Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.

Het gaat om de plaatsing van het oude museumpaviljoen van Museum Arnhem bij de Arnhemse Stadsblokken. Dat moet een informatiecentrum worden. Die bouw werd al eerder stilgelegd vanwege de vondst van asbestverdacht materiaal. Maar plaatsing van dit paviljoen zou ook de burcht van de bevers vernietigen en de familie verjagen, stellen de belangengroepen na het onderzoek.

Zie ook: 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

Zij vechten de afgegeven vergunningen aan. Woensdag dient daarvoor een beroepszaak. 'Op grond van het ontbreken van een ontheffing voor het verstoren van een beverburcht', legt Habitat Advocaten uit, die de zaak voor hen zal leiden. 'Wij zijn van mening dat de ontheffing niet verleend kan worden omdat er sprake is van een vaste rust- of verblijfplaats voor de bevers. Ook is het een essentieel gebied voor de voedselvoorziening van de dieren.'

Tekst gaat verder na de foto:

Afbeelding
Een bever bij de Arnhemse Stadsblokken Foto: EcoNatura

'Beverfamilie is een unicum'

Bevers zijn volgens de advocaat 'strikt beschermde soorten' waarvoor Europese richtlijnen en natuurbeschermingswetten gelden. De zaak gaat in eerste instantie alleen om de vergunningen voor de plaatsing van het museumpaviljoen. 'Maar de beschermde status van het leefgebied van de bever heeft verder strekkende gevolgen.'

De gevestigde beverfamilie is 'een unicum', stellen de belangengroepen. Tijdens het ecologische onderzoek dat ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) heeft laten uitvoeren is de bever volgens hen niet opgemerkt. In samenwerking met Milieudefensie hebben ze vervolgens tegenonderzoek laten doen.

'Woningbouw schadelijk voor natuurgebied'

'Wij zijn altijd overtuigd geweest dat het gebied hoge natuurwaarden heeft en rijk is aan soorten', vertelt Margo Meeuwissen namens de belangengroepen. 'Opnieuw sterkt dit onze visie dat woningbouw alleen maar schadelijk is voor dit mooie natuurgebied midden in de stad.'

GroenLinks gaat vragen stellen over de kwestie aan het college. Deze ligt gevoelig voor de grootste Arnhemse raadsfractie. In 2015 stapte de partij uit de toenmalige coalitie met SP, D66 en CDA vanwege de bouwplannen in dit gebied. In het huidige coalitieakkoord liet GroenLinks vastleggen tegen elk voorstel voor dit project te mogen stemmen.

Zie ook: Bestuurscrisis in Arnhem: GroenLinks stapt uit college

'Stadsblokken-Meinerswijk is het groene hart van onze stad', zegt fractievoorzitter Mark Coenders. 'Daar hoort geen woonwijk. Dat er bevers zaten, vermoedden we al. Dit onderzoek bevestigt dat onomstotelijk. Dat is mooi nieuws, maar ook zorgelijk. De plannen van de projectontwikkelaar bedreigen namelijk direct de leefomgeving van de bevers.'

'Dan kun je daar niet zomaar bouwen'

De gemeente laat weten dat de omgevingsdienst zal gaan onderzoeken of er inderdaad sprake is van bevers bij Stadsblokken-Meinerswijk. 'En als dat zo is, kun je daar inderdaad niet zomaar bouwen', zegt een woordvoerder. Bij de beroepszaak van aankomende woensdag wordt er volgens de gemeente alleen getoetst of de procedures rondom de vergunningverlening in 2018 goed zijn doorlopen. De nieuwe informatie over de vermeende aanwezigheid van de bevers zou daarin buiten beschouwing worden gelaten.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend