Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhemse bedrijven en vastgoedeigenaren moeten miljoenen extra aan lokale belasting betalen. Huurders gaan er juist flink op vooruit. Dat staat in de tegenbegroting die de SP deze week presenteert. Ook worden daarin alle zorgbezuinigingen teruggedraaid en hoeven mensen met een laag inkomen geen eigen risico meer te betalen.

door Huibert Veth

Het college wil de komende jaren 4,5 miljoen euro tot 7 miljoen euro per jaar op zorg bezuinigingen. Dat wil de SP allemaal van tafel. Daar bovenop wil de partij regelen dat mensen met een laag inkomen geen eigen risico hebben en gratis tandzorg. Ook mogen ze in daluren gratis met het openbaar vervoer reizen.

De heffing van de lokale lasten gaat bij de SP compleet op de schop. De afvalstoffenheffing wordt voor twee derde gekoppeld aan de ozb. De helft daarvan gaat naar woningeigenaren, de andere helft naar eigenaren van niet-woningen. Daardoor gaan ook bedrijven meebetalen aan de afvalverwerking. Ook de rioolheffing gaat van de gebruiker naar de eigenaar van een pand.

Huurders gaan erop vooruit

Huurders bezitten geen woning en zijn daardoor veel voordeliger uit. Zij betalen nog maar 90 euro per jaar aan lokale lasten. Dat scheelt ongeveer 70 procent. Voor mensen met een eigen koopwoning geldt voor het goedkopere segment een belastingvoordeel van ongeveer 100 euro per jaar. Heeft je huis een waarde van een miljoen euro, dan betaal je een kleine 200 euro meer.

Rekening bij bedrijven en verhuurders

Verhuurders zijn duurder uit. Hun lasten stijgen per woning jaarlijks met zo'n 150 euro, dat is rond de 35 procent. Maar de rekening wordt vooral neergelegd bij de eigenaren van niet-woningen. Daaronder vallen bijvoorbeeld winkelruimten, kantoren en fabrieken. Zij moeten tussen de 47 procent en 67 procent meer gaan betalen. Daarmee wil de partij bovendien 10 miljoen euro extra aan inkomsten binnenhalen.

Jaarlijks referendum

Ook wil de SP een jaarlijks referendum en een versterking van de lokale journalistiek. Verder wordt er geld uitgetrokken voor ondersteuning van kleine ondernemers en wijkagenten. 

De SP rekent voor dat zij met het voorstel zelfs meer toevoegt aan de gemeentelijke spaarpot dan het college, met daarin VVD en D66. Maar daarbij rekenen zij de extra miljoenen die het Rijk in september aan Arnhem in het vooruitzicht stelde al mee. Zou het stadsbestuur dit ook doen, is het jaarlijkse saldo wel degelijk enkele miljoenen positiever dan dat van de socialisten.

Tijdens de begrotingsbehandelingen in de gemeenteraad zal er de komende weken over het voorstel worden gestemd. De kans dat dit het haalt, lijkt klein.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend