Logo De Belofte

ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.

Daarin willen de socialisten de burgers laten beslissen of zij willen stoppen met het betalen per zak restafval, de ondergrondse containers van het slot willen halen en de containermonden vergroten zodat er weer 60 literzakken inpassen. Dat voorstel bracht de SP naar de gemeenteraad. Om dat om te zetten naar een referendum, was drie dagen voor de besluitvorming van aankomende woensdag 750 handtekeningen nodig.

Zie ook: 'Stoppen met betalen per afvalzak is onverstandig'

'Het zit mensen hoog'

Dat is heel goed verlopen, constateert SP-voorman Gerrie Elfrink. "Mensen komen echt op je af om te tekenen." Burgers zijn dit afvalbeleid volgens hem beu. "De rotzooi op straat, kleine containers, verloedering en ratten. Het zit veel mensen hoog." Er waren dan ook voldoende vrijwilligers bereid om te helpen en ook een voetbalteam haalde handtekeningen op, vertelt Elfrink. "Mensen komen van alle kanten volle lijsten brengen."

"Ik was echt verbaasd dat bijna iedereen wilde tekenen", vertelt Arnhemmer Bram Derix, die zaterdag bij winkelcentrum Presikhaaf stond om handtekeningen te scoren. "Omdat de rij vaak te lang werd, hebben we telkens een pauze ingelast om afstand te kunnen houden. We hadden er dus gemakkelijk meer op kunnen halen."

En dat zal uiteindelijk ook nodig zijn. Maandagmorgen leverde Elfrink de lijsten in bij de verantwoordelijk ambtenaar, zodat hij deze kan controleren. Daarna moet de gemeenteraad formeel vaststellen dat dit in orde is, legt hij uit. Vervolgens moeten er in totaal 3000 handtekeningen komen, daarvoor is zes weken de tijd. "Dus dat moet lukken, als je ziet wat we nu in vier dagen al voor elkaar hebben gekregen", stelt Elfrink.

'Ook voorstanders tekenden'

Veel mensen waren volgens Derix wel realistisch. "Het komt vooral door het gedrag van inwoners zelf, maar het verkleinen van de trommels was voor velen de druppel. En de vervuiling op straat is men gewoon helemaal zat." Ook mensen die voor diftar zijn, wilden tekenen om een referendum te krijgen, zag Derix. "Dat vond ik wel verrassend."

Mocht het referendum er komen, dan gebeurt dat mogelijk gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Het besluit dat daar uitkomt zal de gemeenteraad respecteren. D66 heeft namelijk aangegeven daarin mee te gaan. In dat geval verliezen de voorstanders hun meerderheid wanneer de bevolking zich tegen het huidige afvalbeleid uitspreekt.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Winkelaanbod Steenstraat moet diverser: 'Wel erg veel kappers en telefoonzaken'

  24 juni 2021
  ARNHEM - Wethouder Jan van Dellen is bezig om de invulling van het type winkels dat zich in de Arnhemse Steenstraat vestigt meer te reguleren. Dat liet hij woensdagavond weten na een voorstel van DENK Verenigd Arnhem.
 • Minder parkeerboetes voor maaltijdbezorgers, wethouder wil er niets van weten

  24 juni 2021
  ARNHEM - Wethouder Roeland van der Zee is niet van plan zijn handhavers opdracht te geven minder parkeerboetes uit te schrijven wanneer maaltijdbezorgers van Arnhemse horeca in overtreding zijn. Dat liet hij woensdagavond weten na een voorstel van DENK Verenigd Arnhem dat aandacht vraagt voor de ondernemers die soms wel twee keer binnen een dag bekeurd zouden worden.
 • Marcouch laat regenboogvlag wapperen na EK-rel

  23 juni 2021
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft woensdag de regenboogvlag laten hijsen bij het Arnhemse stadhuis. Hij doet dit als reactie op de rel die tijdens het EK voetbal is ontstaan.
 • 'We geven onze droom op', groot deel van woonboten uitgekocht

  23 juni 2021
  ARNHEM - Tien van de vijftien woonboten in de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem zijn daar inmiddels uitgekocht door de gemeente. Voor twee boten betekent dat een verplaatsing, de overige gaan een onderkomen aan wal zoeken. Wat dat tot nu toe heeft gekost, wil de gemeente niet zeggen. Met de resterende vier eigenaren van vijf woonboten zijn nog gesprekken over een oplossing.
 • Tientallen bekeuringen uitgedeeld op eerste dag afsluiting Rijnkade

  22 juni 2021
  ARNHEM - Het verbod voor auto's op de Rijnkade en een deel van de Boterdijk heeft op de eerste dag 37 bekeuringen opgeleverd. Verkeer dat zonder geldige reden de kade betrad werd geattendeerd op de nieuwe verkeersborden, kreeg een boete en kon vervolgens omkeren. De regels zijn bedoeld om straatraces en overlast door alcohol, drugs en lachgas tegen te gaan.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend