Logo De Belofte

DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.

Drutense raadsleden willen gehoord worden door het regionale bureau voor toerisme. De organisatie ontwikkelt ieder jaar een nieuwe campagne per Gelderse streek, waarbij bijzondere trekpleisters worden belicht. Voor het Land van Maas en Waal bestaat geen aparte categorie. Daar is het toeristische aanbod te mager, zo luidt de motivatie. En dat schiet bij een aantal Drutense politici in het verkeerde keelgat.

"Het ligt niet alleen aan het toerismebureau. Het ligt ook aan ons. We moeten een duidelijke visie ontwikkelen", begint Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten. Samen met de Dorpslijsten diende zijn partij donderdag een motie in waarmee ze pleiten voor een nieuwe strategie. Nu dat stuk unaniem is aangenomen, gaat de politiek aan de slag. "Je kan toeristen wel uitnodigen, maar je moet ook iets te bieden hebben. En dat heeft onze mooie streek zeker. Dat gaan we nu in beeld brengen."

Genegeerd door Arnhem en Nijmegen

Het Land van Maas en Waal wordt in de toeristische plannen in tweeën gesplitst: de ene helft hoort bij Nijmegen, de andere bij het Rivierenland. En dat slaat helemaal nergens op, meent Peter Fontijn, voorzitter van de Historische Vereniging Tweestromenland.

"Er is lang geleden een domme streep door het gebied getrokken, waarna dat idee is blijven hangen. Dit heb ik al een keertje aangekaart bij de politiek, maar daar is toen niets mee gedaan." De historische club bestaat al sinds 1964. Tot op de dag van vandaag heeft de organisatie altijd korte lijntjes gehad met gemeenten in het Land van Maas en Waal.

"Wij geven al bijna zestig jaar het goede voorbeeld. Maar het toerismebureau doet niets met onze streek. Bovendien laten Arnhem en Nijmegen ons ook links liggen. Het wordt tijd dat we er nu zelfs iets aan gaan doen." Politici hopen een nieuwe visie voor de streek te ontwikkelen waarbij fietstoerisme centraal staat.

Voor het verhaal van Maas en Waal zoeken ze de samenwerking met de historische vereniging. "De organisatie is een schat aan informatie. De leden hebben een mooi verhaal te vertellen, daar moeten we nu naar luisteren", vindt Worm.

'Veel moois te ontdekken'

Voorzitter Fontijn is dolenthousiast dat de Drutense raad na al die jaren stappen onderneemt. "De politiek heeft er eindelijk een keertje genoeg van." Zijn vereniging hoopt de gemeente te helpen bij het in kaart brengen van historische plekken door bijvoorbeeld fietsroutes uit te stippelen langs unieke hotspots. "We hebben eeuwenoude kastelen in de streek, meer dan vijfhonderd monumenten en het barst hier van de Romeinse vondsten. Maar als bezoeker merk je daar weinig van, omdat je niet weet waar je moet zoeken."

Voor hem is het een strijd om de toekomst van zijn thuisgebied. Een karakteristiek stukje Gelderland, zo stelt Fontijn. "Onze streek ligt al vanaf de 13e eeuw geïsoleerd achter de dijken tussen de Maas en de Waal. We zijn altijd een beetje vergeten. Maar omdat we zo verborgen zijn gebleven, is er nu juist veel moois te ontdekken."

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Drutense politici willen horecabazen door de crisis helpen: 'Rijk doet te weinig'

  31 maart 2021
  DRUTEN - Omdat veel horecabazen met moeite het hoofd boven water houden, hoopt een aantal Drutense raadsleden extra financiële steun te kunnen bieden. Bovendien vinden de lokale politici het hoog tijd om kritischer naar de coronamaatregelen te kijken, iets wat het Rijk volgens hen te weinig doet.
 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Zorggroep wegens geldproblemen niet in nieuw sportcomplex: 'Gemiste kans'

  04 maart 2021
  DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend