Logo De Belofte

ARNHEM - De coronacrisis wordt misbruikt om 'toch weer meer migranten' naar Arnhem te laten komen. Dat stelt PVV-fractievoorzitter Coen Verheij in zijn vragen aan het stadsbestuur. 'Met enige verbazing' heeft hij kennisgenomen van het collegestandpunt over vluchtelingen in Griekse kampen.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp liet de gemeenteraad onder meer weten dat Arnhem de deur niet dicht doet voor de opvang van vluchtelingen. Zij benadrukt wel dat andere gemeenten in de regio ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen omdat Arnhem al voldoende doet 'op alle onderdelen van de vluchtelingenketen'. 'Zij zijn nu aan zet.'

'Kwetsbare vluchtelingen'

Ook wordt gesproken over het evacueren van kwetsbare vluchtelingen op de Griekse eilanden die daar onder 'erbarmelijke omstandigheden' verblijven. 'Voordat zij slachtoffer worden van het coronavirus.'

Bouwkamp zegt het kabinet te willen steunen om met name kinderen en ouderen 'een plek te geven in onze maatschappij'. Zij sluit zich dan ook aan bij the coalition of the willing om mee te denken en te werken aan de opvang van verweesde vluchtelingenkinderen.

Zie ook: Arnhem wil alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangen

Die brief is Verheij in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens hem is de coalition of the willing juist opgericht om het kabinet onder druk te zetten. Hij vraagt zich af waarom Arnhem de premier niet steunt in zijn positie dat 'de opvang van alleenstaande kinderen in Nederland niet aan de orde is'.

Ook vraagt Verheij zich af of Arnhem haar 'onderhandelingspositie niet verzwakt' door de deur niet dicht te doen. 'Daardoor kunnen andere gemeenten makkelijker nee zeggen.'

'Afhoudendheid voor de bühne'

Verheij meent dat het college 'afhoudendheid voor de bühne' veinst. Hij verwijst bovendien naar een NOS-publicatie waaruit zou blijken dat 92 procent van de verweesde kinderen jongens tussen de veertien en achttien jaar zijn.

Het merendeel komt uit Afghanistan. 'Het heeft er alle schijn van dat deze kinderen vooruit zijn gestuurd om later de rest van de familie over te laten komen met behulp van gezinshereniging', vindt Verheij.

'Gezondheid eigen inwoners eerst'

Verheij wijst erop dat Arnhem al een groot tekort heeft aan pleeggezinnen. 'Met deze nieuwe weeskinderen zullen de wachtlijsten alleen maar stijgen.'

Ook stelt Verheij dat het onduidelijk is in hoeverre corona al heeft toegeslagen in de Griekse vluchtelingenkampen. De gezondheid en 'wellicht de levens' van de eigen inwoners moeten volgens hem nu op de eerste plaats staan.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Handtekeningen voor visboer André brengen wethouder toch weer in actie

  15 januari 2021
  ARNHEM - Sandra Mekkelholt verzamelde 677 handtekeningen om de rijdende viskraam van André de Visscher weer elke week een plekje te gunnen in haar wijk Schuytgraaf. Die bracht ze dondermiddag naar wethouder Ronald Paping. En met enig succes. In het gesprek dat daarop volgde, beloofde Paping uit te willen zoeken of er niet elders in de wijk een mogelijkheid voor André is.
 • Marcouch geen kandidaat PvdA-leiderschap: 'Ik omarm Arnhem met huid en haar'

  14 januari 2021
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is geen kandidaat om de donderdag opgestapte Lodewijk Asscher op te volgen als landelijk partijleider. Zijn naam zong rond in de wandelgangen, maar daar kan nu een streep doorheen. "Stop met mijn naam te noemen. Ik omarm Arnhem met huid en haar", maakt de burgervader duidelijk dat zijn focus op de Rijnstad ligt.
 • 'Hij heeft alles wat nodig is', collega's zien Ahmed Marcouch als ideale PvdA-leider

  14 januari 2021
  ARNHEM - Is Ahmed Marcouch de gedroomde kandidaat om Lodewijk Asscher op te volgen als partijleider van de PvdA? Nu de vacature vacant is, duikt de naam van de populaire Arnhemse burgervader op in het geruchtencircuit. Partijgenoten uit de regio denken dat hij het goed zou doen.
 • 'Laten we geen wereldpolitiek bedrijven', debat over kernwapens in Arnhem

  14 januari 2021
  ARNHEM - Kernwapens moeten worden verboden en volledig worden uitgebannen. Die uitspraak deed de Arnhemse gemeenteraad woensdagavond. De gemeente sluit zich daarvoor aan bij een internationaal appèl van steden en roept de eigen regering op het VN-kernwapenverdrag te ondertekenen en ratificeren.
 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend