Logo De Belofte

ARNHEM - Op welke manier staan wij dit jaar met elkaar stil tijdens de dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur? Die vraag stelden Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen, Toneelgroep Oostpool, het Gelders Orkest en gemeente Arnhem zichzelf nu we vanwege de coronamaatregelen niet samen kunnen komen.

Het antwoord zochten zij in dit filmpje met (bekende) Arnhemmers. De tekst gaat daaronder verder:

'Niet samenkomen doet pijn'

'Dit jaar kunnen wij op 4 mei om 20.00 uur niet samenkomen om te herdenken', zegt voorzitter Bert de Jong van Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen. 'Dat doet pijn.'

'Wat wij in deze tijd wel kunnen, is met elkaar delen wat wij samen delen. Dat is ons verleden. Maar dat is ook de vrijheid met zijn beperkingen van dit moment.'

'Door niets laten weerhouden'

'Stilstaan bij het kwaad, de offers en onze vrijheidshelden vertelt ons dat wij in beweging moeten komen zodat niemand meer hoeft onder te duiken om wie hij is of wil zijn. Want leven zonder vrees geeft vrijheid. Daarom laten wij ons door niets weerhouden om te herdenken', zegt burgemeester Ahmed Marcouch over de andere manier van herdenken.

'Deze coronaperiode beperkt ons allemaal in onze vrijheid. En allemaal met hetzelfde doel: wij dragen bij aan de strijd tegen een nieuwe onbekende dreiging van ons leven en dat van onze geliefden. Dit maakt onze verbondenheid intenser, ook met de slachtoffers van de oorlog. Daar draagt #mijn2minuten aan bij.'

Maandag 4 mei deelt Marcouch zijn 2 minuten op muziek van het Gelders Orkest. 'Wat zou het mooi zijn als we met elkaar onze gevoelens en gedachten over toen en nu met elkaar delen', stelt De Jong. 'Dat kan niet fysiek, maar wel vanuit huis.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem blijft bewoners inschrijven op probleemcamping: 'Ben hier echt boos over'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Sinds de gemeenteraad nieuwe permanente bewoning verbood op 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn er inmiddels vier mensen ingeschreven, blijkt uit mailwisselingen van SP-raadslid Sarah Dobbe met de gemeente. "We weten ervan", reageert verantwoordelijk wethouder Ronald Paping.
 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

  15 juli 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend