Logo De Belofte

EPE - ​Ze hebben er lang op moeten wachten, maar Epe krijgt als laatste gemeente in Gelderland een beiaardier. De gemeenteraad stemde vorige week in met een voorstel om jaarlijks 5.000 euro extra aan de Grote Kerk te geven, zodat het carillon bespeeld kan worden door een beiaardier. 'Het is het helemaal waard. Wij zijn echt razend enthousiast', aldus Ben Jonker van de kerk.

'In Gelderland zijn slechts drie gemeentes zonder beiaardier. Twee omdat de kerkklokken niet bespeeld kunnen worden en Epe', legt Jonker uit. 'Tot 1995 was de gemeente de eigenaar van de klokken, maar daarna werden deze overgedragen aan de Grote Kerk. Toen bestond het carillon nog uit 12 klokken. Inmiddels is het uitgebreid naar dertig'.

Momenteel wordt het carillon automatisch bespeeld met liederen die niet speciaal voor dit klokkenspel zijn geschreven. En dat is volgens Jonker zonde. 'We zijn nu kei hard aan het werk. Want we moeten een heel speelschema maken en beiaardier Jan-Willem Achterkamp is druk aan de slag om muziek te schrijven', laat Jonker weten.

tekst gaat verder na de video

Cultureel erfgoed

Volgens de VVD, die extra geld vroeg voor het carillon, is het klokkenspel cultureel erfgoed. 'De klokken moeten gewoon bespeeld worden', vindt fractievoorzitter Ruud Jager.

Jonker is het hier mee eens. 'In het carillon zitten hele bijzondere klokken', legt hij uit. 'Zo zijn we in het bezit van de oudste klok van de Veluwe en één van de oudste klokken van Nederland. Deze komt helemaal uit de 14e eeuw.'

Bezoekers

Naast het bespelen van de klokken, wil de Grote Kerk het geld ook gebruiken om activiteiten te organiseren. 'We willen excursies en rondleidingen gaan geven. Daarnaast willen we schoolklassen uitnodigen om langs te komen', vertelt Jonker enthousiast.

'Hoe leuk is dat? Dan kan de klas mee kijken bij de beiaardier, de kerktoren beklimmen en ondertussen leren over dit bijzondere instrument.'

Het laatste nieuws uit Epe

  • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

    06 mei 2021
    VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
  • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

    19 februari 2021
    EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
  • Wethouder zwaar onder vuur om 'liegen' en wissen van appjes

    18 februari 2021
    EPE - Het belooft een spannende avond te worden voor wethouder Robert Scholten uit Epe. Hij moet zich in twee debatten verantwoorden naar de gemeenteraad, omdat zijn integriteit in het geding is. De wethouder zou onder meer hebben gelogen.
  • Kiezen hoeveel je betaalt voor je afval in Epe

    02 februari 2021
    EPE - Op vier plekken in Epe kunnen inwoners straks hun afval kwijt bij zogenoemde milieuparkjes. Er is plek voor alle soorten afval. Voor grofvuil kun je kiezen tussen een grote of een kleine zak. Wie het zelf wegbrengt, merkt dat uiteindelijk in de portemonnee.
  • Epe wil ruimte bieden voor starters

    28 januari 2021
    EPE - Om starters op de woningmarkt meer mogelijkheden te geven, wil de gemeente Epe hen tegemoetkomen. Dat kan door middel van een starterslening, die maximaal 12 procent is van de koopsom.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend