Logo De Belofte

ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.

Coalitiepartner D66 steunde de motie van wantrouwen namelijk, die haar tot aftreden had gedwongen. Maar omdat oppositiepartij Arnhem Centraal dat niet deed, haalde het voorstel geen meerderheid. De rest van de oppositie zegde het vertrouwen in de wethouder wel op. "Maar ik snap niet dat je als wethouder met zo weinig vertrouwen door wil gaan", zegt Mattijs Loor (D66) na afloop.

Toch is Louwers dat wel van plan. "Ik zal alles aangrijpen om het vertrouwen terug te winnen van de raad en de stad", toont ze zich aan het einde van het debat strijdvaardig.

De Universiteit van Tilburg deed in 2018 onderzoek naar discriminatie in Arnhem. Daaruit bleek dat de gemeente discrimineert in het personeelsbeleid. Ambtenaren besloten het jarenlang verborgen te houden, maar de wethouders hadden er wel van kunnen en moeten weten.

Zie ook: Rel over Arnhems discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

Meerdere malen bieden de bestuurders hun excuses aan. Beide wethouders bezworen te goeder trouw te hebben gehandeld en het rapport dat discriminatie aantoont nooit bewust te hebben achtergehouden. "Je kunt me bestuurlijke naïviteit verwijten", sprak Van Dellen.

Met zijn verhaal overtuigde hij de raad beter dan zijn collega. Hoewel de lichtere motie van afkeuring voor zijn handelen op dezelfde kleine meerderheid kon rekenen, kreeg de motie van wantrouwen aan zijn adres beduidend minder steun.

Louwers werd tijdens het bijna tien uur durende debat steviger door de raad onder vuur genomen. Ze erkent dat ze op meerdere momenten informatie kreeg, die op het bestaan van het rapport wees. "Ik had erop moeten staan om die stukken te krijgen en er meer bovenop moeten zitten." Ze vraagt zich af hoe het 'zo mis heeft kunnen gaan'. "Dat heb ik in mijn hele politieke carrière nog niet meegemaakt en ik neem mezelf dat bijzonder kwalijk."

Maar juist degene die zich gediscrimineerd hebben gevoeld, hebben recht op excuses, meent SP'er Gerrie Elfrink. Hij leest artikel 1 van de Grondwet voor. Volgens onderzoeker Hans Siebers wordt dat in Arnhem overschreden. "Beschermen en dienen we dat artikel? Ook als het pijnlijk wordt? Of staat het alleen voor de bühne hier op onze muur?", vraagt hij zich af.

"Het college is weggelopen van haar verantwoordelijkheid", ziet Klaartje van Dillen (CDA). "Voor het eerst in mijn leven voel ik plaatsvervangende schaamte richting mijn stad", betoogt Yildirm Usta (DENK Verenigd Arnhem). "Dit is onbehoorlijk bestuur. Het college had de juiste voelsprieten niet."

Bekijk hier de tv-reportage over de kwestie:

Teleurgesteld over het resultaat

Nathalie Nede (ChristenUnie) werd tijdens de vergadering overladen door complimenten van collega's, omdat haar inspanningen ervoor zorgden dat het rapport boven tafel kwam.

Nede was teleurgesteld over het resultaat van de avond. "Onbegrijpelijk dat deze wethouders blijven zitten, nadat ze de raad verkeerd hebben geïnformeerd. Vreemd dat een aantal partijen dat accepteert. Kennelijk gaat het niet om de mensen die geraakt worden, maar zijn bestuurders belangrijker."

Een voorstel dat in de vroege ochtend wel een meerderheid haalde, was dat het college binnen 24 uur via de gemeentelijke communicatiekanalen excuses moet aanbieden aan de stad voor de vele gemaakte fouten. Ook moet het de raad voortaan sneller en vollediger van informatie voorzien als daarom wordt gevraagd en wordt de bestaande regeling voor klokkenluiders verbeterd en beter onder de aandacht gebracht.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend