Logo De Belofte

ARNHEM - Het is onwenselijk als de overheid zelf zorgtaken uit gaat voeren. De overheid is namelijk niet inhoudelijk deskundig. Ook de vele partijen, locaties en de duizenden werknemers maken het ingewikkeld. Dat laat het Arnhemse college weten naar aanleiding van een onderzoek over de marktwerking bij beschermd wonen.

door Huibert Veth

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar die vanwege psychische of psychosociale problemen niet meer zelfstandig kunnen wonen. Voor de zomer sprak de gemeenteraad over de misstanden in deze sector, die naar voren kwamen in onderzoek van Omroep Gelderland. Er zou onder meer sprake zijn van drugsgebruik, wapenincidenten, agressie en ongeschoold personeel.

De gemeenteraad droeg het stadsbestuur toen op om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de marktwerking uit het beschermd wonen te halen. Dit vanwege de 'perverse prikkels, zoals marktaandeel en concurrentie'. De markt volledig wegnemen door de zorg zelf te organiseren, ziet het college niet zitten. Deze mogelijkheid is dan ook niet verder onderzocht.

'Een blamage'

'Een blamage', vindt fractievoorzitter Coen Verheij (PVV). 'Ik kan me niet herinneren dat de raad naar die mening heeft gevraagd. Het college voert deze opdracht gewoon niet uit. Wij zijn erg benieuwd naar de mogelijkheden om de zorg zelf lokaal of regionaal te organiseren.'

'Waar is de onderbouwing?'

Ook GroenLinks-raadslid Maud Dolsma vindt dat het lokaal organiseren van zorg 'vrij makkelijk' als onwenselijk door het college van tafel wordt geschoven. 'Waar is het onderzoek dat deze uitspraak onderbouwt?' De zorg is volgens Dolsma nu te veel een markt. 'En daar moet verandering in komen.'

Het college heeft wel drie mogelijkheden vergeleken om de marktwerking te verminderen. Namelijk de huidige 'open markt', met relatief weinig regulering. De 'semi-open markt', met een strenge selectie op kwaliteit en dienstverlening van zorgaanbieders. Na de selectie van de aanbieders wordt de 'markt' gesloten. Of de 'Europese aanbesteding', waarbij het aantal aanbieders verder wordt beperkt door een selectie vooraf.

'Markt, markt en markt'

'Markt, markt, en een heel klein beetje minder markt', typeert raadslid Sarah Dobbe (SP) de onderzochte opties. 'Europees aanbesteden als manier om de markt uit de zorg te halen? Dat is ronduit absurd, want tijdens die aanbestedingen is het juist een grote concurrentieslag.'

Het college wil nu gaan voor de 'semi-open markt'. Daarnaast wil ze onderzoek doen om vanaf 2022 Europees te gaan aanbesteden. 'Het college heeft een punt', zegt raadslid Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). 'Zo kunnen wij de kwaliteit verhogen en kosten dekken.'

'Kleine partijen krijgen kans'

VVD-raadslid Karin Kalthoff vindt ook dat de overheid zelf geen zorgtaken moet uitvoeren. Zij wijst op de huidige voordelen waarbij meer en ook kleinere partijen een kans krijgen. Volgens haar zijn de kwaliteitseisen en monitoring voor zorgaanbieders inmiddels aangescherpt. 'Dat is een goede zaak.'

Dobbe wil opnieuw in debat over het onderwerp. Zij wil van het college weten waarom zij 'tal van mogelijkheden' om marktwerking uit de zorg te halen niet heeft bekeken, of 'zonder onderbouwing terzijde heeft geschoven'.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Invalide man geweerd uit café: 'Mogen mensen zonder benen niet naar binnen?'

  14 oktober 2019
  ARNHEM - De invalide Marco Simon moest zaterdagavond uitgaanscafé Bloopers op de Arnhemse Korenmarkt verlaten vanwege zijn rolstoel. Dat laat Mathijs Jonkers, die met hem op stap was, via Twitter weten. 'Mogen mensen zonder benen niet naar binnen bij een horecagelegenheid?'
 • Arnhem leent 1,5 miljoen euro voor restauratie Eusebiuskerk

  13 oktober 2019
  ARNHEM - De gemeente Arnhem verstrekt een lening van 1,5 miljoen euro voor nieuwe restauratiewerkzaamheden aan de Eusebiuskerk. Daarvoor moet de kerk onder meer worden verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt.
 • Arnhem wil meer controle op zorglocaties

  10 oktober 2019
  ARNHEM - Arnhem wil zich niet meer laten verrassen door nieuwe zorglocaties die zich in de stad vestigen. Dat liet wethouder Roeland van der Zee woensdagavond weten. In straten en buurten met teveel overlast, wil hij bovendien minder zorgcliënten plaatsen.
 • Biocentralebouwer toont brieven met hakenkruizen en nazi-citaten

  07 oktober 2019
  ARNHEM - Hakenkruizen, nazi-citaten en bedreigingen om deuren in te trappen en ruiten in te slaan: de bouwer van de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard ontving onlangs brieven met dergelijke teksten en symbolen. Voor aangifte ging dat niet ver genoeg. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert directeur Jan Lenstra.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend