Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhemse bedrijven en vastgoedeigenaren moeten miljoenen extra aan lokale belasting betalen. Huurders gaan er juist flink op vooruit. Dat staat in de tegenbegroting die de SP deze week presenteert. Ook worden daarin alle zorgbezuinigingen teruggedraaid en hoeven mensen met een laag inkomen geen eigen risico meer te betalen.

door Huibert Veth

Het college wil de komende jaren 4,5 miljoen euro tot 7 miljoen euro per jaar op zorg bezuinigingen. Dat wil de SP allemaal van tafel. Daar bovenop wil de partij regelen dat mensen met een laag inkomen geen eigen risico hebben en gratis tandzorg. Ook mogen ze in daluren gratis met het openbaar vervoer reizen.

De heffing van de lokale lasten gaat bij de SP compleet op de schop. De afvalstoffenheffing wordt voor twee derde gekoppeld aan de ozb. De helft daarvan gaat naar woningeigenaren, de andere helft naar eigenaren van niet-woningen. Daardoor gaan ook bedrijven meebetalen aan de afvalverwerking. Ook de rioolheffing gaat van de gebruiker naar de eigenaar van een pand.

Huurders gaan erop vooruit

Huurders bezitten geen woning en zijn daardoor veel voordeliger uit. Zij betalen nog maar 90 euro per jaar aan lokale lasten. Dat scheelt ongeveer 70 procent. Voor mensen met een eigen koopwoning geldt voor het goedkopere segment een belastingvoordeel van ongeveer 100 euro per jaar. Heeft je huis een waarde van een miljoen euro, dan betaal je een kleine 200 euro meer.

Rekening bij bedrijven en verhuurders

Verhuurders zijn duurder uit. Hun lasten stijgen per woning jaarlijks met zo'n 150 euro, dat is rond de 35 procent. Maar de rekening wordt vooral neergelegd bij de eigenaren van niet-woningen. Daaronder vallen bijvoorbeeld winkelruimten, kantoren en fabrieken. Zij moeten tussen de 47 procent en 67 procent meer gaan betalen. Daarmee wil de partij bovendien 10 miljoen euro extra aan inkomsten binnenhalen.

Jaarlijks referendum

Ook wil de SP een jaarlijks referendum en een versterking van de lokale journalistiek. Verder wordt er geld uitgetrokken voor ondersteuning van kleine ondernemers en wijkagenten. 

De SP rekent voor dat zij met het voorstel zelfs meer toevoegt aan de gemeentelijke spaarpot dan het college, met daarin VVD en D66. Maar daarbij rekenen zij de extra miljoenen die het Rijk in september aan Arnhem in het vooruitzicht stelde al mee. Zou het stadsbestuur dit ook doen, is het jaarlijkse saldo wel degelijk enkele miljoenen positiever dan dat van de socialisten.

Tijdens de begrotingsbehandelingen in de gemeenteraad zal er de komende weken over het voorstel worden gestemd. De kans dat dit het haalt, lijkt klein.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend