Logo De Belofte

ARNHEM - De invalide Marco Simon moest zaterdagavond uitgaanscafé Bloopers op de Arnhemse Korenmarkt verlaten vanwege zijn rolstoel. Dat laat Mathijs Jonkers, die met hem op stap was, via Twitter weten. 'Mogen mensen zonder benen niet naar binnen bij een horecagelegenheid?'

door Huibert Veth

Toen Simon met zijn vriendengroep het café binnenkwam moest hij van de uitsmijter 'maar in het hoekje gaan staan met zijn rolstoel', zegt Jonkers. 'Zelfs voor een kamerplant zou het treurig zijn om hem daar neer te zetten.'

Omdat Simon er volgens Jonkers erg van geniet om te dansen in zijn rolstoel, zijn ze toch bij de dj gaan staan. Vervolgens moesten zij de kroeg verlaten 'omdat het te druk was', of bij de deur gaan staan, vertelt Jonkers. 'Mogen mensen met een rolstoel niet dansen in een drukke club?'

Raadsleden verontwaardigd

Jonkers uitte zijn onvrede over dit beleid, waarop zij de kroeg werden uitgezet. 'Op basis van welke argumentatie mag een horecagelegenheid een invalide man eruit knikkeren? Mag dat in Arnhem?' vraagt Jonkers zich af.

Arnhemse raadsleden van GroenLinks, VVD en PvdA reageren verontwaardigd op het bericht. D66 adviseert om het incident aan te kaarten bij het Meldpunt discriminatie en pesten. Jonkers heeft maandagmiddag een telefonische afspraak met wethouder Martien Louwers.

Ook de Eindhovense fractievoorzitter Murat Memis (SP) was getuige van het incident. Reden voor de Arnhemse SP-leider Gerrie Elfrink om hier vragen over te stellen aan het college. Als het druk wordt, moet een café volgens hem 'simpelweg geen mensen meer binnenlaten, en geen mensen in een rolstoel naar buiten zetten'.

Elfrink wil dat het stadsbestuur gaat onderzoeken welke horecagelegenheden zich schuldig maken aan discriminatie. Bij een overtreding moeten deze volgens hem worden bestraft, en bij herhaling moet de gemeente de vergunning intrekken.

Cafébaas betreurt gang van zaken

Eigenaar van Café Bloopers Remco Ubeda laat vanaf zijn vakantieadres weten de situatie ontzettend te betreuren. Toch hebben zij het anders ervaren. De beslissing is volgens hem genomen uit veiligheidsoverwegingen.

'De doorgang naar toiletten en nooddeuren en dergelijke werd geblokkeerd. Daarom hebben wij ze gevraagd naar de zijkant te gaan', zegt Ubeda. Ook kan het volgens hem zijn dat iemand 'met een borreltje op' een rolstoeler niet goed ziet, en er daardoor bijvoorbeeld een glas op hem komt.

Dat viel volgens Ubeda niet in goede aarde. 'Maar iedereen is hier welkom. Wij zijn één van de weinige die ze überhaupt binnenlaten.' Zijn bedrijfsleider zal vandaag nog in gesprek gaan met de betrokkenen, vertelt Ubeda. En na zijn vakantie zal hij hetzelfde doen.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
 • 'Arnhems vastgoed niet per se naar hoogste bieder'

  19 november 2019
  ARNHEM - Gemeentelijk vastgoed moet bij voorkeur worden ingezet voor maatschappelijke doeleinden. Dat heeft de Arnhemse gemeenteraad besloten.
 • Rijke buren? Dit is het vermogen in jouw gemeente

  18 november 2019
  ARNHEM - Het doorsnee vermogen van een huishouden is in de gemeente Rozendaal met 278.300 euro verreweg het grootst van de provincie. Arnhemmers zijn met een gemiddeld vermogen van 6.100 euro juist het armst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over vorig jaar.
 • Oud-wethouder Ine van Burgsteden (CDA) verlaat Arnhemse politiek

  15 november 2019
  ARNHEM - Fractievoorzitter Ine van Burgsteden van het CDA verlaat de Arnhemse gemeenteraad. Zij is door het CDA Brummen voorgedragen als beoogd wethouder.
 • Actiegroepen starten campagne voor biomassavrije energieleveranciers

  14 november 2019
  ARNHEM - De Arnhemse actiegroep Nieuw Arnhems Peil start met een landelijke overstapcampagne naar energieleveranciers die geen biomassa gebruiken. 'Zodat leveranciers snappen dat ze moeten stoppen met het gebruik van biomassa, omdat ze anders klanten verliezen', zegt Marloes Spaander.

Overig verkiezingsnieuws

 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Toeristenbelasting Doesburg stijgt minder fors, campingeigenaren balen alsnog

  20 november 2019
  DOESBURG - Het Doesburgse college van burgemeester en wethouders wil de toeristenbelasting verhogen van €1,30 naar €1,50. Het eerdere voorstel, een verhoging van 75 procent, is van de baan. Het voorstel stuitte op veel verzet van ondernemers en raadsleden. Maar ook nu zijn campingeigenaren nog niet blij.
 • Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

  20 november 2019
  NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
 • Voetballen en koken voor de Molukken: raad organiseert zelf inzamelingsacties

  20 november 2019
  ELST - Fractievoorzitters van D66, PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe werken op eigen initiatief samen met de Molukse gemeenschap om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Zo organiseren ze een benefietdiner met Molukse specialiteiten en stellen ze een Moluks-Overbetuws kookboek samen.
 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend