Logo De Belofte

ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'

door Huibert Veth

In verschillende Arnhemse wijken ontstond de afgelopen periode onrust rondom zorgvoorzieningen en beschermd wonen. Zo kwamen bewoners van de Geitenkamp, Paasberg en Monnikenhuizen in opstand tegen de huisvesting van ex-gedetineerden en psychiatrische patiënten in de Paasbergflat aan de Bronbeeklaan.

Zie ook: Rechter: bewoners Paasbergflat mogen blijven zitten

Om concentraties in wijken te voorkomen, kunnen dit soort voorzieningen meer worden gespreid, maar daar heeft de gemeente Arnhem op dit moment weinig middelen voor.

De gemeenteraad hield woensdagavond een expertmeeting om hier met zorginstellingen, wijkteams en de reclassering over van gedachten te wisselen. Hoewel het nut van betere spreiding onderkend wordt, is volgens de experts vooral communicatie met de buurt belangrijk om problemen te voorkomen.

'Contact met buurt cruciaal'

'We zoeken al contact met elkaar om niet allemaal in dezelfde wijk te zitten. Maar contact met de buurt vanaf dag één is cruciaal', zegt regiomanager van het Leger des Heils Tiny Vriezen.

Toch ging het, zoals wel vaker in de Arnhemse politiek, achteraf meer over de sfeer dan de inhoud. Verschillende experts vonden de bevraging erg aanvallend en gaven aan op deze manier niet meer terug te komen naar de Arnhemse gemeenteraad. 'Dit ben ik in andere gemeentes niet gewend.'

Bekijk hier de reactie van teamleider Sociaal wijkteam Noordoost Han van Burken (tekst gaat verder na de video):

'Afschuwelijke sfeer'

'Om je dood te schamen', vindt VVD-raadslid Karin Kalthoff. Zij vond de sfeer 'afschuwelijk'. 'Raadsleden waren meer aan het zenden dan aan het luisteren.' Raadonwaardig, vindt Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). 'Ik neem hier afstand van, zo ga je niet met gasten om.'

GroenLinks-raadslid Maud Dolsma was één van de initiatiefnemers voor het gesprek. Zij schaamt zich dat experts die de moeite nemen om de raad te informeren op deze manier worden behandeld. 'De gasten die bij ons aan tafel zitten, zouden zich veilig en gerespecteerd moeten voelen. Raadsleden hebben de visie van mensen uit het veld hard nodig om hun standpunt te bepalen.'

'Gastvrijheid en respect geschaad'

'De gastvrijheid van de gemeenteraad en het respect waarmee gasten bejegend moeten worden, is door de aanvallende manier van vragen stellen door SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink geschaad', zegt PvdA-raadslid Ria de Vries. 'Hierdoor konden de genodigden niet meer vrij hun mening uiten en is het doel niet bereikt.'

Zelf kijkt Elfrink hier anders op terug. Hij noemt het 'bizar' dat hij werd afgekapt en daarmee 'monddood' gemaakt. 'Zeker van een D66-voorzitter, die zichzelf democraten noemen.' De misstanden en incidenten met drugs en wapens die hij naar voren bracht, waren volgens hem zeker relevant. 'Maar ik snap dat het niet leuk is, als daar de feiten worden benoemd.'

'Dat heeft niets met toon te maken', vervolgt Elfrink. 'Ik sta daar niet voor de gezelligheid en de goede sfeer, maar voor de cliënten in de stad. Je zit niet in een gezellig breiclubje.' Hij roept zijn collega's op zich eens goed te verdiepen in de zorgdossiers en de inspectierapporten. 'Maar ik ga gewoon door, de beerput gaat open!'

'Functioneren gemeenteraad wordt moeilijk'

Het functioneren van de gemeenteraad wordt door de sfeer nu heel moeilijk, vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Daniël Becker. 'Je kunt iemand ook op een beleefde manier het hemd van het lijf vragen. Hoe het woensdagavond ging, is voor de experts niet leuk en beschadigt de raad.' Maar als één lid zich niet wenst te conformeren aan groepsregels heb je volgens Becker een probleem.

'Dit doet de reputatie van de Arnhemse politiek geen goed', meent CDA-raadslid Klaartje van Dillen.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend