Logo De Belofte

ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.

door Huibert Veth

Het financiële bod dat Arnhem deed voor het songfestival werd deze week bekend. Ook kwam de onderbouwing van de afwijzing door de selectiecommissie naar buiten. Deze commissie werd samengesteld vanuit de NPO.

'Creatief'

De oplossing om enkele thuiswedstrijden van Vitesse buiten het stadion af te werken met tijdelijke tribunes wordt als 'creatief' bestempeld. Toch voorzag men knelpunten op het gebied van veiligheid, bezoekersstromen en logistiek. De commissie constateert verder dat Gelredome met iets minder dan zeven weken korter beschikbaar is dan de gevraagde acht weken.

De capaciteit van het Gelredome werd als voordeel gezien. Dit zou meer mensen in de gelegenheid hebben gesteld het liedjesfestijn bij te wonen. Toch bracht de grootte van het stadion ook extra kosten voor licht, audio en beveiliging met zich mee. Ook de maximale belasting van het dak zou onvoldoende zijn.

Hogere kosten NPO

Arnhem wilde 4,5 miljoen euro bijdragen. Hiervan wilde de gemeente 500.000 euro ophoesten en de provincie 4 miljoen euro. Dat was fors lager dan het bod van enkele andere steden. De uiteindelijke winnaar Rotterdam draagt 15,5 miljoen euro bij. Een keuze voor Arnhem zou tot hogere kosten hebben geleid voor de projectorganisatie van de NPO, constateert de commissie.

Daarnaast zijn er vraagtekens bij de beschikbare hotelcapaciteit in deze periode. Deze is volgens de commissie immers niet geblokt.

De selectiecommissie liet de Rijnstad daarom al voor de laatste selectieronde afvallen.

Zie ook: Arnhems songfestivalbod 4,5 miljoen euro

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend