Logo De Belofte

ARNHEM - Het Arnhemse college moet in gesprek met kerken, moskeeën en betrokken hulporganisaties over homogenezing. Dat vinden CDA en GroenLinks. Als blijkt dat 'deze praktijken' voorkomen, moeten er volgens hen afspraken worden gemaakt die te stoppen.

Vooruitlopend op een landelijk verbod op homogenezing waar de Tweede Kamer mee bezig is, vinden de partijen dat het stadsbestuur die nu al actief tegen moet gaan. 

Ze stellen dat homogenezing nog altijd vrij baan heeft. Vrouwen en mannen met een andere geaardheid zouden bovendien gedwongen kunnen worden om genezingsprocessen, heropvoedingskampen of hormoonbehandelingen te ondergaan in hun land van herkomst.

'Schade voor het leven'

Volgens CDA-raadslid Jan Hutten zegt homogenezing in de basis dat het onjuist of verwerpelijk is dat iemand homo of lesbisch is. "Terwijl ieder mens moet kunnen zijn wie hij of zij is. Daarbij is het triest als mensen onder invloed staan van genezers of organisaties die een andere mening hebben. Die genezingspraktijken zijn vaak niet lichtzinnig en schaden mensen geestelijk voor het leven."

Homogenezing straalt volgens Hutten ook uit dat anders dan de norm zijn, verkeerd is. "Waarbij je ziet wat dat met jongeren doet: dit leidt jaarlijks tot vele mishandelingen, met geestelijk of fysieke schade en zelfs de dood tot gevolg."

Marie José Navis (GroenLinks) wil dat Arnhem een voortrekkersrol neemt in het stoppen van homogenezing. De gemeenteraad zal daar de komende weken over beslissen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend