Logo De Belofte

ARNHEM - Van bijna honderd Arnhemse meisjes is bekend dat er de afgelopen anderhalf jaar serieuze dreiging was om slachtoffer te worden van vrouwenbesnijdenis. Dat laat het college weten na vragen van de SP. Of de besnijdenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, is volgens de gemeente moeilijk te achterhalen.

Dit bericht is onjuist. Door een rekenfout heeft de gemeente Arnhem verkeerde cijfers gedeeld met de redactie van Omroep Gelderland. Lees hier meer. 

Het gaat om 36 meisjes in de leeftijd tot vier jaar. In die categorie is niet bekend dat de 'genitale verminking' ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dat gebeurt vaak op latere leeftijd. Het gaat om 57 kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, waarvan het daadwerkelijk besnijden bij een deel bekend is.

Omdat meisjes vanaf die leeftijd niet meer volledig lichamelijk worden onderzocht, is de gemeente voor die constatering vaak afhankelijk van kinderen of gezinnen die dit zelf aankaarten.

'Medische sector meldt weinig'

Vanuit de medische sector wordt er weinig gemeld, ziet de wethouder. Hij doet een beroep op artsen en andere zorgmedewerkers om hun signalerende rol actiever op te pakken. Dat is bij een dreigende besnijdenis bovendien verplicht.

Onder meer jeugdgezondheidszorg (JGZ) moet de dreiging signaleren en proberen te voorkomen, schrijft wethouder Roeland van der Zee. Kinderen uit een land met een verhoogd risico worden extra in de gaten gehouden. Zo voeren zij gesprekken met ouders en informeren hen dat vrouwelijke genitale verminking strafbaar is. Ook worden leraren en andere professionals getraind in het herkennen.

'Gruwelijke verminking'

"Een gruwelijke vorm van verminking", stelt het college. Die wordt gezien als een zware vorm van kindermishandeling en eergerelateerd geweld. Van der Zee bekijkt wat er nog meer mogelijk is om het probleem terug te dringen en wat de kosten daarvan zijn. Het vergoeden van een hersteloperatie voor de verminking, ziet Van der Zee niet zitten. Dat ligt volgens hem bij de zorgverzekeraars.

SP-raadslid Sarah Dobbe vindt de Arnhemse aantallen schokkend. "En het kunnen er nog veel meer zijn." Zij wil dat er een plan komt om de verminkingen niet alleen te voorkomen, maar ook de slachtoffers te helpen. "Het heeft voor deze meisjes enorme gevolgen voor de rest van hun leven."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend