Logo De Belofte

ARNHEM - De menselijkheid dreigt uit de gemaakte keuzes te verdwijnen in Arnhem, stelt fractievoorzitter Mark Coenders van GroenLinks in de zesde aflevering van 'Op Reces Met', een reeks van RTV Arnhem. Dat is één van de redenen waarom hij de coalitie liet vallen. We blikken met alle Arnhemse fracties terug op het politieke jaar.

door Huibert Veth

Coenders (31) is sinds de verkiezingen van 2018 fractievoorzitter van zijn partij. Daarmee was hij in één klap leider van de grootste fractie in de Arnhemse gemeenteraad. 'Ik ben dit jaar tegen heel veel zaken aan geknald.' In 2014 begon hij als raadslid voor GroenLinks.

'Vierdaagse op eigenwijsheid'

Het was een hectisch politiek jaar voor hem. Niet in de laatste plaats omdat zijn partij, samen de PvdA, enkele weken voor de zomer de coalitiesamenwerking met VVD en D66 opzegde. Het lopen van de Vierdaagse bracht even wat 'mentale rust'. Veel voorbereidingstijd was er niet maar hij liep hem uit op 'eigenwijsheid'.

In het neoliberalisme zijn we volgens Coenders steeds meer op de economie en cijfers gericht in plaats van mensen. 'Dat doet mensen tekort. We zijn geen bv maar een samenleving.' Hij vindt dat je daarmee de menselijkheid in keuzes verliest. Ook in Arnhem, waar hij onder meer de coalitie liet vallen omdat hij meer ruimte wilde in de financiële afspraken om de zorgtekorten op te lossen.

'Raadsvergaderingen geen hoogtepunt'

De raadsvergaderingen zijn voor hem steeds minder een hoogtepunt van de week. 'Want daar moeten we het vooral over elkaar hebben. En niet over de besluiten die we moeten nemen in het belang van de stad.' Waarom die omgangsvormen een terugkerend thema blijven in de Arnhemse politiek kan hij ook niet verklaren.

'Persoonlijke aanvallen stoppen'

Met de adviezen uit het rapport Frissen over de negatieve Arnhemse bestuurscultuur had 'veel meer gedaan kunnen worden'. Coenders ziet verbeteringen sinds de verkiezingen maar ook nog partijen die zaken heel persoonlijk maken en harde bewoordingen gebruiken. 'Niet om iets te bereiken, maar om te frustreren. Die persoonlijke aanvallen moeten afgelopen zijn.'

De opstelling van voormalig coalitiepartner D66 noemt hij 'oppositioneel'. 'Je mag van een coalitiepartij verwachten dat je de verantwoordelijkheid voelt voor de bestuurbaarheid van de stad.' De manier waarop D66 het debat voert vindt Coenders op het randje van fatsoenlijk. 'Ze stellen vraagtekens bij de kwaliteit en integriteit van wethouders.'

Inhoudelijk struikelde de coalitie over de sterk oplopende zorgtekorten. 'Mensen vragen niet voor hun lol zorg aan.' De tekorten komen volgens hem omdat meer mensen zorg vragen. 'En dat is een goed teken. Dat betekent dat we mensen beter weten te bereiken.'

Geld in de spaarpot

Voor de zomer stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor een voorstel om toch vast te houden aan de bestaande financiële afspraken. 'Dat is natuurlijk wel heel makkelijk gezegd', vindt Coenders. 'Wij vinden zorg belangrijker dan het blijven vullen van de gemeentelijke spaarpot. Maar als je ons los vraagt of we meer geld in onze spaarpot willen, zeggen we ook ja. Je moet dat in zijn geheel bekijken.'

Het vertrouwen in de politiek moet volgens Coenders de komende tijd toenemen door op een goede manier met elkaar om te gaan en inhoudelijk goede plannen neer te leggen. 'Door soms over je eigen grens heen te stappen en elkaar wat te gunnen.'

Bekijk hier de volledige uitzending bij RTV Arnhem

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
 • Alle kinderen moeten naar de tandarts en dat wil de gemeente Arnhem zo bereiken

  20 februari 2020
  ARNHEM - Er moet een 'haal- en brengservice' komen voor tandartsbezoeken vanuit alle Arnhemse scholen. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. De gemeente dient als aanjager voor dit initiatief.
 • Arnhemmer mag kappen in eigen tuin

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhemmers mogen op privé-terreinen tot 1000 vierkante meter hun bomen blijven kappen zonder meld- of vergunningsplicht. Dat is een flinke aanpassing van het oorspronkelijke bomenplan van wethouder Cathelijne Bouwkamp, die dat voor alle Arnhemse bomen wilde. Dit tot teleurstelling van een aantal partijen.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend