Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhemmers kunnen sinds maandag hun grofvuil gratis laten ophalen. Het is een idee van wethouder Cathelijne Bouwkamp die over de openbare ruimte gaat. Mensen kunnen maximaal drie keer de gratis ophaalservice inschakelen, mits ze dit voor 1 juli opgeven.

'We merken dat mensen sinds de coronacrisis meer thuis zijn en daardoor meer afval maken', legt Bouwkamp uit. 'Ook gaan ze hun kelder, zolder of schuurtje opruimen en zitten dan met veel grofvuil.'

Mensen zetten dat vaak gewoon op straat, constateert Bouwkamp. Dat stapelt zich rondom ondergrondse containers volgens haar soms zo op dat mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten hun afval niet eens meer weg kunnen brengen. 'Dus het is echt noodzakelijk dat we dit met elkaar beter op orde gaan houden.'

Zie ook: Nog oude troep in de kelder of op zolder? Arnhem komt het gratis ophalen

Bedden op straat

En op sommige plekken ging dat niet goed. 'We zagen dat mensen niet alleen een vuilniszak, maar complete bedden en kasten buitenzetten', zegt een woordvoerder. Zo'n bed of kast maakt het heel aantrekkelijk om er nog wat grofvuil naast te zetten en dat wilde Arnhem voorkomen. In plaats van de 36,50 euro die mensen normaal gesproken betalen voor het ophalen van grofvuil, is het nu gratis voor mensen die zich melden op de website van de gemeente. Al bijna zeshonderd mensen hebben zich aangemeld voor de service, laat Bouwkamp weten.

Beluister hier het interview met wethouder Cathelijne Bouwkamp:

Er is in Arnhem al eerder een proef gedaan met gratis grofvuil ophalen. Die evaluatie is nog niet afgerond. 'Hopelijk binnen een paar weken', zegt een woordvoerder. Bij de gemeente zijn zogenoemde hotspots bekend, waarvan de wijk Malburgen er een is. De vraag is dus of Arnhem na de termijn van 1 juli de service niet moet verlengen. 'Eerst maar eens kijken hoe we met elkaar in een beetje een schone stad door die coronacrisis heenkomen', stelt Bouwkamp.

Afvalprobleem

Als het aan Arnhem Centraal ligt, komt die verlening er. 'We moeten met elkaar de wijk schoonhouden', zegt Martijn van Butselaar van de lokale partij. 'Nu zien mensen die een bed op straat zetten: hé, dat wordt toch wel opgehaald.' Dat gaat volgens hem 'als een lopend vuurtje' door de wijk, wat meer afvaldumpingen in de hand werkt. Hij pleit er daarom voor om ook na 1 juli twee of drie keer per jaar gratis grofvuil op te blijven halen.

Van Butselaar vraagt al langere tijd aandacht voor het Arnhemse afvalbeleid. Met onder meer foto's op sociale media wil hij de toenemende vervuiling op straat laten zien. Als de Arnhemmer straks per 1 juli moet gaan betalen per zak restafval die hij wegbrengt, verwacht Van Butselaar een toename van afval op straat.

Per 1 juli betalen per afvalzak?

Of die invoering van diftar per 1 juli doorgaat is de vraag. PvdA en D66 lieten eerder weten dat Bouwkamp daarvoor haar communicatie richting de stad moet verbeteren. Als één van beide partijen haar steun intrekt, betekent dat waarschijnlijk dat de voorstanders hun meerderheid verliezen.

Vooralsnog zien beide beide partijen geen verbetering in die communicatie. PvdA-raadslid Vincent Bouma denkt dat het college vanwege corona momenteel 'meer dan druk is met belangrijkere zaken'.

Zie ook: Arnhems afvalplan gaat voorlopig door, maar wethouder moet stad meekrijgen

Bouma kan zich daarom voorstellen dat zijn partij 'niet negatief' tegenover een voorstel van het college zou staan om de invoering van het betalen per afvalzak uit te stellen. Een voorstel daartoe vanuit zijn eigen partij, hoeven we op dit moment nog niet te verwachten.

En ook raadslid Maarten Venhoek (D66) 'merkt nog niet veel' van de verbeterde communicatie. 'Zie daarvoor ook de foto's van afvaldumpingen die weer in de media en op Twitter langskwamen.'

Zie ook: Bram doet in één maand honderd meldingen van afvaldumping in Arnhem

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Brigit Oomes, Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend