Logo De Belofte

ARNHEM - Twee jaar na aantreden is er nog altijd geen resultaat te zien van de Arnhemse coalitieambitie om vijfhonderd mensen extra uit de bijstand te helpen. Voor de begroting heeft wethouder Martien Louwers voorgesteld dat dit er nog geen honderd zullen zijn, deze bestuursperiode. Maar dat wil niet zeggen dat zij de afgesproken ambitie loslaat, laat Louwers aan Omroep Gelderland weten.

Arnhem moet de landelijke trend qua uitstroom uit de bijstand volgen en daarnaast in deze coalitieperiode nog eens vijfhonderd Arnhemmers extra aan werk helpen, werd afgesproken in het coalitieakkoord. Maar de Rijnstad kent nog altijd minder uitstroom dan vergelijkbare gemeenten, blijkt uit de laatste cijfers. Daartegenover staat minder instroom, maar ook per saldo doet Arnhem het wat slechter dan gemiddeld.

Zie ook: Arnhem mist doel, inwoners komen moeilijk uit de bijstand

8,5 miljoen euro vrijgemaakt

Bij elkaar is voor deze ambities 8,5 miljoen euro vrijgemaakt: 2,5 miljoen euro voor een werkinvesteringsfonds voor projecten en 6 miljoen euro om de afdeling werk en inkomen te reorganiseren. 'Dat was nodig, want als we zouden blijven doen wat we deden, haalden we het niet', stelt Louwers.

Nu haar organisatie zo goed als klaar is voor de nieuwe werkwijze, moet de effectiviteit daarvan zich volgens Louwers nog wel bewijzen. Vandaar dat zij wat 'voorzichtig' is in de begroting.

De uitstroomdoelstellingen opnemen in de begroting was een wens van de gemeenteraad, legt Louwers uit. Als je minder uitkeringen hoeft te betalen, scheelt dat immers geld. 'Maar zoals je aan de getallen kunt zien, gaat de wethouder nog niet half zo snel als waar ik vanuit ging', zegt raadslid Mattijs Loor (D66), die dat voorstel destijds indiende. 'Maar het gaat erom dat je ambitie hebt en ernaar handelt.' En daar stokt het, volgens de sociaal-liberaal.

'Al een halve coalitieperiode weg'

'Zeker als je ziet dat van het hele werkinvesteringsfonds nog nauwelijks iets is uitgegeven en dus nog vrijwel geen projecten in gang zijn gezet', vervolgt Loor. Volgens hem is de wethouder eerst een jaar 'met vakbonden aan het vechten geweest' voor de reorganisatie. 'Vervolgens heeft ze driekwart jaar aan een voorstel gewerkt, gevolgd door een half jaar getouwtrek', constateert Loor. 'Nu is er al een halve coalitieperiode weg voordat de wethouder kan gaan doen waardoor ze is besteld.'

'Gaat om aandacht voor banen'

Ook zijn coalitiepartners VVD en PvdA laten weten dat er geen sprake kan zijn van bijgestelde ambities. 'Er is nagenoeg geen onderwerp waar zoveel geld voor beschikbaar is gesteld. Daar horen dan ook ambities en vooral resultaten bij', stelt VVD'er Leendert Combee. 'Een interne reorganisatie moet daaraan bijdragen en vooral geen belemmering zijn. Het gaat ons om aandacht voor banen voor Arnhemmers, niet om een college dat druk is met ambtenaren.'

'Teleurstellend', noemt fractievoorzitter Daniël Becker (ChristenUnie) de huidige gang van zaken. Werk is volgens hem 'het participatiemiddel bij uitstek'. 'Een van de weinige concrete ambities die deze coalitie had, wordt niet waargemaakt', stelt Coen Verheij (PVV).  'En het kost de stad wél bakken met geld.' Zowel de coalitiepartijen als het college hebben volgens hem gefaald.

'Een fiasco dat eraan zat te komen', vindt SP-voorman Gerrie Elfrink. Het was volgens hem een 'krankzinnig plan' om met deze torenhoge ambities 8,5 miljoen euro te claimen. En ook Klaartje van Dillen (CDA) is 'teleurgesteld' en ziet 'geen ambitie meer' bij het college. 'Juist na alle financiële ruimte die de raad heeft gegeven.'

'Gaan veel meer mensen spreken'

Waarom Louwers de doelen in de nog resterende tijd alsnog gaat halen? 'We gaan veel meer mensen spreken en werken vanuit de wijken', legt ze uit. 'Inwoners worden intensiever gevolgd door één persoon en bijvoorbeeld zorgvragen of schulden worden in hetzelfde traject meegenomen.'

Deze nieuwe manier van werken moet ertoe leiden dat het aantal Arnhemmers in de bijstand alsnog harder daalt dan gemiddeld. Iets wat ook via het werkinvesteringsfonds vooralsnog niet is gelukt, erkent de wethouder. Ze geeft ook aan dat de coronacrisis geen invloed hoeft te hebben op deze doelstelling. De effecten van de crisis zullen immers ook invloed hebben op andere gemeenten. Ook verschillende fractievoorzitters geven aan dat Arnhem het dan in verhouding nog altijd beter kan doen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend