Logo De Belofte

ARNHEM - Over vier weken wil de gemeente Arnhem weer in gesprek met woonwagenbewoners over het gif in de bodem bij hun woningen in de wijk Presikhaaf. Dat is lang, veel te lang, vinden de bewoners. Zij vragen de gemeenteraad in een brief om hulp. 'De onzekerheid is zo vervelend. Je bent al zo moe.'

door Huibert Veth

Deze week bleek uit een nieuw rapport dat de bodem bij het woonwagenkamp zwaar vervuild is. De bewoners werden voor een gesprek uitgenodigd op het stadhuis. 'Maar er is nog geen wethouder écht komen kijken', zegt Maran Onderwaater namens de bewoners.

De gemeente heeft wel delen van het terrein met hekken afgezet. 'Het ziet er niet uit. Het lijkt wel een gevangenis', meent Onderwaater. Over vier weken wil de gemeente opnieuw met de bewoners in gesprek over oplossingen.

'Niet zo treuzelen'

Volgens Onderwaater moet de gemeente niet zo treuzelen. Ze noemt de houding 'laks'. 'Ik denk dat de wethouders zelf ook niet met hun kinderen op gifgrond willen wonen.' De gemeente had er rekening mee moeten houden dat de grond sterk vervuild is en een noodplan klaar kunnen hebben, stelt Onderwaater. 'Daarvoor hadden ze alleen maar naar de eerdere dossiers hoeven kijken.'

Zij wil oprechte excuses van de gemeente en de urgentie voelen om met een oplossing te komen.

'Vraagt gedegen uitzoekwerk'

De gemeente laat in een reactie weten dat de termijn van vier weken nodig is om het rapport kritisch te bestuderen. Ook wil de gemeente advies vragen aan de GGD en moet er gekeken worden naar de vragen die de bewoners zelf hebben gesteld over een eventuele verhuizing. 'Kortom, verschillende vragen die je in samenhang moet bekijken en die wel wat gedegen uitzoekwerk vragen', zegt een woordvoerder.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Overbetuwe stelt betalingen aan gemeente uit tot en met de zomer

  01 april 2020
  ELST - Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hoeven tot en met de zomer hun portemonnee niet te trekken voor betalingen aan de gemeente Overbetuwe. Daarnaast worden subsidies voor sociale, maatschappelijke en culturele verenigingen nog wel uitgedeeld.
 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend