Logo De Belofte

ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.

door Huibert Veth

Nationaal steeg de gemiddelde waarde naar 248.000 euro: een record.

De gemiddelde woningwaarde in Gelderland is nu 243.000 euro, maar daarbij is geen sprake van een recordhoogte. In 2011 en 2012 bereikte de gemiddelde waarde met 252.000 euro en 245.000 euro al een hogere waarde. Daarna zakte de WOZ-waarde, maar in 2016 zette Gelderland de stijging in. 

Rozendaal duur, Winterswijk goedkoop

De duurste huizen in de provincie staan in Rozendaal, waar de gemiddelde woningprijs 492.000 euro bedraagt. Op enige afstand volgt Putten met 330.000 euro. Het goedkoopst woon je in Winterswijk. Daar kost een gemiddelde woning 192.000 euro. Ook Zevenaar is met 197.000 euro relatief goedkoop.

Nijmegen is in 2019 veruit de grootste stijger met een procentuele groei van 13,7 procent. Arnhem komt met 9,1 procent op de tweede plek. Slechts in één Gelderse gemeente daalde de huizenwaarde. Dat is Wageningen met een teruggang van 2,2 procent. In Montferland was met 3 procent de stijging het minst sterk.

De vijf gemeenten waar de WOZ-waarde het hardst steeg op een rijtje:

Gemeente Groei
Nijmegen 13,7 procent
Arnhem 9,1 procent
Apeldoorn 9 procent
Voorst 8,7 procent
Westervoort 8 procent

Bepaling van WOZ

Via de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) wordt de waarde van woningen bepaald. Dit doet de gemeente onder meer door de woning te vergelijken met andere woningen die recent zijn verkocht. De waarde is daarmee een zo goed mogelijke schatting van de verkoopprijs.

Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde daarnaast voor het heffen van belasting. In elk geval voor de onroerendezaakbelastingen (OZB). Jaarlijks betalen inwoners een percentage van de WOZ-waarde van hun woning aan OZB. De gemeente bepaalt hoe hoog dit percentage ligt.

Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. Ook kan de gemeente de WOZ gebruiken als maatstaf voor afvalstoffenheffing.

Hoe zit het in uw gemeente? Bekijk hier de ontwikkeling van de WOZ-waarde:

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend