Logo De Belofte

ARNHEM - Het is onwenselijk als de overheid zelf zorgtaken uit gaat voeren. De overheid is namelijk niet inhoudelijk deskundig. Ook de vele partijen, locaties en de duizenden werknemers maken het ingewikkeld. Dat laat het Arnhemse college weten naar aanleiding van een onderzoek over de marktwerking bij beschermd wonen.

door Huibert Veth

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar die vanwege psychische of psychosociale problemen niet meer zelfstandig kunnen wonen. Voor de zomer sprak de gemeenteraad over de misstanden in deze sector, die naar voren kwamen in onderzoek van Omroep Gelderland. Er zou onder meer sprake zijn van drugsgebruik, wapenincidenten, agressie en ongeschoold personeel.

De gemeenteraad droeg het stadsbestuur toen op om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de marktwerking uit het beschermd wonen te halen. Dit vanwege de 'perverse prikkels, zoals marktaandeel en concurrentie'. De markt volledig wegnemen door de zorg zelf te organiseren, ziet het college niet zitten. Deze mogelijkheid is dan ook niet verder onderzocht.

'Een blamage'

'Een blamage', vindt fractievoorzitter Coen Verheij (PVV). 'Ik kan me niet herinneren dat de raad naar die mening heeft gevraagd. Het college voert deze opdracht gewoon niet uit. Wij zijn erg benieuwd naar de mogelijkheden om de zorg zelf lokaal of regionaal te organiseren.'

'Waar is de onderbouwing?'

Ook GroenLinks-raadslid Maud Dolsma vindt dat het lokaal organiseren van zorg 'vrij makkelijk' als onwenselijk door het college van tafel wordt geschoven. 'Waar is het onderzoek dat deze uitspraak onderbouwt?' De zorg is volgens Dolsma nu te veel een markt. 'En daar moet verandering in komen.'

Het college heeft wel drie mogelijkheden vergeleken om de marktwerking te verminderen. Namelijk de huidige 'open markt', met relatief weinig regulering. De 'semi-open markt', met een strenge selectie op kwaliteit en dienstverlening van zorgaanbieders. Na de selectie van de aanbieders wordt de 'markt' gesloten. Of de 'Europese aanbesteding', waarbij het aantal aanbieders verder wordt beperkt door een selectie vooraf.

'Markt, markt en markt'

'Markt, markt, en een heel klein beetje minder markt', typeert raadslid Sarah Dobbe (SP) de onderzochte opties. 'Europees aanbesteden als manier om de markt uit de zorg te halen? Dat is ronduit absurd, want tijdens die aanbestedingen is het juist een grote concurrentieslag.'

Het college wil nu gaan voor de 'semi-open markt'. Daarnaast wil ze onderzoek doen om vanaf 2022 Europees te gaan aanbesteden. 'Het college heeft een punt', zegt raadslid Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). 'Zo kunnen wij de kwaliteit verhogen en kosten dekken.'

'Kleine partijen krijgen kans'

VVD-raadslid Karin Kalthoff vindt ook dat de overheid zelf geen zorgtaken moet uitvoeren. Zij wijst op de huidige voordelen waarbij meer en ook kleinere partijen een kans krijgen. Volgens haar zijn de kwaliteitseisen en monitoring voor zorgaanbieders inmiddels aangescherpt. 'Dat is een goede zaak.'

Dobbe wil opnieuw in debat over het onderwerp. Zij wil van het college weten waarom zij 'tal van mogelijkheden' om marktwerking uit de zorg te halen niet heeft bekeken, of 'zonder onderbouwing terzijde heeft geschoven'.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.
 • 'Meer mogelijkheden tot bijverdienen vanuit de bijstand'

  20 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemmers die in de bijstand zitten, moeten meer mogelijkheden krijgen om naast hun uitkering bij te kunnen verdienen. Dat vinden PvdA en GroenLinks. Die laatste partij stelde hier vragen over aan het college omdat onderzoek laat zien dat dit tot meer werk leidt.
 • Vraagtekens bij 'ondemocratische en ongrondwettelijke' noodverordening

  20 mei 2020
  ARNHEM - De noodverordeningen tijdens de coronacrisis worden niet door een gekozen parlement of gemeenteraad gecontroleerd. Ook zijn er strijdigheden met grondrechten. Dat stelt de Arnhemse fractie van D66, die bijval krijgt uit de gemeenteraad. Ze vragen burgemeester Ahmed Marcouch in actie te komen.
 • 'Poort wijd opengezet', er is onvoldoende grip op zorguitgaven

  18 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem heeft onvoldoende grip op onder meer de zorguitgaven, concluderen onderzoekers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een gebrek aan visie en te weinig sturing zouden hier oorzaken van zijn. De poort voor professionals en aanbieders zou wijd open zijn gezet.

Overig verkiezingsnieuws

 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend