Logo De Belofte

ARNHEM - Vrijwel alle bezwaren tegen de komst van de Arnhemse biomassacentrale zijn ongegrond, vindt de bouwer van de centrale Veolia. Een aantal uitspraken gaat de energieleverancier zelfs zo ver, dat het bedrijf dreigt met een rechtszaak wegens 'laster en smaad'.

door Huibert Veth

Aankomende vrijdag 27 september buigt een onafhankelijke commissie zich over de 157 bezwaarschriften tegen de bouw van de Arnhemse biomassacentrale op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW).

Het gaat om veertig verschillende bezwaren. Eerder liet de provincie al weten vrijwel alle bezwaren ongegrond te vinden, op enkele over brandveiligheid na. Maar dat kan worden aangepast. Veolia sluit zich hierbij aan.

Zie ook: Provincie vindt vrijwel alle bezwaren tegen Arnhemse biocentrale ongegrond

Het gaat volgens Veolia om een vergunning die al in 2016 is verleend, en onherroepelijk is. Er zou slechts sprake zijn van een wijziging op deze vergunning voor het verdiepen van de stortbunker van het opslaggebouw voor de te gebruiken biomassa. Omdat veel van de bezwaren zich volgens de energieleverancier op andere zaken richten, mogen deze niet worden meegenomen.

Minder vrachtverkeer

De verdieping van de stortbunker is volgens Veolia juist bedoeld om de overlast voor de omgeving te verminderen. Hierdoor kan de centrale langer door zonder aanlevering van hout, waardoor er bijvoorbeeld in het weekend niet hoeft te worden geleverd.

De omgeving heeft dan geen last van vrachtverkeer. Daarnaast heeft Veolia gekozen voor grotere kiepwagens om het totaal aan vrachtbewegingen te verminderen. Ook hiervoor moet de bunker worden verdiept.

'Op één lijn met fraudeurs'

De centralebouwer overweegt gerechtelijke stappen tegen de bewaarmakers vanwege 'laster en smaad'. Zo staat er bijvoorbeeld in één van de zienswijzen vermeld: 'Wij zien voor biomassa een directe connectie met de fraude bij aanvoer van covergistingsmaterialen naar biovergisters'. 

Deze uitspraak gaat Veolia 'veel te ver'. Het bedrijf stelt hiermee op één lijn te worden geplaatst met fraudeurs, 'zonder welke feitelijke onderbouwing dan ook'.

'Zullen aanklacht het hoofd bieden'

Actiegroep Arnhems Peil, één van de bezwaarmakers, laat weten hier zo snel mogelijk op te reageren. 'Wij nemen de volle verantwoordelijkheid voor die uitspraken. En indien er iemand aangeklaagd wordt, zullen wij die aanklacht het hoofd bieden', zegt Jeroen Spaander. 'We zullen in ons antwoord verwijzen naar de talloze onderzoeksrapporten van de afgelopen tien jaar waarmee we onze uitspraken staven.'

Verder laat Veolia weten dat er alleen schoon hout in de installatie wordt verstookt, dat afkomstig is uit park- en bosbeheer. 'Deze is dus niet ontstaan door de ongecontroleerde houtkap van bossen', benadrukt de energieleverancier in zijn reactie.

De Arnhemse SP reageert op de dreiging met een rechtszaak, door vragen te stellen aan het stadsbestuur. De 'Franse kapitalistische multinational' doet hiermee volgens de partij 'een overduidelijk poging om mensen die strijden voor schone lucht en de volksgezondheid van de Arnhemmers monddood te maken'. Fractievoorzitter Gerrie Elfrink wil dat het college hier via de provincie tegen optreed.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend