Logo De Belofte

ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.

Al ruim 30 jaar ligt de vervuilde grond op en om het terrein van de Arnhemse woonwagenbewoners. Na gesprekken in januari hierover leek de nu voorliggende optie op de meeste instemming van de kampbewoners te kunnen rekenen.

Ook alle politieke partijen lieten toen al aan Omroep Gelderland weten een dergelijk plan te zullen steunen. Wel wezen zij erop dat het college nog met een voorstel moest komen. Dat ligt er nu.

Zie ook: Massale politieke steun voor saneren gifgrond bij Arnhems woonwagenkamp

De totale kosten van het plan zijn 3,9 miljoen euro. Daarvoor wordt voor 2,2 miljoen euro uit bestaande reservepotjes gehaald. De overige 1,7 miljoen euro komt uit de algemene spaarpot. Die is in Arnhem toch al niet rijkelijk gevuld, en de gemeente stond al voor een grote uitdaging om onder meer de opnieuw oplopende zorgkosten het hoofd te bieden.

Zie ook: Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

'Te lang laten voortduren'

'Maar dat die grondwal weg moet, stond vanaf het begin vast', laat Bouwkamp weten. 'Als overheid hebben wij die situatie veel te lang laten voortduren.'

Er wordt bovendien een nieuwe indeling van het kamp voorgesteld in een halve cirkelopstelling. Dat creëert veertien plekken, met ruimte voor een groen voorterrein. Daar kunnen eventueel nog drie extra plekken komen.

De gemeenteraad moet nu instemmen met het plan. Gezien de eerdere reacties, lijkt dat een formaliteit. Ook van de kampbewoners wordt twee derde meerderheid gevraagd. Daar bestond onderling nog onenigheid over de beschikbare staanplaatsen. Volgens sommigen zouden dat er te weinig zijn. Zij willen plek voor al hun kinderen.

'Minimaal dezelfde ruimte'

'Maar zover ik weet, gaat iedereen er nu in mee', zegt kampbewoonster Maran Onderwaater. 'Bij nader inzien, zien ze zelf ook wel dat dat niet kan.'

Of dat zo is, is de vraag. 'Ik wil minimaal dezelfde ruimte houden', stelt medebewoner Joop te Braak. Ook de drie woonwagens aan de voorzijde ziet hij niet zitten. 'Dan zit je daar tegenaan te kijken.'

Onderwaater is blij dat Bouwkamp 'doet wat ze beloofd heeft'. En ook over het tempo van het proces in de afgelopen periode is ze tevreden.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend