Logo De Belofte

DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.

Drutense raadsleden willen gehoord worden door het regionale bureau voor toerisme. De organisatie ontwikkelt ieder jaar een nieuwe campagne per Gelderse streek, waarbij bijzondere trekpleisters worden belicht. Voor het Land van Maas en Waal bestaat geen aparte categorie. Daar is het toeristische aanbod te mager, zo luidt de motivatie. En dat schiet bij een aantal Drutense politici in het verkeerde keelgat.

"Het ligt niet alleen aan het toerismebureau. Het ligt ook aan ons. We moeten een duidelijke visie ontwikkelen", begint Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten. Samen met de Dorpslijsten diende zijn partij donderdag een motie in waarmee ze pleiten voor een nieuwe strategie. Nu dat stuk unaniem is aangenomen, gaat de politiek aan de slag. "Je kan toeristen wel uitnodigen, maar je moet ook iets te bieden hebben. En dat heeft onze mooie streek zeker. Dat gaan we nu in beeld brengen."

Genegeerd door Arnhem en Nijmegen

Het Land van Maas en Waal wordt in de toeristische plannen in tweeën gesplitst: de ene helft hoort bij Nijmegen, de andere bij het Rivierenland. En dat slaat helemaal nergens op, meent Peter Fontijn, voorzitter van de Historische Vereniging Tweestromenland.

"Er is lang geleden een domme streep door het gebied getrokken, waarna dat idee is blijven hangen. Dit heb ik al een keertje aangekaart bij de politiek, maar daar is toen niets mee gedaan." De historische club bestaat al sinds 1964. Tot op de dag van vandaag heeft de organisatie altijd korte lijntjes gehad met gemeenten in het Land van Maas en Waal.

"Wij geven al bijna zestig jaar het goede voorbeeld. Maar het toerismebureau doet niets met onze streek. Bovendien laten Arnhem en Nijmegen ons ook links liggen. Het wordt tijd dat we er nu zelfs iets aan gaan doen." Politici hopen een nieuwe visie voor de streek te ontwikkelen waarbij fietstoerisme centraal staat.

Voor het verhaal van Maas en Waal zoeken ze de samenwerking met de historische vereniging. "De organisatie is een schat aan informatie. De leden hebben een mooi verhaal te vertellen, daar moeten we nu naar luisteren", vindt Worm.

'Veel moois te ontdekken'

Voorzitter Fontijn is dolenthousiast dat de Drutense raad na al die jaren stappen onderneemt. "De politiek heeft er eindelijk een keertje genoeg van." Zijn vereniging hoopt de gemeente te helpen bij het in kaart brengen van historische plekken door bijvoorbeeld fietsroutes uit te stippelen langs unieke hotspots. "We hebben eeuwenoude kastelen in de streek, meer dan vijfhonderd monumenten en het barst hier van de Romeinse vondsten. Maar als bezoeker merk je daar weinig van, omdat je niet weet waar je moet zoeken."

Voor hem is het een strijd om de toekomst van zijn thuisgebied. Een karakteristiek stukje Gelderland, zo stelt Fontijn. "Onze streek ligt al vanaf de 13e eeuw geïsoleerd achter de dijken tussen de Maas en de Waal. We zijn altijd een beetje vergeten. Maar omdat we zo verborgen zijn gebleven, is er nu juist veel moois te ontdekken."

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Nieuwe campagne tegen discriminatie

  08 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
 • Speciale raadsvergadering Druten over MFA De Lier

  06 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
 • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

  24 juni 2021
  WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
 • CDA vraagt opheldering over ‘blokhutgesprekken’ over bestuurlijke fusie Wijchen-Druten

  26 mei 2021
  WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend