Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhemse bedrijven en vastgoedeigenaren moeten miljoenen extra aan lokale belasting betalen. Huurders gaan er juist flink op vooruit. Dat staat in de tegenbegroting die de SP deze week presenteert. Ook worden daarin alle zorgbezuinigingen teruggedraaid en hoeven mensen met een laag inkomen geen eigen risico meer te betalen.

door Huibert Veth

Het college wil de komende jaren 4,5 miljoen euro tot 7 miljoen euro per jaar op zorg bezuinigingen. Dat wil de SP allemaal van tafel. Daar bovenop wil de partij regelen dat mensen met een laag inkomen geen eigen risico hebben en gratis tandzorg. Ook mogen ze in daluren gratis met het openbaar vervoer reizen.

De heffing van de lokale lasten gaat bij de SP compleet op de schop. De afvalstoffenheffing wordt voor twee derde gekoppeld aan de ozb. De helft daarvan gaat naar woningeigenaren, de andere helft naar eigenaren van niet-woningen. Daardoor gaan ook bedrijven meebetalen aan de afvalverwerking. Ook de rioolheffing gaat van de gebruiker naar de eigenaar van een pand.

Huurders gaan erop vooruit

Huurders bezitten geen woning en zijn daardoor veel voordeliger uit. Zij betalen nog maar 90 euro per jaar aan lokale lasten. Dat scheelt ongeveer 70 procent. Voor mensen met een eigen koopwoning geldt voor het goedkopere segment een belastingvoordeel van ongeveer 100 euro per jaar. Heeft je huis een waarde van een miljoen euro, dan betaal je een kleine 200 euro meer.

Rekening bij bedrijven en verhuurders

Verhuurders zijn duurder uit. Hun lasten stijgen per woning jaarlijks met zo'n 150 euro, dat is rond de 35 procent. Maar de rekening wordt vooral neergelegd bij de eigenaren van niet-woningen. Daaronder vallen bijvoorbeeld winkelruimten, kantoren en fabrieken. Zij moeten tussen de 47 procent en 67 procent meer gaan betalen. Daarmee wil de partij bovendien 10 miljoen euro extra aan inkomsten binnenhalen.

Jaarlijks referendum

Ook wil de SP een jaarlijks referendum en een versterking van de lokale journalistiek. Verder wordt er geld uitgetrokken voor ondersteuning van kleine ondernemers en wijkagenten. 

De SP rekent voor dat zij met het voorstel zelfs meer toevoegt aan de gemeentelijke spaarpot dan het college, met daarin VVD en D66. Maar daarbij rekenen zij de extra miljoenen die het Rijk in september aan Arnhem in het vooruitzicht stelde al mee. Zou het stadsbestuur dit ook doen, is het jaarlijkse saldo wel degelijk enkele miljoenen positiever dan dat van de socialisten.

Tijdens de begrotingsbehandelingen in de gemeenteraad zal er de komende weken over het voorstel worden gestemd. De kans dat dit het haalt, lijkt klein.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend