Logo De Belofte

ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.

"Het is belangrijk dat mensen ons begrijpen", stelt D66-raadslid Susan van Ommen, die het voorstel met vijf andere partijen indiende. "Niet alleen naar buiten toe, maar ook hier in de raadszaal."

Er moet gecommuniceerd gaan worden op het zogeheten B1-taalniveau. Dat is geschikt voor mensen die het jeugdjournaal begrijpen, lopende verhalen kunnen lezen en een eigen mening of beschrijving kunnen geven. Tachtig procent van de inwoners zou daaraan voldoen. Daarnaast moet zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van afbeeldingen, video's of gesproken tekst.

'Gewoon even uitleggen'

Mag er dan geen enkel moeilijk woord meer worden gebruikt? "Natuurlijk wel, als je het maar gewoon even uitlegt", beantwoordt Van Ommen haar eigen vraag. "Als mensen ons als volksvertegenwoordigers niet begrijpen, dan blijft de kloof met de burgers bestaan."

Zij wijst op een onlangs door de gemeente uitgebracht persbericht met woorden die ze zelf moest googelen. Ze bleken echt te bestaan, constateerde de sociaal-liberaal. "Maar dat is natuurlijk helemaal niet handig."

"Naast begrijpelijke taal kunnen we ook beelden toevoegen, zoals foto's of infographics." Die laatste term komt Van Ommen, die altijd hamert op het niet onnodig toepassen van Engelse woorden, op wat hoongelach te staan. "Infografieken", verbetert zij zich snel.

'Erkenning van probleem'

"Fijn om de erkenning te zien dat communicatie nog steeds een probleem is", zegt raadslid Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). "En dat wij maatregelen moeten nemen om informatie op een normale en simpele manier door te sluizen."

Sympathiek voorstel, vindt ook wethouder Jan van Dellen. "Hoewel ik me zelf ook niet altijd beperk tot heel eenvoudig taalgebruik. Maar ja, in een twitterbericht een hele mooie boodschap in tien woorden, is altijd heel lastig", zegt Van Dellen schuldbewust, die de voorgaande dagen nog digitaal terecht werd gewezen door Van Ommen op zijn gekozen woorden. Ondanks goede bedoelingen, kan de communicatie altijd beter, meent de wethouder.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend