Logo De Belofte

ARNHEM - Er ontstaan steeds meer initiatieven van mensen die samen willen leven, onder meer voor ouderen. Zo ook in Arnhem. Maar ze komen nog niet gemakkelijk van de grond.

door Huibert Veth

Eén van deze initiatieven is het Knarrenhof. In hofjes wonen mensen bij elkaar. Daar kunnen ze wat meer naar elkaar omzien en samen leuke dingen doen. 'Maar met behoud van privacy', zegt initiatiefneemster Ans Bosma. Dit kan voor meerdere doelgroepen, maar het Arnhemse initiatief is gericht op senioren. 'We willen op een leuke manier samen oud worden.'

'Heft in handen nemen'

'In verzorgingshuizen kunnen we niet meer', vervolgt Bosma. 'Die worden wegbezuinigd. Dus willen we zelf het heft in handen nemen.' Het idee is vanuit de samenleving ontstaan. 'Je moet je voorstellen dat een vrouw driehoog-achter dacht: zo wil ik niet oud worden', zegt mede-initiatiefnemer Eric van der Vet.

Bekijk hier de reactie van initiatiefneemster Ans Bosma (tekst gaat door na de video):

De gemeenteraad sprak op verzoek van Arnhem Centraal en de Arnhemse Ouderen Partij met de initiatiefnemers. Die willen graag een locatie waar ze de ruimte krijgen om hun initiatief verder te ontwikkelen. 'We zijn sinds 2015 op verschillende niveau's in gesprek met de gemeente. Maar zonder actieve medewerking komen we daar niet uit', geeft Van der Vet aan. De gemeente moet volgens hem de vaak ingewikkelde regelgeving werkbaar maken. 'Zodat we er binnen de kaders met elkaar uitkomen.'

Dat er veel behoefte is aan dit type woonvormen, blijkt volgens Van der Vet wel uit het feit dat er landelijk ruim 13.000 huishoudens voor een Knarrenhof staan ingeschreven. 'Er komen nu een aantal projecten tot stand, maar dan moet je denken aan enkele tientallen huishoudens per project.'

'Belangrijke woonvorm richting toekomst'

Wethouder Ronald Paping ziet initiatieven als het Knarrenhof als een belangrijke woonvorm richting de toekomst, maar ook dat de beschikbaarheid van gebouwen en grond vaak een struikelblok is. Hij zegt toe het initiatief mee te nemen in zijn besprekingen met wooncorporaties. Ook wil Paping in gesprek met de initiatiefnemers om beter in beeld te brengen waar zij tegenaan lopen. Hij wil de gemeenteraad vervolgens mogelijkheden voorleggen wat er gedaan kan worden om het proces te bespoedigen.

Bosma heeft de indruk gekregen dat de gemeenteraad de initiatieven ondersteunt en het een kans wil geven. Ze is ervan overtuigd dat er binnen enkele jaren een Knarrenhof is in Arnhem: 'Zeker weten!'

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.
 • 'Meer mogelijkheden tot bijverdienen vanuit de bijstand'

  20 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemmers die in de bijstand zitten, moeten meer mogelijkheden krijgen om naast hun uitkering bij te kunnen verdienen. Dat vinden PvdA en GroenLinks. Die laatste partij stelde hier vragen over aan het college omdat onderzoek laat zien dat dit tot meer werk leidt.
 • Vraagtekens bij 'ondemocratische en ongrondwettelijke' noodverordening

  20 mei 2020
  ARNHEM - De noodverordeningen tijdens de coronacrisis worden niet door een gekozen parlement of gemeenteraad gecontroleerd. Ook zijn er strijdigheden met grondrechten. Dat stelt de Arnhemse fractie van D66, die bijval krijgt uit de gemeenteraad. Ze vragen burgemeester Ahmed Marcouch in actie te komen.
 • 'Poort wijd opengezet', er is onvoldoende grip op zorguitgaven

  18 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem heeft onvoldoende grip op onder meer de zorguitgaven, concluderen onderzoekers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een gebrek aan visie en te weinig sturing zouden hier oorzaken van zijn. De poort voor professionals en aanbieders zou wijd open zijn gezet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend