Logo De Belofte

ARNHEM - Miljoenen moesten er extra in het Arnhemse gemeentehuis worden gepompt om de moderniserings- en duurzaamheidsambities van het stadsbestuur waar te maken. En dus trapte wethouder Jan van Dellen op de rem. Een natuurlijke reactie, zo lijkt het. Maar is dat ook de logische, rationele keuze?

Daarvoor is dieper inzicht in de cijfers nodig, en die heeft de wethouder niet gegeven. Ook in de ondervraging van Omroep Gelderland laat Van Dellen niet het financiële achterste van zijn tong zien.

'Terugverdienen van de investering is het grootste probleem', stelt hij. Vooralsnog zonder dit te onderbouwen. Vervolgens heeft D66 hem hier vragen over gesteld, waardoor er ongetwijfeld binnen enkele weken alsnog een uitleg komt.

Zie ook: D66 wil meer uitleg over afblazen renovatie Arnhems stadhuis

Incidenteel vs structureel

Als we kijken naar de informatie die de wethouder wel heeft verstrekt, dan gaat het om een forse verhoging van 14 tot 18 miljoen euro op de investeringskosten. Maar die zijn eenmalig. Terwijl aan het plan ook een besparing hing op met name de huur van het stadskantoor, waar nu nog een deel van de ambtenaren werkt. Daar betaalt de gemeente zo'n 5,7 miljoen euro per jaar voor, en die kosten zijn structureel.

Die investeringskosten hoeven ook niet in één keer te worden afgerekend. De gemeente heeft de gewoonte dat over 20 jaar te spreiden. In eerdere berekeningen liet de gemeente zien dat de totale jaarlijkse lasten 1,3 miljoen euro omlaag zouden gaan ten opzichte van de huur van het stadskantoor. Dat is inclusief de investeringskosten en bijhuur van kantoorruimte voor een deel van de ambtenaren voor wie geen plek zou zijn in het vernieuwde gemeentehuis.

Over 20 jaar betekent dit dat er nog 26 miljoen euro ruimte zit om in elk geval niet duurder uit te zijn. Die 18 miljoen euro extra, plus de risico's die Van Dellen daar nog bij ziet, passen daar best in. Tenzij er andere financiële haken en ogen aan het licht zijn gekomen. Maar die heeft de wethouder niet benoemd. En die informatie heeft de raad en u als burger natuurlijk wel nodig om te weten of er verstandig met belastinggeld wordt omgegaan.

Financiële lol

Maar de echte financiële lol begint natuurlijk als 'de hypotheek' na 20 jaar is afbetaald. Vanaf dat moment kunnen er miljoenen worden bespaard. En we mogen er toch vanuit gaan dat een goed gerenoveerd stadhuis een stuk langer meegaat dan 20 jaar.

Ondertussen werkt de wethouder aan een alternatief plan. Daarin worden de ambities stapsgewijs ingevoerd. En wie weet wordt dat een veel beter plan dan er nu ligt. Maar volgens Van Dellen leidt dat in elk geval tot hogere investeringskosten vanwege de fasering, meer overlast en minder huisvestingsvoordelen.

Kortom, we zijn erg benieuwd naar de details achter de verschillende scenario's. Het gaat tenslotte om veel belastinggeld en een flinke investering in duurzaamheid.

Zie ook: Renovatie Arnhems stadhuis gaat niet door: 14 tot 18 miljoen euro tekort

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Deel jeugdzorgmaatregelen van tafel; Arnhem moet eerst met visie komen

  09 juli 2020
  ARNHEM - Wethouder Hans de Vroome zal even pas op de plaats moeten maken met een deel van zijn voorgenomen jeugdzorgmaatregelen, besloot de Arnhemse gemeenteraad. In verschillende onderzoeken wordt de gemeente een gebrek aan visie, samenhang en sturing verweten. En als je niet weet waar je naartoe wilt, kun je ook geen passende maatregelen bepalen, is de redenering.
 • Woonbootbewoners moeten nog steeds weg, maar krijgen iets meer lucht

  09 juli 2020
  ARNHEM - De vijftien woonbootbewoners van de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem moeten daar weg, stelde de gemeenteraad woensdagavond definitief vast. Zij liggen daar ongewenst en vooral onveilig. Het gebied moet zich doorontwikkelen als bedrijfshaven. Wel wordt er meer ruimte geboden in de zoektocht naar alternatieven voor de waterwoningen.
 • Er komt een vuurwerkshow in Arnhem met jaarwisseling

  09 juli 2020
  ARNHEM - Geen straal, bal of knal mag er meer te horen of te zien zijn tijdens de aankomende jaarwisseling in de Rijnstad. Arnhem koos woensdagavond voor een totaalverbod op particulier vuurwerk. Wel moet er een centrale vuurwerkshow op de Rijn komen, tussen de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug.
 • Definitief: Arnhemse politiek stemt Zwarte Piet weg

  09 juli 2020
  ARNHEM - Als er zwarte pieten meedoen in de Arnhemse intocht, zal de gemeente daar geen steun aan verlenen. Dat voorstel kon op voorhand op een meerderheid rekenen en dat werd woensdagavond tijdens de stemming door de gemeenteraad bevestigd. Of dat betekent dat een piet in zwarte of bruine vorm daadwerkelijk zal ontbreken, is de vraag.
 • Arnhemse wethouder doorstaat motie van afkeuring

  08 juli 2020
  ARNHEM - Een motie van afkeuring tegen het Arnhemse jeugdzorgbeleid van wethouder Hans de Vroome kon woensdagavond op weinig steun rekenen. Naast indiener SP, stemde alleen de PVV voor. In de ogen van de socialisten wil de wethouder vasthouden aan bezuinigingsmaatregelen, ondanks dat de zorgtekorten meevallen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven, maar weer een 8-5'je

  09 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, aan met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
 • Deel jeugdzorgmaatregelen van tafel; Arnhem moet eerst met visie komen

  09 juli 2020
  ARNHEM - Wethouder Hans de Vroome zal even pas op de plaats moeten maken met een deel van zijn voorgenomen jeugdzorgmaatregelen, besloot de Arnhemse gemeenteraad. In verschillende onderzoeken wordt de gemeente een gebrek aan visie, samenhang en sturing verweten. En als je niet weet waar je naartoe wilt, kun je ook geen passende maatregelen bepalen, is de redenering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend