Logo De Belofte

ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."

En dat geluid was woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad inderdaad meerdere malen te horen. VVD'er Steffenie Pape die het debat aanvroeg, stelt dat ze geen discussie wil over de vraag of er wel of geen moskee moet komen. Het gebied langs de Westervoortsedijk waar het college het nieuwe onderkomen wil bouwen, is alleen bestemd als bedrijventerrein. En daar is volgens haar al een tekort aan.

De Ayasofya-moskee is nu gevestigd in de Arnhemse wijk Klarendal aan de Sonsbeeksingel. Die zou te krap zijn, over onvoldoende parkeerplaatsen beschikken en geen uitstraling hebben. De zoektocht naar een nieuwe locatie duurt inmiddels 20 jaar. Wethouder Cathelijne Bouwkamp ziet een kavel aan de Westervoortsedijk, die nu nog bestemd is voor bedrijven, daarvoor als ‘kansrijke optie’.

Zie ook: Arnhem krijgt nieuwe moskee mét minaret

Pape zegt te snappen dat de zoektocht van de moslims lang en ingewikkeld is. "Maar dat geldt voor veel bedrijven ook." Verschillende aanwezige advocaten en ondernemersverenigingen pleiten deze avond dan ook voor de ontwikkeling van bedrijvigheid op die plek en verwijten het college dat ze niet mee hebben mogen denken in de planvorming. Een aanwezige omwonende is bang dat het moskeeplan invloed heeft op de verkoop van zijn huis.

'Dat zou discriminatie zijn'

Hoewel hij positief wil blijven is de weerstand die hij telkens tegenkomt soms wel frustrerend, erkent Budak. "Niemand gaat zeggen: wij gunnen de moskee geen plek. Dat is namelijk discriminatie." Of dat volgens hem gevoelens zijn die wel leven? "Die kan ik niet lezen en die gedachten wil ik ook niet hebben."

"Maar het is wel een Berlijnse Muur die je steeds tegenkomt", beschrijft Budak. "Op een gegeven moment gaat die kapot. Want die is niet menselijk en doet onrecht aan de samenleving."

Toch houdt Budak goede hoop dat de nieuwbouwplannen voor zijn moskee doorgaan. "De bedrijven zijn maar één groep. En de meeste omwonenden hebben volgens mij geen bezwaren." Al vindt hij het jammer dat op zijn uitnodiging slechts vier buurtbewoners reageerden.

'Moskee kan positieve impuls geven'

Volgens Budak kan zijn moskee juist een positieve impuls aan de wijk geven. "We kunnen aan huiswerkbegeleiding doen of bijeenkomsten voor de buurt organiseren." En ook voor de vermeende parkeerproblemen zijn volgens hem oplossingen bedacht. Zo kunnen veel moskeebezoekers met de fiets, lopend of het openbaar vervoer komen, legt hij uit.

Pape stelt dat het laatste woord er nog niet over is gezegd en wil nog voor wethouder Cathelijne Bouwkamp met haar plan naar de raad komt in gesprek of dat wel nuttig is voor de stad.

Zie ook: Plan voor bouw moskee roept weerstand op

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend