Logo De Belofte

ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.

Daarin willen de socialisten de burgers laten beslissen of zij willen stoppen met het betalen per zak restafval, de ondergrondse containers van het slot willen halen en de containermonden vergroten zodat er weer 60 literzakken inpassen. Dat voorstel bracht de SP naar de gemeenteraad. Om dat om te zetten naar een referendum, was drie dagen voor de besluitvorming van aankomende woensdag 750 handtekeningen nodig.

Zie ook: 'Stoppen met betalen per afvalzak is onverstandig'

'Het zit mensen hoog'

Dat is heel goed verlopen, constateert SP-voorman Gerrie Elfrink. "Mensen komen echt op je af om te tekenen." Burgers zijn dit afvalbeleid volgens hem beu. "De rotzooi op straat, kleine containers, verloedering en ratten. Het zit veel mensen hoog." Er waren dan ook voldoende vrijwilligers bereid om te helpen en ook een voetbalteam haalde handtekeningen op, vertelt Elfrink. "Mensen komen van alle kanten volle lijsten brengen."

"Ik was echt verbaasd dat bijna iedereen wilde tekenen", vertelt Arnhemmer Bram Derix, die zaterdag bij winkelcentrum Presikhaaf stond om handtekeningen te scoren. "Omdat de rij vaak te lang werd, hebben we telkens een pauze ingelast om afstand te kunnen houden. We hadden er dus gemakkelijk meer op kunnen halen."

En dat zal uiteindelijk ook nodig zijn. Maandagmorgen leverde Elfrink de lijsten in bij de verantwoordelijk ambtenaar, zodat hij deze kan controleren. Daarna moet de gemeenteraad formeel vaststellen dat dit in orde is, legt hij uit. Vervolgens moeten er in totaal 3000 handtekeningen komen, daarvoor is zes weken de tijd. "Dus dat moet lukken, als je ziet wat we nu in vier dagen al voor elkaar hebben gekregen", stelt Elfrink.

'Ook voorstanders tekenden'

Veel mensen waren volgens Derix wel realistisch. "Het komt vooral door het gedrag van inwoners zelf, maar het verkleinen van de trommels was voor velen de druppel. En de vervuiling op straat is men gewoon helemaal zat." Ook mensen die voor diftar zijn, wilden tekenen om een referendum te krijgen, zag Derix. "Dat vond ik wel verrassend."

Mocht het referendum er komen, dan gebeurt dat mogelijk gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Het besluit dat daar uitkomt zal de gemeenteraad respecteren. D66 heeft namelijk aangegeven daarin mee te gaan. In dat geval verliezen de voorstanders hun meerderheid wanneer de bevolking zich tegen het huidige afvalbeleid uitspreekt.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Verbijsterend rancuneus', forse kritiek op Arnhemse coalitiebreuk

  07 maart 2021
  ARNHEM - Vanuit collega's is vooral afkeur te horen over de keuze van GroenLinks, VVD en PvdA om de stekker uit de Arnhemse coalitiesamenwerking met D66 te trekken. Het zou, zeker in crisistijd, een onverantwoorde beslissing zijn. Bovendien zouden niet-functionerende wethouders de hand boven het hoofd worden gehouden.
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
 • 'Moskee is prima, maar niet hier', moslims zoeken al 20 jaar

  04 maart 2021
  ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend