Logo De Belofte

ARNHEM - Verschillende actiegroepen hebben maandag een actie op touw gezet bij de Blauwe Golven om bomen te planten op braakliggende stukken grond. Er moeten twee bosjes en een klein plantsoen komen. De bosjes worden onder meer vernoemd naar politici die verbonden zijn aan de discussie rondom het bomenbeleid in Arnhem. 'Er wordt te lang gesteggeld, zonder enig resultaat.'

Zo zijn er bordjes geplaatst met 'Jan van Dellen Plantsoen' en 'Cathelijne Bouwkamp Bosje', verwijzend naar twee Arnhemse wethouders. Ook is er het 'Jan van der Meer Biomassabosje', naar de Gelderse gedeputeerde die betrokken is bij de besluitvorming rondom de veelbesproken biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard.

Wat er moet gebeuren met het 'grootste omgevingskunstwerk van Nederland', ontworpen door Peter Struycken in de jaren 70, is al jaren voer voor discussie. In april besloot de gemeenteraad dat de Blauwe Golven behouden moeten blijven, en er in beperkte mate groen aan het gebied zal worden toegevoegd. In de eerste helft van volgend jaar komt het college met een uitgewerkt voorstel. Over de financiering van het project bestaat nog altijd onduidelijkheid.

'Gesteggel zonder resultaat'

Mark Bosch van Behoud Bomen Arnhem vertelt over zijn beweegredenen achter de actie. Hij wil een duidelijk signaal geven aan de gemeente. Er gebeurt volgens hem te weinig. 'Er wordt te lang gesteggeld, zonder enig resultaat. Maak van de Blauwe Golven weer een kunstwerk waar Arnhem trots op kan zijn.'

Tekst gaat door onder de afbeelding:

Afbeelding
Het planten van het 'parkje' tijdens de actie Foto: Mark Bosch

Er zijn volgens Bosch voor de herinrichting van het Roermondsplein tientallen platanen gekapt die eigenlijk hadden kunnen blijven staan. 'Er is heel hard verbetering beloofd. Maar we zijn nu bijna een jaar verder, en het ligt er nog steeds troosteloos bij.' Het is een rommeltje geworden, stelt Bosch. 'De vraag is of dat de bedoeling was van het kunstwerk.'

'Attractie voor de stad'

Bosch wil dat de beloofde vergroening plaatsvindt en dat de fontein in ere wordt hersteld. 'De hele Blauwe Golven moeten echt een attractie voor de stad worden.' Hij hoopt met de actie te bereiken dat Arnhemmers 'gaan begrijpen wat er aan de hand is in hun stad'. Ook gaat hij ervan uit dat de gemeente 'de handschoen oppakt'.

Een bewoner van de naastgelegen Du Soleil-flat vertelt tijdens de actie dat hij zich met name door GroenLinks behoorlijk in de steek gelaten voelt. 'Die partij heeft de afgelopen twee jaar niets voor elkaar gekregen op milieugebied.'

Er waren ongeveer twintig mensen bij de actie aanwezig, onder hen geen politici.

Beluister hier het interview met Mark Bosch:
https://audiomack.com/song/rtvarnhem/mark-bosch-actie-behoud-bomen-arnhem-blauwe-golven

Beluister hier de geluidsfragmenten tijdens de actie:
https://audiomack.com/song/rtvarnhem/cathelijne-bouwkamp-bosje

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner RTV Arnhem, Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Intimidatie en machtsmisbruik' binnen D66 in Arnhem

  06 juli 2020
  ARNHEM - Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen. Daarvan zou sprake zijn binnen de Arnhemse afdeling van D66, vertellen oud-bestuursleden aan Omroep Gelderland. Het echte verhaal waarom vrijwel het voltallige bestuur vertrok, mag volgens hen niet worden verteld. En het zou niet de eerste keer zijn, dat zaken onder druk verzwegen moesten worden, beweren de oud-bestuursleden. Een gang van zaken die door zowel de fractie als het huidige interim-bestuur ten stelligste wordt ontkend.
 • D66-top herkent zich niet in intimidatie en machtsmisbruik: 'Leden weggezet als onbenullen'

  06 juli 2020
  ARNHEM - Zowel de fractie als het huidige interim-bestuur van D66 Arnhem herkennen zich niet in het door drie oud-bestuursleden geschetste beeld van een onveilige omgeving binnen de eigen afdeling. Volgens hen zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen, lieten ze Omroep Gelderland weten. Volgens de fractie hebben zij bovendien 'enkele feitelijkheden' onjuist weergegeven.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • 'Gênant' Arnhems zorgdebat ontregeld door SP'er Elfrink

  02 juli 2020
  ARNHEM - In de Arnhemse gemeenteraad werd woensdag gesproken over maatregelen rondom de oplopende zorgkosten. Maar in de ogen van zijn collega's werd het debat dusdanig ontregeld door fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP), die zich niet aan de aanwijzingen van de voorzitter wenste te houden, dat er van een inhoudelijk gesprek nauwelijks sprake was.
 • Gemeenten trekken aan de bel: 'Er is geen vet meer op de botten'

  02 juli 2020
  ARNHEM - Gemeenten in heel het land luiden de noodklok. Het water stond hen al aan de lippen en daar is de coronacrisis nog bovenop gekomen. Donderdag vragen ze tijdens een landelijke actiedag aandacht voor hun benarde financiële situatie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wijchen voorspelt bezuinigingen omdat Den Haag te weinig financiële hulp biedt

  07 juli 2020
  WIJCHEN - Het geld uit Den Haag dat de gemeente Wijchen nodig heeft om rond te komen, komt maar niet. De begroting voor volgend jaar is weliswaar nog sluitend, maar vanaf 2022 verwacht het gemeentebestuur structurele tekorten. Gevolg: bezuinigingen.
 • Westervoortse wethouder Theo Kampschreur stapt op

  07 juli 2020
  WESTERVOORT - Vanwege de oplopende financiële tekorten bij de gemeente Westervoort heeft wethouder Theo Kampschreur besloten bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen en af te treden. Vorig jaar was er al een groot tekort, dit jaar zal dat oplopen tot ongeveer 3 miljoen euro.
 • CU Nunspeet roept op: 'politie, werk mee aan Handle with Care!'

  07 juli 2020
  NUNSPEET - Op advies van de landelijke politie werkt de politie op de Noord-Veluwe niet mee aan Handle with Care. Dat vindt de ChristenUnie (CU), evenals het college van burgemeester en wethouders, teleurstellend. De lokale fractie trekt daarom aan de bel bij de fractie in de Tweede Kamer. “Misschien kan de landelijke politie vanuit het kabinet aangespoord worden dit standpunt te herzien,” vindt CU-raadslid Jennifer Elskamp.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • 'Intimidatie en machtsmisbruik' binnen D66 in Arnhem

  06 juli 2020
  ARNHEM - Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen. Daarvan zou sprake zijn binnen de Arnhemse afdeling van D66, vertellen oud-bestuursleden aan Omroep Gelderland. Het echte verhaal waarom vrijwel het voltallige bestuur vertrok, mag volgens hen niet worden verteld. En het zou niet de eerste keer zijn, dat zaken onder druk verzwegen moesten worden, beweren de oud-bestuursleden. Een gang van zaken die door zowel de fractie als het huidige interim-bestuur ten stelligste wordt ontkend.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend