Logo De Belofte

ARNHEM - De gemeente Arnhem maakt vooralsnog niet bekend hoeveel ze had willen betalen voor de komst van het Eurovisie Songfestival. Vrijdag werd bekend welke stad met het songfestival aan de haal gaat: Rotterdam.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch feliciteert de grote winnaar op Twitter. 'Het organiseren van het Songfestival is een geweldige kans en past bij het internationale karakter van Rotterdam', zegt hij.

Marcouch zegt niets over het Arnhemse bod, terwijl de gemeente tot dusverre beloofde openheid van zaken te geven zodra de gaststad definitief bekend zou zijn. Ondanks die belofte houdt het gemeentebestuur ook nu de lippen stijf op elkaar. De gemeente wijst op de geheimhouding die nog op de stukken ligt. Alleen de gemeenteraad kan die opheffen en die komt pas op 11 september voor het eerst weer bijeen.

Wel zo aangekondigd

'We dachten dat we de tijdlijnen beter op elkaar konden plakken, dat de bekendmaking van de gaststad nog wel even zou duren tot de raad terug is van reces', licht wethouder Jan van Dellen toe. 'Het is jammer, want we hadden het wel zo aangekondigd. Nu we het geheim moeten houden, lijkt het net of we iets te verbergen hebben. Maar dat is niet zo.'

'Principiële zaak'

De SP was altijd al fel tegen de geheimhouding. 'Het is een principiële zaak: het college is hier vrij lichtzinnig met geheimhouding omgesprongen, waardoor de burger de gang van zaken niet kan controleren. Bovendien lichtten ze zelf al tipjes van de sluier toen Arnhem afviel, terwijl wij onze mond moesten houden', reageert SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink. 'Ik had verwacht dat ze het vandaag bekend zouden maken. Ze zouden dan tegen de geheimhouding ingaan, maar dat is wel wat ze beloofd hadden.'

VVD-fractievoorzitter Leendert Combee had het Arnhemse bod het liefst vandaag bekend zien worden, maar benadrukt dat de geheimhouding formeel pas op 11 september opgeheven kan worden. 'Of het nu vandaag of over twee weken is, het gaat gebeuren. Het bod wordt openbaar.'

Mark Coenders van GroenLinks maakt er ook geen punt van, dat het bod vrijdag nog niet voor iedereen bekend is. 'We vinden het wel belangrijk dat het bod openbaar wordt. Dan maar over twee weken.'

Verkeerde brug

Eerder stundelde Arnhem al tijdens de officiële overhandiging van het bod aan de organisatie van het songfestival. De bus waarmee de delegatie naar Hilversum toog, bleek voorzien van een afbeelding van de Nijmeegse Waalbrug in plaats van de Arnhemse Rijnbrug.

Den Bosch bood 5,2 miljoen euro

Andere steden maakten eerder al wel het bod en de afwijzingsbrief van de NPO bekend. Zo bood Den Bosch 5,2 miljoen euro voor het liedjesfestijn. Dat was te laag vergeleken met de bedragen die andere steden bereid waren neer te leggen. Ook waren de Brabanthallen een meter te laag om het televisiespektakel goed vast te leggen.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend