Logo De Belofte

ARNHEM - De menselijkheid dreigt uit de gemaakte keuzes te verdwijnen in Arnhem, stelt fractievoorzitter Mark Coenders van GroenLinks in de zesde aflevering van 'Op Reces Met', een reeks van RTV Arnhem. Dat is één van de redenen waarom hij de coalitie liet vallen. We blikken met alle Arnhemse fracties terug op het politieke jaar.

door Huibert Veth

Coenders (31) is sinds de verkiezingen van 2018 fractievoorzitter van zijn partij. Daarmee was hij in één klap leider van de grootste fractie in de Arnhemse gemeenteraad. 'Ik ben dit jaar tegen heel veel zaken aan geknald.' In 2014 begon hij als raadslid voor GroenLinks.

'Vierdaagse op eigenwijsheid'

Het was een hectisch politiek jaar voor hem. Niet in de laatste plaats omdat zijn partij, samen de PvdA, enkele weken voor de zomer de coalitiesamenwerking met VVD en D66 opzegde. Het lopen van de Vierdaagse bracht even wat 'mentale rust'. Veel voorbereidingstijd was er niet maar hij liep hem uit op 'eigenwijsheid'.

In het neoliberalisme zijn we volgens Coenders steeds meer op de economie en cijfers gericht in plaats van mensen. 'Dat doet mensen tekort. We zijn geen bv maar een samenleving.' Hij vindt dat je daarmee de menselijkheid in keuzes verliest. Ook in Arnhem, waar hij onder meer de coalitie liet vallen omdat hij meer ruimte wilde in de financiële afspraken om de zorgtekorten op te lossen.

'Raadsvergaderingen geen hoogtepunt'

De raadsvergaderingen zijn voor hem steeds minder een hoogtepunt van de week. 'Want daar moeten we het vooral over elkaar hebben. En niet over de besluiten die we moeten nemen in het belang van de stad.' Waarom die omgangsvormen een terugkerend thema blijven in de Arnhemse politiek kan hij ook niet verklaren.

'Persoonlijke aanvallen stoppen'

Met de adviezen uit het rapport Frissen over de negatieve Arnhemse bestuurscultuur had 'veel meer gedaan kunnen worden'. Coenders ziet verbeteringen sinds de verkiezingen maar ook nog partijen die zaken heel persoonlijk maken en harde bewoordingen gebruiken. 'Niet om iets te bereiken, maar om te frustreren. Die persoonlijke aanvallen moeten afgelopen zijn.'

De opstelling van voormalig coalitiepartner D66 noemt hij 'oppositioneel'. 'Je mag van een coalitiepartij verwachten dat je de verantwoordelijkheid voelt voor de bestuurbaarheid van de stad.' De manier waarop D66 het debat voert vindt Coenders op het randje van fatsoenlijk. 'Ze stellen vraagtekens bij de kwaliteit en integriteit van wethouders.'

Inhoudelijk struikelde de coalitie over de sterk oplopende zorgtekorten. 'Mensen vragen niet voor hun lol zorg aan.' De tekorten komen volgens hem omdat meer mensen zorg vragen. 'En dat is een goed teken. Dat betekent dat we mensen beter weten te bereiken.'

Geld in de spaarpot

Voor de zomer stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor een voorstel om toch vast te houden aan de bestaande financiële afspraken. 'Dat is natuurlijk wel heel makkelijk gezegd', vindt Coenders. 'Wij vinden zorg belangrijker dan het blijven vullen van de gemeentelijke spaarpot. Maar als je ons los vraagt of we meer geld in onze spaarpot willen, zeggen we ook ja. Je moet dat in zijn geheel bekijken.'

Het vertrouwen in de politiek moet volgens Coenders de komende tijd toenemen door op een goede manier met elkaar om te gaan en inhoudelijk goede plannen neer te leggen. 'Door soms over je eigen grens heen te stappen en elkaar wat te gunnen.'

Bekijk hier de volledige uitzending bij RTV Arnhem

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Overheid moet geen zorgtaken uitvoeren, vindt Arnhems college

  16 september 2019
  ARNHEM - Het is onwenselijk als de overheid zelf zorgtaken uit gaat voeren. De overheid is namelijk niet inhoudelijk deskundig. Ook de vele partijen, locaties en de duizenden werknemers maken het ingewikkeld. Dat laat het Arnhemse college weten naar aanleiding van een onderzoek over de marktwerking bij beschermd wonen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Oud-staatssecretaris moet Arnhemse coalitie zien te lijmen

  12 september 2019
  ARNHEM - Oud-staatssecretaris Geke Faber gaat helpen om de relatie tussen de voormalige Arnhemse coalitiepartners te herstellen. Er zijn inmiddels meerdere 'intensieve' gesprekken gevoerd om de breuk tussen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA te lijmen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Oost Gelre zet mobiel drugslab in bij voorlichtingscampagne

  19 september 2019
  LICHTENVOORDE - Om te voorkomen dat de onderwereld zich vestigt in het buitengebied van Oost Gelre, gaat de gemeente bewoners informeren met behulp van een zogeheten belevingscontainer met daarin een hennepkwekerij en een drugslab. 'We willen mensen weerbaar maken en helpen om signalen van criminaliteit te herkennen', zegt burgemeester Annette Bronsvoort.
 • Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester Hattem

  19 september 2019
  HATTEM - Commissaris van de Koning John Berends heeft Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester in de gemeente Hattem. Van Asseldonk volgt Jan Willem Wiggers op, die vanaf dinsdag 24 september werkzaam is voor de gemeente Hardenberg.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend