Logo De Belofte

ARNHEM - De gemeente Arnhem maakt vooralsnog niet bekend hoeveel ze had willen betalen voor de komst van het Eurovisie Songfestival. Vrijdag werd bekend welke stad met het songfestival aan de haal gaat: Rotterdam.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch feliciteert de grote winnaar op Twitter. 'Het organiseren van het Songfestival is een geweldige kans en past bij het internationale karakter van Rotterdam', zegt hij.

Marcouch zegt niets over het Arnhemse bod, terwijl de gemeente tot dusverre beloofde openheid van zaken te geven zodra de gaststad definitief bekend zou zijn. Ondanks die belofte houdt het gemeentebestuur ook nu de lippen stijf op elkaar. De gemeente wijst op de geheimhouding die nog op de stukken ligt. Alleen de gemeenteraad kan die opheffen en die komt pas op 11 september voor het eerst weer bijeen.

Wel zo aangekondigd

'We dachten dat we de tijdlijnen beter op elkaar konden plakken, dat de bekendmaking van de gaststad nog wel even zou duren tot de raad terug is van reces', licht wethouder Jan van Dellen toe. 'Het is jammer, want we hadden het wel zo aangekondigd. Nu we het geheim moeten houden, lijkt het net of we iets te verbergen hebben. Maar dat is niet zo.'

'Principiële zaak'

De SP was altijd al fel tegen de geheimhouding. 'Het is een principiële zaak: het college is hier vrij lichtzinnig met geheimhouding omgesprongen, waardoor de burger de gang van zaken niet kan controleren. Bovendien lichtten ze zelf al tipjes van de sluier toen Arnhem afviel, terwijl wij onze mond moesten houden', reageert SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink. 'Ik had verwacht dat ze het vandaag bekend zouden maken. Ze zouden dan tegen de geheimhouding ingaan, maar dat is wel wat ze beloofd hadden.'

VVD-fractievoorzitter Leendert Combee had het Arnhemse bod het liefst vandaag bekend zien worden, maar benadrukt dat de geheimhouding formeel pas op 11 september opgeheven kan worden. 'Of het nu vandaag of over twee weken is, het gaat gebeuren. Het bod wordt openbaar.'

Mark Coenders van GroenLinks maakt er ook geen punt van, dat het bod vrijdag nog niet voor iedereen bekend is. 'We vinden het wel belangrijk dat het bod openbaar wordt. Dan maar over twee weken.'

Verkeerde brug

Eerder stundelde Arnhem al tijdens de officiële overhandiging van het bod aan de organisatie van het songfestival. De bus waarmee de delegatie naar Hilversum toog, bleek voorzien van een afbeelding van de Nijmeegse Waalbrug in plaats van de Arnhemse Rijnbrug.

Den Bosch bood 5,2 miljoen euro

Andere steden maakten eerder al wel het bod en de afwijzingsbrief van de NPO bekend. Zo bood Den Bosch 5,2 miljoen euro voor het liedjesfestijn. Dat was te laag vergeleken met de bedragen die andere steden bereid waren neer te leggen. Ook waren de Brabanthallen een meter te laag om het televisiespektakel goed vast te leggen.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Winkels in Elburg zondag open, ondanks 'moreel appèl' van burgemeester

  27 mei 2020
  ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend geen koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.
 • Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los: 'We moeten nu allemaal campagne voeren'

  27 mei 2020
  WIJCHEN - Moeten Wijchen en Druten fuseren? De ene partij ziet alleen maar winst, de andere is doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. Nu de discussie officieel is losgebarsten, stomen raadsleden zich klaar om campagne te voeren voor of tegen een gemeentelijke herindeling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend