur die we hebben”, benadrukt Ter Voert.

'Daken zijn niet genoeg'

Niet alleen de natuur wordt benut. Zo legt GroenLeven ook zonnepanelen op het dak van het plaatselijke Dorpshuis ‘t Trefpunt. “We moeten starten met daken, maar alleen daar gaan we het niet mee redden. Daarom moeten we kijken naar andere locaties", stelt De Groot. "De plas is een goed alternatief." Daarnaast investeert de organisatie in een fonds om de duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid van Deest een boost te geven.

De wethouder denkt dat Druten in het gelijk wordt gesteld door de rechter. “Je kan nooit iedereen pleasen. Het liefst toveren we ergens anders schone energie vandaan, maar we moeten nou eenmaal verduurzamen.” Bovendien verwacht hij dat de overlast beperkt blijft. “De afstand tussen de huizen en het zonnepark is fors, zeker tweehonderd meter. En als omwonenden planschade verwachten, kunnen ze een compensatie aanvragen."

Zie ook:

Door: Thomas Overdijk en Rik Bronkhorst

Het laatste nieuws uit Druten

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Nieuwe campagne tegen discriminatie

  08 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
 • Speciale raadsvergadering Druten over MFA De Lier

  06 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
 • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

  24 juni 2021
  WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
 • CDA vraagt opheldering over ‘blokhutgesprekken’ over bestuurlijke fusie Wijchen-Druten

  26 mei 2021
  WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend