Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.

Het gaat bijvoorbeeld om bijstandsgezinnen die mede vanwege schulden in armoede leven en daarnaast verschillende zorgvragen hebben. Een flink deel van het beschikbare zorgbudget zou naar dit relatief kleine percentage 'veelgebruikers' gaan.

De pilot kost 875.00 euro, maar door deze groep beter te helpen verwacht de gemeente uiteindelijk 3,6 miljoen euro te besparen. Dit jaar moet dat op jeugdzorg al 200.000 euro opleveren.

'Bureaucratische muren'

Er wordt onder meer gepoogd voor deze gezinnen een doorbraak te realiseren en 'bureaucratische muren te slechten' door ze te helpen met alle wetten en regels waar ze tegenaan lopen. Het gaat om maatwerkplannen die hun grootste problemen uit de weg moeten ruimen. Dat moet leiden tot een 'betere kwaliteit van leven' en 'nieuwe routines'.

In steden als Den Haag, Almelo en Enschede zijn daar volgens het stadsbestuur goede resultaten mee geboekt. Kanttekening is wel dat er nog alleen gegevens bekend zijn over het eerste jaar na de geboden hulp. Dat zegt dus nog niets over de periode daarna, erkent het college. Terwijl deze problematiek vaak 'over generaties heen gaat'.

'Effectieve hulp en besparen'

'Het is mooi dat we effectieve hulp kunnen bieden en tegelijk besparen', zegt wethouder Hans de Vroome. 'Maar de belangrijkste winst is een veel beter leven voor deze gezinnen en nieuw toekomstperspectief voor de kinderen.' Het sociaal hospitaal is onderdeel van het pakket aan besparingsmaatregelen op de zorg dat De Vroome eerder dit jaar aankondigde.

De gemeenteraad zal nog wel zijn goedkeuring moeten geven voor de plannen.

Zie ook: Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend